„Eurobasket 2017“: pozicijos grupėse aiškėja | Kas vyksta Kaune

„Eurobasket 2017“: pozicijos grupėse aiškėja

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europos čempionate jau pradedama galvoti apie aštuntfinalius. Po trečiojo turo grupėse aiškėja visi nežinomieji ir jau galima pradėti spėlioti apie būsimas poras po grupių etapo.

Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien pristatys artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Lietuva – Ukraina. Antradienis, 15 val. 45 min.

Lietuviai tapo labai grėsminga ir labai bauginanti komanda. Puikiai pataikanti iš toli, itin stipri po krepšiu ir vieninga komanda turėtų varyti baimę kiekvieniems priešininkams. Tuo tarpu ukrainiečiai tendencingai pralaimėjo vokiečiams ir italams, tačiau netikėtai nukovė Gruziją ir išsaugojo šansus patekti į kitą etapą.

Lietuviai itin gerai meta iš dviejų taškų zonos (60,2%). Lietuviai taip pat atkovoja net po 14,3 kamuolio puolime ir pelno net 19 taškų antrais šansais. Tačiau lietuvių didžiausia stiprybe ir toliau lieka atsarginių suolas. Rinktinės atsarginiai pelno net po 37,3 taškus per rungtynes. Tiesa, 15 klaidų per rungtynes yra dalykas, kuris neramina ir trenerių štabo, ir komandos fanų. O ukrainiečiai klaidas išnaudoja puikiai. Jie po varžovų prarastų kamuolių pelno net 19,7 taško per rungtynes. Įdomu, kad šiame čempionate ukrainiečiai dažniau pirmauja nei lietuviai. Jie per tris rungtynes priekyje buvo 27 min. ir 27 s., kai lietuviai pirmavo 27 min. ir 4 s.

Islandija – Slovėnija

Slovėnai lieka viena iš keturių komandų, kurios dar yra nepatyrusios pralaimėjimo kartelio. Tuo tarpu Islandijos rinktinė yra viena iš trijų, kurios dar nėra patyrusios pergalės skonio. Panašu, kad taip turėtų ir išlikti.

Nors slovėnai kol kas nepataiko tritaškių (26,4%), jiems turėtų užtekti talento, kad įveiktų Islandiją, net jei ir nekristų metimai. Slovėnai šiame čempionate žaidžia labai drausmingai ir daro tik po 10,3 klaidos per rungtynes, o ir varžovų klaidas jie išnaudoja labai gerai, kai po jų pelno po 17 taškų per rungtynes. Įdomu tai, kad Islandijos rinktinė viso čempionato metu dar nei karto nepirmavo.

Rusija – Latvija

Rusai šį čempionatą pradėjo idealiai. Jie parbloškė turkus ir serbus bei palaužė Belgiją. Visus nustebinę rusai yra absoliutūs D grupės lyderiai ir vienintelė komanda grupėje, kuri nėra patyrusi pralaimėjimo. Tuo tarpu latviai atsitiesė po pralaimėjimo Serbijai ir sutriuškino belgus bei įveikė britus, nors ir vos neprisižaidė išvaistę triuškinamą persvarą.

Abi komandos yra vedamos aiškių lyderių: rusai – Aleksejaus Švedo, o latviai – Kristapo Porzingio. Latvių pagrindinis ginklas – tritaškiai. Broliukai juos meta net 41,8% tikslumu. Taip pat itin komandiškai žaidžiantys latviai atlieka po 24 rezultatyvius perdavimus. Jie taip pat atlieka žymiai mažiau klaidų nei rusai (11 – 18). Nors atsižvelgiant į statistiką latviai atrodo pranašesni, tačiau itin stiprūs rusų individualūs krepšininkai paverčia juos rungtynių favoritais. Jei latviai sugebės pristabdyti A.Švedą, jie gali tapti pirma komanda, kuri priverstų rusus suklupti.

Čekija – Juodkalnija

Čekai prarado itin svarbią pergalę, kai netikėtai suklupo prieš Vengriją. Jų šansus žengti tolyn gelbsti tik pergalė prieš Rumuniją. Tuo tarpu Juodkalnija sutriuškino vengrus, o jų laukia rungtynės dar ir su rumunais. Po itin prasto starto, jie atrodė gerai ir prieš kroatus, tačiau pritrūko kiek sėkmės, kad būtų iškovota pergalė.

Abejoms ekipoms šios rungtynės yra itin svarbios. Būtent šių rungtynių laimėtojai turėtų užsitikrinti vietą kitame etape, tačiau geresnėje situacijoje yra Juodkalnija. Juodkalniečiai turi realų šansą iškovoti trečią vietą ir taip gauti sąlyginai silpnesnį varžovą iš D grupės. Tuo tarpu čekams teks žvalgytis ir į vengrų rungtynes, net jei ir laimės prieš Juodkalniją. Tyrese‘as Rice‘as puikiai žaidė prieš Kroatiją, o jei taip žais ir prieš čekus, jis savo komandą pavers favoritais prieš Čekiją.

Lenkija – Prancūzija

Lenkai nepasinaudojo proga ir nepalaužė suomių, kai suklupo po dviejų pratęsimų ir atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Įveikę tik islandus, jiems būtinai reikės laimėti arba prieš Prancūziją, arba prieš Graikiją norint patekti į kitą etapą. Tuo tarpu prancūzai atsigavo po netikėto pralaimėjimo suomiams, įveikė graikus ir sumindė islandus.

Lenkams šios rungtynės yra itin svarbios dėl išlikimo, kai prancūzai ir toliau siekia kovoti dėl pirmosios vietos grupėje. Prancūzai labai gerai atakuoja iš visų padėčių (61,1% dvit., 44,2% trit.). Tačiau Prancūzija atkovoja tik 8 kamuolius puolime, o 16,3 klaidos taip pat kiša koją itin pajėgiai komandai. Tačiau itin užsivedę prancūzai neturėtų turėti sunkumų prieš Lenkiją.

Didžioji Britanija – Serbija

Didžioji Britanija nieko nenustebino ir per pirmas tris rungtynes patyrė tris pralaimėjimus. Tuo tarpu serbai suklupo prieš rusus, tačiau palaužė turkus ir latvius. Nevisai užtikrintai atrodanti Serbija gali šiek tiek atsipalaiduoti ir sužaisti ramias rungtynes prieš daug silpnesnį varžovą.

Serbai geriau kovoja dėl kamuolių, šiek tiek mažiau klysta, perima daugiau kamuolių ir pelno dvigubai daugiau taškų susikūrę antrus šansus. Britai į Turkiją atvyko nekovoti dėl vietos aštuntfinalyje, o kovoti dėl garbės. Prieš Serbijos rinktinę jie taip pat turėtų kautis tik dėl padoraus rezultato.

Kroatija – Ispanija

Tai yra kova dėl pirmosios vietos C grupėje. Abi ekipos iškovojo tris pergales ir nepatyrė nei vieno pralaimėjimo. Ispanijos mažiausia iškovota pergalė buvo 37 taškų skirtumu prieš Čekiją. 39 taškų skirtumo pergalės prieš Juodkalniją ir Rumuniją vis dar neleidžia pažvelgti į Ispanijos žaidimą detaliau. Tuo tarpu kroatai labai ramiai nukovė Vengriją ir Rumuniją, tačiau tik po labai atkaklios kovos palaužė Juodkalniją.

Nenuostabu, kad ispanai pranašesni kiekvienoje statistinėje grafoje, tačiau verta pažymėti, kad Kroatijos varžovai taip pat nebuvo itin stiprūs. Kyla labai daug abejonių, kad kroatai galėtų sustabdyti žvėriškai žaidžiančią Ispaniją. Jei ispanai apsieis be staigmenų ir užims pirmą vietą C grupėje, tada D grupės ketvirtoji vieta galės krautis lagaminus dar prieš aštuntfinalio startą.

Italija – Vokietija

Abi komandos stoja į kovą patyrusios po pirmą pralaimėjimą šiame čempionate. Italai nusileido lietuviams po itin atkaklios kovos, o vokiečiai buvo palaužti Izraelio. Tiek lietuviai, tiek italai, tiek vokiečiai turi po dvi pergales. Jei italai pralaimės šią kovą, jie gali prarasti šansus pakilti į antrą vietą lietuvių pergalės atveju. Tuo tarpu vokiečiai net ir dabar pralaimėję turėtų šansų pakilti į pirmąją vietą.

Vokiečių užduotis aiški – stabdyti italų snaiperius. Italija geriau meta tritaškius negu dvitaškius (48,8% trit. – 43,9% dvit.). Lietuviams pavyko sustabdyti Italijos snaiperius ir iškovoti pergalę, todėl Vokiečiai turi pavyzdį iš kurio gali mokytis. Būtent tolimi metimai bus kertinis faktorius šiose rungtynėse.

Graikija – Suomija

Susitinka ekipos, kurios yra labai skirtingose situacijose. Suomija nustebino visus ir kovoja dėl antrosios vietos grupėje, kai Graikija nuvylė daugelį ir šiuo metu yra penktoje vietoje. Suomiai jau įveikė prancūzus ir patampė nervus slovėnams, todėl jų šansai prieš graikus taip pat atrodo realūs.

Graikai kol kas įveikė tik bedančius islandus. Abiejų ekipų statistika yra itin panaši, tačiau skiriasi esminis faktorius – puolimas. Graikai žaidžia per baudos aikštelę ir prastai meta iš toli, kai suomiai dažniau remiasi tolimąją artilerija ir tai daro labai sėkmingai. Turnyro staigmena tapęs Lauri Markkanenas gali nulemti ir šių rungtynių baigtį.

Rumunija – Vengrija

Rumunams tai yra realiausias šansas iškovoti pirmąją pergalę šią vasarą, įskaitant ir draugiškų rungtynių ciklą. Jie buvo sutriuškinti Čekijos, Kroatijos ir Ispanijos. Tuo tarpu vengrai iškovojo labai svarbią pergalę prieš Čekiją, tačiau prieš tai buvo sutriuškinti Juodkalnijos.

Vengrams šios rungtynės yra itin svarbios norint patekti į aštuntfinalį. Tuo tarpu Rumunijos rinktinė nori padovanoti bent vieną pergalę savo fanams. Abiejų komandų meistriškumo lygis yra itin žemas lyginant su Europos galiūnėmis. Vengrai šiek tiek geriau meta dvitaškius, tačiau rumunai šiek tiek geriau meta iš toli. Vengrai šiek tiek geriau kovoja dėl kamuolių, atlieka mažiau klaidų ir renka daugiau taškų iš baudos aikštelės. Tačiau šiose rungtynėse X faktoriumi gali tapti pataikymas. Kuriai komandai geriau seksis atakuoti iš toli, ta turėtų turėti pranašumą.

Turkija – Belgija

Turkai atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Nors ir įveikę britus, jie yra pralaimėję rusams ir serbams. Ir šiuo metu yra tokioje pačioje situacijoje, kaip ir Belgija. Belgai taipogi įveikė britus, bet pralaimėjo Latvijai ir Rusijai. Šiuo metu abi ekipos dalinasi 4-5 vietas ir yra ties iškritimo riba, kas šeimininkams turkams būtų visiškas fiasko.

Aišku, Turkija šiose rungtynėse yra favoritai, tačiau Belgija supranta, kad Turkija yra įveikiama varžovė ir galima pakovoti dėl pergalės. Turkai per rungtynes atkovoja tik po 26,5 kamuolio, o nuo suolo pakilę krepšininkai pelno tik po 22 taškus. Kai belgams atsarginiai pelno po 40,7 taško per rungtynes. Tai yra daugiau negu startinio penketo žaidėjai. Belgija turi pakankamai krepšininkų, kad galėtų nuliūdinti Turkiją, tačiau jiems prireiks idealių rungtynių.

Izraelis – Gruzija

Šios rungtynės abejoms ekipoms yra neįtikėtinai svarbios. Gruzinai po netikėtos pergalės prieš Lietuvą įkrito į duobę ir suklupo prieš Vokietiją bei Ukrainą. Tuo tarpu Izraelis čempionatą pradėjo pralaimėjimais Italijai ir Lietuvai, tačiau sugebėjo palaužti Vokietiją. Abi ekipos turi po vieną pergalę ir yra ant iškritimo slenksčio.

Nors Izraelis žaidžia savoje arenoje prie savų lankų, iš visur tiksliau atakuoja Gruzija. Tiesa, abi ekipos ganėtinai prastai kovoja dėl atšokusių kamuolių. O Izraeliui itin reikės pagalbos iš atsarginių žaidėjų. Šiame čempionate Izraelio atsarginiai krepšininkai renka tik po 11,3 taško. Tiesa, Izrealis daro tik po 10,7 klaidos per rungtynes. Įgavę pasitikėjimo ir žaidžiantys prieš savus fanus šeimininkai turi menką pranašumą prieš Gruziją.

„Statymai.com“ – aktyviausia sporto bendruomenė ir forumas Lietuvoje. Tai yra vieta, kurioje sporto mėgėjai itin gerai nusimano apie įvairiausias sporto šakas, bei lygas. Čempionato metu puslapyje vyks nemokamas konkursas, kuriame visi norintys galės spėlioti Europos čempionato rungtynių baigtis. Spėlionės priziniame fonde yra net 500 eurų!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA