Birštonas šį savaitgalį tampa diskusijų sostine | Kas vyksta Kaune

Birštonas šį savaitgalį tampa diskusijų sostine

Organizatorių nuotr.

Jau šiandien, penktadienį, Birštone prasideda pirmasis Lietuvoje diskusijų festivalis – visuomeniškų piliečių, verslo, mokslo, nevyriausybinių organizacijų, politikos atstovų susitikimas.

Atvirame visiems ir nemokamame renginyje kiekvienas bus kviečiamas keistis nuomonėmis apie Lietuvą lokaliame ir globaliame kontekste, aptarti verslo aplinkos iššūkius, skirtingų visuomenės grupių aktualijas, pasisemti įžvalgų iš nuomonės lyderių Lietuvoje ir tarptautinių pranešėjų. Iš viso renginyje laukiama iki 3000 lankytojų.

„Festivalio idėją mintyse nešiojamės jau seniai, o bendraminčius jai įgyvendinti pradėjome burti beveik prieš metus. Šiandien pasiekėme keletą mėnesių trukusio aktyvaus pasirengimo finišo tiesiąją – jau šiandien visus pasiilgusius gilių diskusijų ir rimto turinio kviečiame atvykti į Birštoną. Siekiame, kad festivalis taptų atvira diskusijų erdve, trinančia ribas tarp statuso ir pareigų – įžvalgos, nuomonės bei noras išgirsti ir įsiklausyti į kitas nuomones bus visus lankytojus vienijantis svarbiausias kriterijus“, – sako vienas iš renginio iniciatorių ir viešosios įstaigos „Visos idėjos“ steigėjų Antanas Bubnelis.

Savaitgalį vyksiančiame renginyje dalyvaus maždaug 200 pranešėjų ir diskusijų dalyvių. Iš viso per dvi festivalio dienas vyks apie 70 renginių. Temas festivaliui ruošia daugiau nei 20 skirtingų organizacijų.

Pirmąją renginio dieną – dėmesys verslui ir verslumui

Penktadienį pagrindinėje festivalio erdvėje vyks 27 skirtingos diskusijos. Verslininkai kvies diskutuoti apie šalies verslo kultūrą, jos raidą ir visuomenėje vyraujančius įsitikinimus, „Klaipėdos naftos“ vadovo Mindaugo Jusiaus pranešime bus kalbama apie lietuvišką lyderystę ir galimybes kurti bei eksportuoti unikalias lietuvių žinias pasauliui, o „Infobalt“ inicijuotame Vytauto Dobilo pranešime – apie Lietuvos tech įmonių konkurencingumą pasaulyje. Lietuvos pramoninkų konfederacija penktadienį festivalio lankytojus intriguos diskusija „Kaip uždirbti milijoną – savininko ir vadovo akimis“.

Socialinio verslumo temai bus skirtos dvi diskusijos. „Versli Lietuva“ kvies aptarti vis stipriau įsitvirtinantį ekonomikos sektorių – socialinę ekonomiką – bei su tuo susijusias verslumo tendencijas. Tuo tarpu Britų taryba ir NVO „Avilys“ kvies kalbėti apie socialines inovacijas bei socialinį verslumą.

Vieningos Lietuvos recepto paieška

Penktadienį bus kviečiama kalbėti ir apie jautrias šalies visuomenės gyvenimo temas. Atviros Lietuvos fondas inicijuoja diskusiją apie didėjančią regionų atskirtį ir kvies kartu ieškoti recepto regionų atskirčiai mažinti. Tuo tarpu Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje kvies diskutuoti apie tautines bendrijas Lietuvoje ir apie tai, kaip skirtingai su tautinėmis bendrijomis susijusios aktualijos pristatomos nacionalinėje ir tautinių bendrijų žiniasklaidoje.

Menų ir mokymo namų aktoriai kvies susimąstyti apie tai, kad dažnai kalbėdami apie Lietuvos emigrantus užsienyje, retas susimąstome, kaip jaučiasi į Lietuvą atvykę užsieniečiai. Interaktyvioje diskusijoje bus aptariama, kokios kasdienės problemos laukia tarp mūsų gyvenančių pabėgėlių, kaip mes juos sutinkame.

Svečiuose – laimės ekonomikos tyrėjas

Tarp žymiausių penktadienio diskusijų dalyvių – garsus laimės tyrėjas Danijoje ir Šiaurės šalyse Bent Greve. Jo publikacijos apie laimės ekonomiką ir gerovės valstybės modeliavimą sulaukia didelio dėmesio tiek Skandinavijoje, tiek adaptuoti šį fenomeną norinčiose šalyse. B. Greve yra keleto knygų apie Danijos visuomenės laimės supratimą autorius, siekiantis nuimti mistiką nuo skandinaviškų „laimės indeksų“ ir paaiškinti pavyzdžiais, ką valstybės raidai gali duoti nematerialūs išsivystymo veiksniai.

Atskira papildoma programa – partnerių erdvėje

Festivalio rengėjai ir partneriai rimtas temas aptarti kvies ne tik pranešimais ar debatais, bet ir dalyvaujant protmūšiuose, kvizuose, žaidžiant šaradas ir įsitraukiant į daugelį kitų festivalio partnerių siūlomų veiklų.

Partnerių erdvėje dėmesys bus skiriamas ir strategiškai svarbioms temoms. Atviros Lietuvos fondas kvies anonimiškai išsisakyti apie savo regiono problemas – korupciją, antidemokratinius suvaržymus, socialinę atskirtį, – vėliau šią informaciją perduodamas Vidaus reikalų ministrui. „Lietuvos geležinkeliai“ kvies į diskusiją apie strateginį „Rail Baltica“ projektą. Švietimo mainų paramos fondas kartu su Jaunimo tarptautine bendradarbiavimo agentūra atkreips dėmesį į karjeros planavimo temą, taip pat kvies kalbėtis apie prieglobsčio, migracijos ir integracijos politiką.

Festivalis šeimai

Į diskusijų festivalį lankytojai kviečiami atvykti su šeimomis – jaunieji festivalio lankytojai galės pramogauti vaikų erdvėje. Be to, vykstant diskusijoms vaikus nuo trejų metų tėvai galės palikti profesionalių animatorių priežiūrai.

Kiekvieną festivalio vakarą programą pabaigs vykstantys koncertai. Penktadienį koncertuos Laura Budreckytė su grupe „Blue Bridge Band“, šeštadienį festivalio pabaigos šventę užkurs Jurgis Didžiulis.

Diskusijų festivalį inicijuoja viešoji įstaiga „Visos idėjos“, organizuoja neseniai veiklą atnaujinęs Atviros Lietuvos fondas, Britų taryba, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, bankas „Swedbank“, festivalio partneriai – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija (LINPRA), bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“. Į diskusijų festivalio organizavimą taip pat įsitraukė strateginės komunikacijos bendrovė „OMConsulting“ bei renginių organizatoriai „Propeller“.

Diskusijų dienų iniciatoriai įkvėpimo semiasi iš ilgametes tradicijas turinčio ir kasmet apie 30 tūkst. žmonių pritraukiančio Almedalen diskusijų forumo Švedijoje, taip pat sėkmingų pavyzdžių Danijoje, Suomijoje, kitose Skandinavijos šalyse ir kaimyninėse Estijoje bei Latvijoje.

Išsami renginio programa čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA