Prieš mokslo metus būtina vaikus patikrinti dėl utėlių | Kas vyksta Kaune

Prieš mokslo metus būtina vaikus patikrinti dėl utėlių

R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad artėjant naujiems mokslo metams būtina tėvams ir globėjams savo vaikus patikrinti dėl pedikuliozės (utėlėtumo).

Vasaros atostogų metu vaikai utėlėmis užsikrečia stovyklose, žaisdami ir bendraudami tarpusavyje, todėl norint išvengti utėlių plitimo, būtina vaikus patikrinti prieš leidžiant juos į ugdymo įstaigą.

Utėlės – žmogaus parazitai, kurie gyvena ir vystosi žmogaus galvos plaukuose ir maitinasi žmogaus krauju. Priklausomai nuo virškinimo fazės, jos būna nuo šviesiai rudos iki juodos spalvos, greitai ropoja galvos oda, todėl yra sunkiai aptinkamos.

Pagrindinis apsikrėtimo galvinėmis utėlėmis požymis – glindos plaukuose. Baltos spalvos glindos apatiniu galu prisiklijuoja prie plauko, todėl nenukrenta nuo judesio, brūkštelėjimo ar pūstelėjimo. Tuo glindos ir skiriasi nuo pleiskanų, kurios iš pirmo žvilgsnio yra į jas panašios. Norint įsitikinti, ar namo neparsinešėte nepageidaujamų gyvių, pirmiausia reikėtų apžiūrėti plaukus prie ausų, ant pakaušio ir kaklo srityje, ties plaukų augimo riba, nes būtent šiose vietose utėlės dažniausiai deda kiaušinius. Dėl utėlių įkandimų gali atsirasti niežulys, žaizdelių, nusikasymų, alerginių reakcijų, odos paraudimų.

Kaip šalinti utėles?

Efektyvi utėlių naikinimo priemonė – plaukų šukavimas tankiomis šukomis. Šis būdas rekomenduojamas dažniausiai, kadangi pastaruoju metu pastebimas utėlių atsparumas medikamentams. Plaukai sudrėkinami 4–5 proc. acto tirpalu arba citrinos rūgšties vandeniniu tirpalu. Plauko paviršius tampa slidesnis ir glindas galima lengviau pašalinti. Plaukai tankiomis šukomis šukuojami tol, kol pašalinamos utėlės ir glindos. Procedūrą gali tekti pakartoti keletą kartų. Iššukuotos utėlės turi būti sunaikinamos, o šukos kruopščiai išplaunamos ir pamerkiamos į 4–5 proc. acto tirpalą 30 min. Utėles naikinantys medikamentai (pedikuliocidai) naudojami tik išaiškinus pedikuliozę ir pasitarus su gydytoju ar vaistininku. Šie medikamentai perkami vaistinėje ir turi būti naudojami laikantis informaciniame lapelyje nurodytų instrukcijų.

Siekiant išvengti pakartotinio užsikrėtimo, svarbu patikrinti visų šeimos narių galvas. Nemažiau svarbu lovos skalbinius ir užsikrėtusio asmens drabužius skalbti karštesniame nei 60°C temperatūros vandenyje, o plaukų priežiūros priemones (šukas, šepečius, segtukus, gumutes) reikėtų mirkyti 4–5 proc. acto tirpale ne trumpiau nei 30 min. Daiktus, kurių skalbti neįmanoma, rekomenduojama izoliuoti plastikiniame maišelyje bent dviem savaitėms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA