Kaune šį rugsėjį neįtikėtinai didelis studentų iš Ukrainos antplūdis | Kas vyksta Kaune

Kaune šį rugsėjį neįtikėtinai didelis studentų iš Ukrainos antplūdis

Emilija Žvirgždaitė 2017/09/03 08:20
ASociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prasidedant mokslo metams Kauno gatvės tampa kur kas judresnės. Čia atvyksta ne vien studentai iš visos Lietuvos, bet ir užsienio – atkeliaujantys pagal studijų mainų programas. Vienas iš daugiausiai užsienio studentų šiais mokslo metais priėmusių universitetų – Vytauto Didžiojo universitetas. Pastarosiomis dienomis čia galima išvysti daugiau kaip 400 užsieniečių. Įdomu tai, kad daugiausiai jų VDU šį kartą sulaukė iš Ukrainos: šių studentų skaičius sieka 76.

„Kas vyksta Kaune” domisi, kas ukrainiečius sudomino Lietuvoje, kokių lūkesčių ir nuotaikų vedini atvyko čia studijuosi, ir kaip įsivaizduoja savo gyvenimą Lietuvoje. Kalbinant studentus paaiškėjo, kad jų ryšiai su Lietuva – kur kas glaudesni, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Štai, pavyzdžiui, ką tik į VDU studijuoti atvykusi Yeva, kai pabandėme kalbinti ją anglų kalba, atsakė, jog su ja galima bendrauti ir lietuviškai. Paklausus, kiek laiko mergina praleido Lietuvoje, kad gali susikalbėti ir vietine kalba, ji atsakė, jog jos giminės šaknys pusiau lietuviškos, pusiau ukrainietiškos. Merginos tėvai po santuokos išsikėlė gyventi į Ukrainą, Lvovą, iš kur kilęs Yevos tėtis. Nepaisant tėvų pasirinkimo gyventi Ukrainoje, čia Yeva turi daugybę giminių iš mamos pusės, su kuriais gali bendrauti lietuviškai.

Iki šiol Lietuvą lankydavusi kartą ar du per metus, Yeva pasakoja, kad studijas Lietuvoje šiuo metu pasirinko dėl to, kad pradėjus marketingo ir tarptautinės reklamos studijas Ukrainoje norėjosi kažko naujo, o dar mintyse turėta Lenkija pasirodė gerokai brangesnė nei Lietuva.

Paklausta apie savo Ukrainos-Lietuvos santykių patirtį, Yeva teigia, kad lietuviai yra empatiški Ukrainos politinės situacijos klausimu, visad išreiškia solidarumą dėl pastarųjų metų įvykių. Vis dėlto lyginant lietuvių ir ukrainiečių asmenybes, Yeva sako, kad ukrainiečiai – šiltesni, draugiškesni. Susidraugauti su lietuviais, kaip rodo Yevos patirtis Lietuvoje, reikia kantrybės ir laiko, lietuviai linkę nepasitikėti aplinkiniais ir labai vertina savo privatumą.

Kitas sutiktas studentas ukrainietis – Vlad. Vaikinas Lietuvoje, VDU, studijuoja jau trečiuosius metus, universitete kremta Tarptautinės politikos ir vystymo studijas. Vlad atvyko čia padrąsintas iki tol Kaune studijavusio draugo, ir sako, kad pirmosiomis dienomis buvo maloniai nustebintas: lietuviai jam pasirodė paslaugūs, draugiški, ir, pasak jo, svarbiausia – atsakingi žmonės.

Lietuvių draugiškumą ukrainiečių atžvilgiu Vlad tikina jaučiantis iki šių dienų, didelį įspūdį jam paliko ir tai, kad Kaune matė ir Ukrainos nepriklausomybės dienos minėjimą.

Vlad sako čia besijaučiantis gerai – jau šiek tiek supranta ir lietuvių kalbą, tad neatmeta galimybės pasilikti ir magistro studijoms. Lietuvą jis regi kaip jau iš post-sovietinio mąstymo išsivadavusią, vakarų link sparčiai žengiančią valstybę.

Didžiausias privalumas, kurį Vlad atrado studijų metu – galimybė bendrauti su visu pasauliu. Pats būdamas užsienio studentas, VDU ir Kaune jaunuolis susirado draugų iš viso pasaulio. Tai jam leidžia išeiti iš komforto zonos auginant savo asmenybę bei plečiant pasaulėžiūrą.

Dar viena VDU sutikta mergina iš Ukrainos – Tetyana, į Lietuvą sugrįžta jau ne pirmą kartą. Iki tol mergina studijavo Klaipėdoje, kur baigė bakalauro studijas. Tęsti magistro pakopos Sociolingvistikos ir daugiakalbystės mokslus mergina pasirinko Kaune.

Tetyana taip pat pasakoja jau turinti neblogus lietuvių kalbos pagrindus, sukauptus per ketverius bakalauro studijų Lietuvoje metus. Studentė pasakoja, kad ją labai sužavėjo visa šalies, Kauno aplinka: žmonės, gamtos grožis.

„Išgirdę, kad esu iš Ukrainos, lietuviai visuomet rodo didelę pagarbą ir solidarumą, jiems įdomi Ukrainos ir jos tautos istorija, likimas, net tradicijos ar papročiai. Jie nuolat domisi ir politine situacija Ukrainoje“, – teigia Tetyana.

Mergina sako jaučianti, kad lietuviai labai didžiuojasi ir savo pačių valstybės bei tautos istorija, kuri, ypač kovos dėl nepriklausomybės laikais, buvo glaudžiai susijusi su Ukraina. „Tikriausiai dėl to lietuviai iki šiol linkę su ukrainiečiais bendrauti kaip su artimais kaimynais, turinčiais istorinių panašumų“,- svarsto Tetyana.

Studentai iš Ukrainos ir kitų šalių studijas Vytauto Didžiojo universitete pradėjo šią savaitę. Dalis iš jų atvyko vienam semestrui, kiti – pasirinkę nuolatines bakalauro ar magistro pakopos studijas ir čia praleisti ketina ne vienerius metus.

Iš viso Vytauto Didžiojo Universitetas (VDU), gali pasigirti turintis daugiau nei 400 studentų iš 53-jų pasaulio šalių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA