Moksleivių pagalba tapo tikru galvos skausmu dviems Kauno miesto ir rajono mokykloms | Kas vyksta Kaune

Moksleivių pagalba tapo tikru galvos skausmu dviems Kauno miesto ir rajono mokykloms

R. Tenio nuotr.

Buvusio Ryšių istorijos muziejaus patalpose pernai įsikūrusi privati mokykla „Erudito licėjus“ naujus mokslo metus pirmadienį pradėjo naujose, erdvesnėse patalpose – J. Gruodžio g. 9. Tačiau įkurtuvės mokyklos administracijai gerokai apkarto dėl viešumoje pasklidusios informacijos apie čia šeštadienį talkoje dirbusius ne jų mokyklos moksleivius.

Apie tai, kad Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos mokiniai pakviesti į įkurtuvių talką naujose patalpose besikuriančiame „Erudito licėjuje“ savo socialiniame profilyje parašė žurnalistas Andrius Tapinas, paminėjęs, kad talką svetimoje mokykloje mokiniams pažadėta užskaityti, kaip socialinę veiklą, kuri yra privaloma ugdymo programos dalis. Galima spėti, kad šią informaciją A. Tapinui paviešino patys moksleiviai, galbūt norėdami suprasti, ar jų geranorišku darbu nebandoma pasinaudoti ne visai tinkamiems tikslams.

[galerija kiek=”4″]

Informacija žaibiškai pasklido socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje, daugėjo įvykio versijų, kaip Garliavos J. Lukšos gimnazijos moksleiviai, užuot pasidžiaugę laisvu šeštadieniu ir pramogavę su draugais, pateko į talką „Erudito licėjuje“.

Dėl talkos susitarė du kolegos

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Garliavos J. Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas, visa susidariusi situacija buvo dviejų mokytojų, buvusių kolegų susitarimas. Vienas jo vadovaujamos mokyklos mokytojas pasisiūlė buvusiai šios mokyklos mokytojai, neseniai įsidarbinusiai „Erudito licėjuje“ padėti pasiruošti pirmajai mokslo metų dienai, drauge jis pakalbino ir norinčius prie talkos prisidėti savo vadovaujamos klasės vaikus – Garliavos J. Lukšos gimnazijos moksleivius. Iš 30 klasės mokinių bendros talkos idėją palaikė 10 ir smagiai nusiteikę šeštadienio rytą išvyko padirbėti į naujoje vietoje besikuriančią privačią mokyklą.

Patiksliname, kad rugsėjo 1-osios šventė ir oficiali atidarymo data „Erudito licėjuje“ buvo perkelta į rugsėjo 4-ąją, pirmadienį. Šiuo metu šioje ugdymo įstaigoje mokosi 120 moksleivių nuo 6 iki 12 metų amžiaus, o ugdymo kaina metams yra nuo 3,8 tūkst. iki 4,5 tūkst. eurų.

Vaikai dirbo savanoriškai

V. Vitkausko vertinimu, jo vadovaujamos mokyklos mokiniai netraktavo šios išvykos į talką, kaip privalomos veiklos. Apie tai direktorius sprendžia ir iš mokinių tėvų reakcijos į viešoje erdvėje pasirodžiusią kontroversišką informaciją apie neva priverstinį mokinių darbą. „Anot mokinių ir jų tėvų, jie paprasčiausiai vyko padėti savo draugui ir tai darė savo noru. Likusieji 20 klasės mokinių prie šios draugų akcijos neprisidėjo ir talkoje nedalyvavo“, – sakė V. Vitkauskas.

V. Vitkausko teigimu, tarp jo mokyklos ir „Erudito licėjaus“ bedradarbiavimo nėra ir niekada nebuvo. „Tai buvo tik dviejų mokytojų lygmens bendravimas ir susitarimas. Tikimės, kad pirmas ir paskutinis“, – pabrėžė Garliavos J. Lukšos gimnazijos direktorius. Taip pat jis patikino, kad jo mokyklos mokytojas apie išvyką į „Erudito licėjų“ direktorių informavo iš anksto, visi reikiami dokumentai buvo užpildyti, surinkti vykstančių mokinių parašai po instruktažais, o išvykos tikslai suderinti su direktoriaus pavaduotoja ugdymui, apie tai jog mokinių išvyka bus siejama su socialine veikla nebuvo kalbama.

Atliko valytojų ir baldų surinkėjų darbus

Sekmadienį po vidurnakčio Garliavos J. Lukšos gimnazijos socialiniame profilyje atsirado informacija apie bendrą talką su talkininkų nuotraukomis, iš patalpinto teksto galima suprasti, kad vaikai padėjo suaugusiesiems sutvarkyti klasę po remonto bei drauge rinko baldus.

„Erudito licejaus“ administracijos atsiųstuose atsakymuose į portalo „Kas vyksta Kaune“ klausimus teigiama, kad jie neinicijavo Garliavos J. Lukšos gimnazijos moksleivių kvietimo į talką ir neturėjo jokios informacijos apie galimus susitarimus, kad talka moksleiviams galės būti užskaityta, kaip socialinė veikla.

Paprašytas įvertinti situaciją apie Kauno rajono mokyklos mokinių talką svetimoje mokykloje, savivaldybės atstovas spaudai Edmundas Mališauskas atsakė keldamas klausimą, ar savanoriškas ir neatlygintinas moksleivio darbas yra blogis? „Ar taip pat bus laikoma nusikaltimu, jei moksleivis vienišai senutei atneš vandens arba priskaldys malkų?“ – komentuodamas neatlygintiną vaikų darbą privačioje mokykloje sulygino E. Mališauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA