Galutinių medžių būklės vertinimo rezultatų dar laukiama | Kas vyksta Kaune

Galutinių medžių būklės vertinimo rezultatų dar laukiama

R. Tenio nuotr.

Rugpjūčio gale trys medžių ekspertai Kaune pradėjo apžiūrinėti medžius A. Mickečiaus ir V. Putvinksio gatvėse bei vertino jų būklę. Vienas iš ekspertų dr. Julius Bačkaitis turi pirminius rezultatus, jo teigimu, didžioji dalis medžių šiose gatvėse prastos būklės, tad rekomenduotina juos pakeisti. Planuojama, kad kitą savaitę šie ekspertai susitiks palyginti kiekvieno rezultatus bei teiks išvadas savivaldybei.

Po ekspertų išvadų Kauno miesto savivaldybė ketina pasirašyti trišalę bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos dendrologų draugija bei Arboristikos centru dėl klausimų, susijusių su želdynų priežiūra ir atnaujinimu.

Kaip portalas „Kas vyksta Kaune“ jau rašė, rugpjūčio 30 d. minėtose gatvėse darbą pradėjo savivaldybės viešųjų pirkimų būdu pasirinkti medžių vertinimo ekspertai: miškotyros mokslų daktaras, A. Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto lektorius Julius Bačkaitis, Lietuvos dendrologų draugijos pirmininkas Arvydas Rutkauskas bei Arboristikos centro vadovas Algis Davenis.

Jie įdarbinti po visuomenės atstovų prašymo, reikalavusių, kad nebūtų pjaunami visi medžiai iš eilės, o tik tiek, kuriuos tikrai būtina, dėl prastos būklės. Vertinti apie 300 V. Putvinskio ir A. Mickevičiaus gatvėse augantys medžiai, dauguma jų liepos ir kaštonai, sodinti sovietmečiu.

Kartu minėtose gatvėse bus ne tik pakeisti medžiai, bet ir tvarkoma važiuojamoji gatvių dalis bei šaligatviai.

Trečiadienį portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbintas dr. J. Bačkaitis teigė, kad jo atliktas vertinimas rodo, jog daugumą medžių pagrįstai galima siūlyti pakeisti naujais, ar tokie patys rezultatai bus ir kitų dviejų ekspertų, turėtų paaiškėti jau kitą savaitę.

„Pagal želdinių atkuriamosios vertės nustatymo metodiką, kuri patvirtinta beveik prieš 10 m., paskaičiavau, kad apie 70 proc. medžių A. Mickevičiaus ir V. Putvinskio gatvėse yra nuo patenkinamos iki labai blogos būklės, apytiksliai, preliminariais vertinimais, mano tyrimas rodo, kad apie pusė medžių yra labai blogos būklės, tačiau bendrą išvadą prieisime visi ekspertai susitikę ir palyginę rezultatus. Požiūrio reikalas, ar verta laikyti patenkinamos būklės medžius. Jei želdiniai bus atnaujinti, pagražinti, susodinti nauji, gražūs medžiai, gal ir gerai tuos patenkinamus išimti? Kita vertus, žiūrint iš išsaugojamumo pusės – tuos patenkinamos būklės medžius dar galima palikti. Beje, V. Putvinskio g. matosi seno, prieš 20-30 m. genėjimo medžiai, turbūt sadistas genėjo: jie nupjauti 6-7 metrų aukštyje, visi sugadinti, o būtų galėję stovėti dar keliasdešimt metų. Dabar medžiai pasiekę 13-15 m aukštį, o įsivaizduokit, kur puvinys leidžiasi nuo 6-7 metrų, ten kyla nauji, stori ūgliai. Po kelerių metų vėjas gali stipriai išdraskyti kamienus gabalais, nes kamieno centre stovi baisus puvinys. Tad, arba tie medžiai turi būti stipriai pažeminti, tačiau net įstatymai draudžia taip stipriai genėti, arba iškirsti“, – aiškino dr. J. Bačkaitis.

Tikėtina, kad visų ekspertų rezultatai savivaldybei bus pateikti kitą savaitę.

Šiuo metu A. Mickevičiaus gatvėje auga 130 medžių, iš kurių 29 – jauni medeliai; V. Putvinskio gatvėje yra 134 medžiai (iš jų 13 – jauni). Vietoj senų ir sergančių medžių šiose gatvėse bus pasodintos 10-15 metų, iki 7 metrų aukščio „Rancho“ veislės liepos, pritaikytos augti miesto sąlygomis.

Tokie medžiai spalio mėnesį bus pasodinti ir Vytauto prospekte (apie 250), Miško gatvėje (apie 120) ir kitose miesto gatvėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA