Eurobasket trečioji diena: visos komandos stoja į kovą | Kas vyksta Kaune

Eurobasket trečioji diena: visos komandos stoja į kovą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europos vyrų krepšinio čempionatas įsibėgėja. Visoms komandoms sužaidus po rungtynes, šeštadienio kovose grumsis kiekviena čempionato komanda. Na, o praūžus dvejiems turams komandų pajėgumai bent iš dalies pasirodys, o ekipos atvers dar daugiau kortų.

Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien pristatys artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Lietuva – Izraelis. Šeštadienis, 21 val. 30 min.

Pačios paskutinės vakaro rungtynės taps pačiomis įdomiausiomis, bent jau lietuviams. Lietuvos rinktinė patyrė mini šoką, kai čempionato starte nusileido gruzinams 77:79. O pagrindinė to priežastis – prasta gynyba prieš Tornike Šengeliją (29 taškai). Guodžia tai, kad Izraelis neturės tokio pajėgaus sunkiojo krašto puolėjo, o ir Donatas Motiejūnas jau bus labiau apsipratęs su aplinka. Tiesa, lietuviams teks rimtai gintis prieš Omri Casspi, tačiau Jonas Mačiulis su tokia užduotimi turėtų susitvarkyti. Lietuviams norint laimėti, reikės daug geriau mesti baudas negu jie tai darė prieš gruzinus (59%).

Jei lietuviai patyrė mini šoką, tai Izraelis buvo pasiųstas į nokdauną. 48:69 buvo nusileista italams. Izraeliečiai pataikė tik 7% tolimų metimų (1/14). Taip pat šeimininkai dvitaškius metė tik 32,6% tikslumu (14/43). Jiems nepadėjo ir tai, kad padarė tik 8 klaidas. Svarbiausia yra – pataikymas. Taip mesdami šeimininkai tikrai nelaimės, o ypač prieš galingus lietuvius. Kol kas Izraelio tikras pajėgumas nėra aiškus, o jų pirmosios rungtynės gali būti „nurašytos“ blogai dienai.

2013 metais lietuviai Izraelį Europos čempionate nušlavė 94:62.

Lenkija – Islandija

Dar vienos ekipos, kurios čempionatą pradėjo pralamėjimais. Lenkai 81:90 pralaimėjo Slovėnijai. Didžiausia to priežastis – Goranas Dragičius. Slovėnas pelnė 30 taškų ir tiesiog palaužė lenkus. Laimė, kad Islandijos rinktinėje tokio žmogaus jie tikrai nesutiks. Jiems teks gintis prieš komandinį žaidimą, o individualūs Islandijos veiksmai lenkų gąsdinti tikrai neturėtų. Mateuszas Ponitka slovėnams sumetė 22 taškus, o Islandų gynyba tikrai nebus kibesnė. M.Ponitka gali tikrai sukurti dar vieną rezultatyvumo šou.

Tuo tarpu islandai niekuo nieko nenustebino. 61:90 buvo pralaimėta graikams, o toks rezultatas atrodo tendencingas. Islandų lyderis yra aiškus – Hakumas Palssonas. Prieš graikus jis pelnė 21 tašką. Tačiau islandai nelaimės individualiais veiksmais. Islandijos rinktinėje paprasčiausiai nėra tokio stipraus individualiai krepšininko, kuris galėtų „ištempti“ komandą į priekį. Taip pat komandai kaip reikiant padėtų, jei šie pataikytų. 8,7% tritaškių (2/23) tikrai jiems nepadovanos pergalės. Islandai taip pat atliko net 22 klaidas pirmose rungtynėse. Tačiau šį rodiklį galima suprasti – buvo žaidžiama prieš Graikijos rinktinę.

Tai bus komandų pirmasis oficialus susitikimas.

Latvija – Belgija

Pagaliau susitinka komandos, kurios bus skirtingų nuotaikų. Belgai čempionatą pradėjo užtikrinta pergale 103:90 prieš Didžiąją Britaniją. Belgijos gretose buvo net keturi krepšininkai, kurie pelnė 17 arba daugiau taškų. Pierre‘as-Antoine Gilletas pelnė 17 taškų, Jonathanas Tabu pelnė 18, Samas Van Rossomas pridėjo 19, o Maxime‘as De Zeeuwas surinko 21 tašką. Būtent komandinis belgų žaidimas gali būti raktas į pergalę ir prieš latvius. Tačiau Latvijos gynyba bus daug geresnė negu skylėta britų gynyba.

Tuo tarpu latviai po atkaklios kovos 82:92 nusileido pasaulio vicečempionams serbams. Kristapas Porzingis buvo sąlyginai sustabdytas, kai pelnė 18 taškų ir atkovojo 4 kamuolius. Latvis taip pat turėjo problemų ir su baudomis, kai prasižengė 4 kartus. Tiesa, jį puikiai pavadavo broliai Bertaniai. Dairis pelnė 23 taškus, o Davis pridėjo 16. Tikimasi, kad K. Porzingis prieš belgus galės pasirodyti visu gražumu. Jei latviai sužais pagal savo galimybes – jiems problemų su belgais neturėtų kilti.

Latviai ir belgai tarpusavy susitiko 2015 metų Europos čempionate, o tada triumfavo mūsų kaimynai 78:67.

Juodkalnija – Vengrija

Dar kartą vienos rungtynės, kur susitiks komandos, kurios pralaimėjo pirmuosius susitikimus. Vengrai, kiek netikėtai, bet priešinosi Kroatijai. Tačiau nepaisant to jie vis tiek pralaimėjo 58:67. Vengrai galėjo turėti realų šansą prieš grėsmingąją Kroatiją, tačiau jiems labai nekrito tritaškiai (17,2%, 5/29). Vengrai taip pat žaidė labai neagresyviai. Jie metė vos 8 baudas ir pataikė vos 3. Tiesa, vengrai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių net 40:29. Jei vengrai sugebės sumesti savo metimus, o Juodkalnija žais taip prastai, kaip ir prieš ispanus, Vengrija galės pagalvoti net ir apie pergalę.

Tuo tarpu juodkalniečiai tapo didžiausio pralaimėjimo pirmame ture autoriais. 60:99, tokiu rezultatu jie buvo nušluoti Ispanijos. Jei Nikola Vučevičius pelnė 16 taškų ir prieš brolius Gasolius viską padarė, ką galėjo, tai Tyrese‘as Rice‘as nebuvo panašus į save. Sezonui baigiantis Juodkalnija buvo užkėlusi ultimatumą, kad jei T.Rice‘as neatstovaus rinktinei, jis praras šalies pilietybę. Atrodo, kad įžaidėjas tik dėl to ir čia yra. Per daug didelių pastangų nerodęs krepšininkas pelnė tik 7 taškus ir pataikė 3 metimus iš 12. Belieka tikėtis, kad T. Rice‘as bus supykęs ir ant savęs bei išlies visą sportinį pyktį ant vengrų.

Tai bus pirmosios oficialios ekipų rungtynės.

Gruzija – Vokietija

Šį kartą į kovą stos komandos, kurios triumfavo pirmąją čempionato dieną. Gruzinai 79:77 įveikė lietuvius kai panaikino 12 taškų deficitą. Puikus charakteris, puiki kova po krepšiu ir labai kibi gynyba. Gruzinai po perimtų kamuolių labai greitai bėgo ir į puolimą ir pelnydavo lengvus taškus kontraatakose. T.Šengeljos 29 taškai, taip pat turėtų gąsdinti Vokietijos rinktinę. Verta pastebėti, kad gruzinai laimėjo pilna jėga negalinčio žaisti Zazos Pačulijos. Jei NBA čempionas galės žaisti pilnu pajėgumu prieš vokiečius – Gruzija turės labai daug šansų.

Tuo tarpu vokiečiai už pergalę 75:63 turėtų dėkoti Dennisui Schroderiui. Vokietis pelnė 32 taškus, atkovojo 5 kamuolius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus. Jis tapo rezultatyviausiu ir naudingiausiu pirmosios dienos krepšininku. Aišku – kad ir kas žais su Vokietija, stabdyti turės Atlantos „Hawks“ ekipos įžaidėją. Tiesa, tokio lygio žaidėjo visiškai sustabdyti neturėtų būti įmanoma. Nebent pristabdyti.

Tai bus pirmos ekipų oficialios rungtynės.

Graikija – Prancūzija

Šiose rungtynėse nuotaikos taip pat bus labai skirtingos. Prancūzai atvyksta po tikro košmaro. Jie pirmenybių starte pralaimėjo 84:86 prieš Suomijos rinktinę. Nors ir po pratęsimo, tai menka paguoda Prancūzijos rinktinei. Yra du variantai: prancūzai bus tiesiog įsiutę ir visą pyktį išlies ant graikų, arba nebus atsigavę psichologiškai ir turės rimtų problemų ir antrose rungtynėse. Startuoti čempionate 0-2 būtų tikras košmaras tokiai komandai. Blogiausia, kad jie net negali pasiguosti juoda diena. Evanas Fournier pelnė 25 taškus, o Nando De Colo pridėjo 21. Vienintelis itin blogas dalykas – klaidos. 23 kartus suklydę prancūzai šį skaičių privalo ištaisyti. Tokio lygio komanda net negali pasiteisinti startiniu jauduliu. Suomius jie turėjo įveikti užtikrintai. Bus itin įdomu pasižiūrėti kaip 2013-ųjų Europos čempionai atrodys antrose rungtynėse.

Na, o graikai padarė viską taip, kaip ir turėjo. Užtikrintas žaidimas ir lengva pergalė 90:61 prieš Islandiją. Puiki gynyba, puikus puolimas ir puiki kova dėl atšokusių kamuolių (47:32). Vidinių problemų kamuoti graikai nustebino savo darniu žaidimu. Constandinos Missas dar kartą parodė savo kaip trenerio galimybes. Nors prieš čempionatą taip nebuvo galima sakyti, tačiau po pirmojo turo graikai yra šios poros favoritai.

Praėjusį kartą Prancūzai 2011-aisiais 64:56 palaužė graikus.

Rusija – Serbija

Abi ekipos sieks iškovoti jau antrą pergalę šiame čempionate. Rusai tikrai nenustebino. Jie įveikė turkus 76:73, tačiau su tokiu žaidimu jie toli nenueis. Aleksejus Švedas pelnė 22 taškus ir prarado 7 kamuolius. Tuo tarpu Timofejus Mozgovas pelnė 20 taškų ir atkovojo 9 kamuolius. Jis metė net 17 baudų.

Tačiau rusų žaidimas visiškai nedžiugina. Jie skuba, jie bėga ir jie žaidžia savanaudiškai. Nors būtų galima patikslinti – jis skuba, jis bėga ir jis žaidžia savanaudiškai. O jis, tai yra A.Švedas. Taip, rusas yra vienas geriausių žaidėjų visoje Europoje, tačiau jo žaidimas gynyboje yra nepagarba jo komandos draugams. Kol A. Švedas nenusiteis gynybai ir komandiniam žaidimui, tol rusų pergalės nedarys didelio įspūdžio ir jie neatrodys, kaip grėsminga komanda. Tiesa, to paties A. Švedo metimas paskutinėmis sekundėmis iš toli, kuris nužudė turkus, tik parodo, kad jis yra pačio aukščiausio lygio krepšininkas. Pašalinęs minusus iš savo žaidimo, jis taptų vienu grėsmingiausių žaidėjų visoje Europoje.

Tuo tarpu serbai turėjo sunkumų su latviais (92:82), tačiau tai yra tendencingas rezultatas. Latviai yra stipri komanda, o Serbija vis dar bando priprasti prie pakitusios sudėties, kurią itin išretino traumos. Bogdanas Bogdanovičius kaip ir tikėtasi, buvo tikras vedlys. Jis pelnė 30 taškų ir surinko 28 naudingumo balus. Jei jį dengs A. Švedas, serbas gali surengti turnyro pasirodymą. Serbijos ir Rusijos dvikovoje bus itin įdomu pamatyti dviejų vienų geriausių Europos krepšininkų mikro dvikovą. Ne ką nuobodesnė kova bus ir tarp T.Mozgovo bei Bobano Marjanovičiaus.

2011-ųjų Europos čempionate Rusija 77:67 palaužė Serbiją.

Čekija – Ispanija

Vėlgi, dvi komandos, kurios kovos dėl antrosios pergalės. Ispanai pasiekė didžiausią, kol kas, turnyro pergalę 99:60, kai pažemino Juodkalniją. Ispanijos gretose tik du žaidėjai pasiekė 20 minučių žaidimo ribą (Ricky Rubio ir Marcas Gasolis). M.Gasolis buvo daugiausiai aikštėje praleidęs krepšininkas (20min. 26sek.). Ispanų žaidimą yra sunku analizuoti, kadangi Europos čempionai negalėjo parodyti savo tikro veido. Nesulaukę pasipriešinimo ispanai tiesiog smaginosi. Jie pataikė net 11 iš 17 tritaškių (64,7%), o Čekijos rinktinės pasipriešinimas taip pat neturėtų sukelti labai daug problemų ispanams.

Tuo tarpu čekai užtikrintai įveikė viso turnyro autsaiderę Rumuniją 83:68. Kaip ir buvo galima tikėtis, Thomas Satoransky buvo nesulaikomas aikštėje. Jis pelnė 20 taškų, atkovojo 13 atšokusių kamuolių, atliko 6 rez. perdavimus ir suklydo tik vieną kartą. Įžaidėjui taip pat puikiai talkino Vojtechas Hrubanas, kuris pelnė 25 taškus. Čekų žaidimo taip pat nelabai galima vertinti, nes rumunai yra tiesiog per silpna komanda, kad galėtų išspausti maksimumą iš varžovų. Tiek ispanai, tiek čekai savo tikrą veidą parodys tik antrose turnyro rungtynėse.

2013-aisiais Ispanai pažemino čekus, kai jiems neleido pelnyti 40 taškų ir laimėjo 60:39.

Ukraina – Italija

Ukrainiečiai bus visiški autsaideriai rungtynėse su Italijos ekipa. Ukrainos krepšininkai neturėjo galimybių sustabdyti D.Schoderį ir pralaimėjo prieš vokiečius 63:75. Ukrainos gretose atsirado tik du žaidėjai, kurie pelnė dviženklį taškų skaičių (A.Pustovyi 11 ir O.Mišula 12). Ukrainiečiai nors žaidžia ir kietai, rimto iššūkio mesti nesugebės niekam. Negalinti pasigirti stipriais individualiai žaidėjais, Ukraina nesukurs rimtų problemų ir Italijai.

Tuo tarpu Italijos rinktinė nustebino daugelį fanų susirinkusių Izraelyje. Šeimininkus 69:48 įveikę italai verčia baimintis likusias B grupės komandas. Puiki ir drausminga gynyba turėtų kaip reikiant įklampinti ir žvaigždžių neturinčią Ukrainą. Ettore Messinos auklėtiniai prarado 15 kamuolių, tačiau gynyboje klydo itin retai. Jei italai išlaikys tokią koncentraciją, jie iškels rimtą paraišką į pirmąją B grupės vietą.

2013-aisiais italai buvo tie, kurie negalėjo pelnyti taškų. Tada jie nusileido Ukrainai 58:66.

Suomija – Slovėnija

Keista pristatyti šias ekipas, kaip dar nepralaimėjusias čempionate. Slovėnų rezultatas buvo tendencingas, tačiau suomių pergalė prieš prancūzus 86:84 nustebino visą Europą. Ant menčių paguldyti prancūzai nesitikėjo tokio gero Lauri Markkaneno žaidimo. Suomis šių metų NBA naujokų biržoje septintu šaukimu buvo pasirinktas Čikagos „Bulls“ ekipos, o šios komandos fanai gali jau džiūgauti. Krepšininkas pelnė 22 taškus, atkovojo 7 kamuolius ir tapo naudingiausiu komandos žaidėju. Suomis parodė tikrą brandą savo žaidime. Užsikūrę šeimininkai turi visus šansus kovoti ir su Slovėnais bei galvoti apie pergalę.

Paskutiniame Europos čempionate žaisiantis Goranas Dragičius yra pasiruošęs atiduoti visą save. Slovėnas pelnė 30 taškų surinko 26 naudingumo balus ir padėjo slovėnams laimėti 90:81 prieš lenkus. Nors rezultatas rodo sunkią kovą, jis yra apgaulingas. Slovėnai visų rungtynių metu pirmavo, o G. Dragičius pradėdavo rimčiau žaisti tik kai lenkai priartėdavo. Tačiau tokiame stiliuje galima įžvelgti ir minusų. Slovėnai galėjo įkristi į duobę ir po to būtų buvę priversti gailėtis, kad nepabėgo, kai turėjo galimybę, visai kaip lietuviai prieš gruzinus.

2013-aisiais suomiai 92:76 nepaliko vilčių slovėnams.

Kroatija – Rumunija

Kroatijos rinktinė čempionatą pradėjo sunkiai, tačiau palaužė Vengriją 67:58. Kroatai parodė, kaip žais ir tai nieko nenustebino. Bojanas Bogdanovičius pelnė 23 taškus, o Dario Šaričius 15. Daugiau negu pusę komandos taškų pelnęs duetas turės priprasti prie tokio krūvio. D.Šaričius ilsėjosi tik 5 minutes, o B.Bogdanovičius tik 3. Kiek galėtų neraminti, kad komandos lyderiai turi tiek daug žaisti, kad įveikta būtų Vengrija. Tiesa, prieš rumunus šiam duetui tiek daug žaisti neturėtų reikėti. Beje, Kroatijos rinktinėje nei vienas kitas krepšininkas nežaidė net 25 minučių ir be varomojo dueto, tik du krepšininkai pasiekė 20 minučių ribą.

Rumunai namuose pralaimėjo prieš komandą, prieš kurią dar galėjo pagalvoti apie pergalę. Tačiau čekams buvo nusileista 68:83. Vienintelis teigiamas rumunų aspektas – Vladas Moldoveanu. Jis pelnė 24 taškus ir atkovojo 8 atšokusius kamuolius. Kad ir iš kokio kampo pažiūrėtum į rumunų rinktinę – jie tiesiog neturi šansų prieš Kroatiją.

Šios ekipos paskutinį kartą oficialiose rungtynėse susitiko tik 1997-aisiais, o tada kroatai labai lengvai 108-65 nušlavė Rumuniją.

Didžioji Britanija – Turkija

Šiose rungtynėse ir vėl abi komandos sieks pirmosios pergalės. Tačiau aišku, kuriai komandai ši pergalė atrodo daug realesnė. Britai susigrūmė su komanda, kurią įveikti galėjo. Tačiau ir belgai atrodė per stiprus ir jiems buvo nusileista 103:90. Taškų lenktynėse Didžioji Britanija neturėjo užtektinai talento, kad galėtų rimčiau pakovoti dėl pergalės. Komandą vedė į priekį Gebi Olasenis, kuris pelnė 21 tašką ir Danas Clarkas su 20.

Britai taip pat atliko tik 6 klaidas, bet net ir be jokių dovanų negalėjo išplėšti pergalės.
Tuo tarpu turkai tik rungtynių pabaigoje nusileido rusams 73:76. Turkijos žaidime matėsi daug noro, tačiau broko taip pat netruko. Labai banguotai žaidę D grupės šeimininkai nesugebėjo perlaužti rungtynių ir visada buvo besivejančių vaidmenyje. Tačiau aišku, kad ši komanda potencialo turi labai daug ir tai įrodo Cedi Osmanas. Turkas pelnė 28 taškus, atkovojo 7 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir perėmė net 7 kamuolius. Fenomenalus C.Osmano žaidimas neišgelbėjo turkų, tačiau jei 22-ejų metų talentas taip žais ir toliau, turkus stabdyti bus labai sunku. Britams prireiks labai gero žaidimo plano, kad galėtų įveikti turkus ir uždaryti C.Osmaną.

„Statymai.com“ – aktyviausia sporto bendruomenė ir forumas Lietuvoje. Tai yra vieta, kurioje sporto mėgėjai itin gerai nusimano apie įvairiausias sporto šakas, bei lygas. Čempionato metu puslapyje vyks nemokamas konkursas, kuriame visi norintys galės spėlioti Europos čempionato rungtynių baigtis. Spėlionės priziniame fonde yra net 500 eurų!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA