LSMU studentai tūkstantine eisena pradėjo švęsti Rugsėjo 1-ąją | Kas vyksta Kaune

LSMU studentai tūkstantine eisena pradėjo švęsti Rugsėjo 1-ąją

R. Tenio nuotr.

Penktadienio rytą daugiau kaip tūkstantis LSMU pirmakursių nuo Soboro patraukė link Rotušės. Pasipuošę Mokslo metų pradžiai, studentai ir bendruomenės nariai taip pradėjo Rugsėjo 1-osios šventę. Jiems iš Laisvės alėjos balkonų ir kavinių mojo besišypsantys kauniečiai, sveikindami su švente ir linkėdami tapti gerais gydytojais. 

Anot universiteto atstovų, ši tradicinė eisena vyksta apie 10 metų. Eisenos priekyje žygiavo Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, universiteto senatas vilkintis togas, už jų pagal fakultetus išsirikiavo studentai, o gale žygiavo LSMU gimnazijos moksleiviai. Eisenoje buvo galima išvysti ir studentų, žygiuojančių su šiaurietiškomis lazdomis, taip propaguota sveika gyvensena. Studentų eisenos tradicija Kaune atsirado dar tarpukariu.

Nemažai studentų šįmet čia mokysis iš užsienio: itin daug iš Izraelio, taip pat iš Švedijos, Indijos, mažiau iš Vokietijos, Danijos. Anot universiteto atstovų, užsienio studentų šįmet bus daugiau kaip 300. LSMU tampa tarptautiškiausia Lietuvos aukštąja mokykla, nes šįmet net 71 procentų daugiau priimta užsieniečių. Jie kaip ir lietuviai, daugiausiai stoja į šias specialybes: mediciną, odontologiją ir veterinarinę mediciną, ketvirtoje vietoje lieka farmacija.

Atžygiavę į Rotušės aikštę, LSMU pirmakursiai išklausė Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio sveikinimų, jis linkėjo siekti mokslo aukštumų ir kartu kurti gražesnį Kauną, miestą, kuriame gera gyventi visiems piliečiams. „Didžiausia mano, kaip miesto mero, svajonė – kad po keleto metų, baigę universitetą, jūs būsite pamilę šį miestą taip, kad norėsite jame likti ir kurti šeimas“, – LSMU pirmakursiams linkėjo V.Matijošaitis.

Po to susirinkusiuosius pasveikino LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas: „Didis menas atstovauti univeristetui ir miestui, o dar didesnis – suderinti studijas su studentišku gyvenimu“.

Po jų žodžių pirmakursiai į dangų paleido tūkstantį spalvotų balionų, simbolizuojančių jų profesines svajones, kurias sieks įgyvendindami pabaigę mokslus.

Šiemet studijas LSMU pradėjo 1703 nauji studentai, iš jų daugiau kaip 1,6 tūkst. – pirmakursių, eisenoje dalyvavo dauguma jų. Šiemet universitete studijas pradėjo 149 šimtukininkai.

Eisenoje sutikti studentai pasakojo, kad šiandien ypatinga diena, kurią būtina pažymėti visiems pradedantiems mokslo metus. „Eisenoje būtinai norėjau dalyvauti, čia jaučiasi universiteto dvasia, pakili nuotaika, manau, visi didžiuojasi eidami centrine miesto gatve. Didelė garbė būti čia, buvo sunku įstoti į šį universitetą, teko įdėti daug pastangų“, – sakė pirmakursė medicinos studentė, kaunietė Eglė.

„Atėjau, nes man įdomu susipažinti su naujais žmonėmis. Šiandien vyksta daug renginių mieste, vėliau keliausime į šventę prie Pilies. Na, o draudimas šiandien prekiauti alkoholiu mums nėra svarbus, šventę švęsime blaiviai. Svarbiausia naujos pažintys, susipažinimas su miestu, jo ritmu“, – mano pirmakursis medicinos studentas Tomas iš Vilniaus.

Studentams paleidus skrieti balionėlius, Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje vyko iškilmingas LSMU senato posėdis, skirtas rugsėjo 1-osios šventei paminėti, o jam pasibaigus – Šv. mišios už akademinę bendruomenę.

Iš viso LSMU bendruomenė su studentais ir darbuotojais sudaro apie 8 tūkst. žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA