Kaune pristatytas naujas kvartalas: svarbu darželinukų ir moksleivių tėvams | Kas vyksta Kaune

Kaune pristatytas naujas kvartalas: svarbu darželinukų ir moksleivių tėvams

Organizatorių nuotr.

Šiandien, likus vienai dienai iki naujų mokslo metų, Kaune buvo pristatytas pirmasis kvartalas, kuriame ne tik patogiai ir gražiai gyvena šeimos, jų namai apsupti žaliomis zonomis ir išvystyta infrastruktūra, bet ir veikiančiu pradiniu ugdymu nuo „Vaikystės sodas“ darželio iki bendrojo ugdymo „Karalienės Mortos“ mokyklos.

[galerija kiek=”24″]

Viena iš šias ugdymo įstaigas įkvėpusių filosofijų yra Reggio Emilia ugdymo, teigianti, kad vaikus supanti aplinka yra labai svarbi, ji – tarsi trečiasis pedagogas, todėl daro didelę įtaką. Tai pirmasis toks kvartalas Kaune ir Lietuvoje, kur darželis ir pradinė mokykla yra šalia ir pradėjus kokybišką ikimokyklinį ugdymą vaikai nenutoldami geografiškai jį gali tęsti mokykloje.

Kauniečiams dažnai kyla klausimai: „O kas paskui, kai vaikas baigs privatų darželį? Kur su kitokia ugdymo filosofija augintą atžalą reikės leisti mokytis toliau?“ Reaguodami į besikeičiančius miestiečių poreikius ir augančią vaikų kartą „Vaikystės sodo“ ir „Karalienės Mortos“ ugdymo įstaigų plėtotojai nusprendė, kad Kaunas puikiai tiks švietimo įstaigų plėtrai ir kartu su viso kvartalo vystytojais „Miesto renesansas“ šiandien pristatė naujos kartos mokslo įstaigų projektą moderniame gyvenamajame kvartale.

Į pristatymą susirinko Šančių gyvenamojo rajono gyventojai, seniūnas, bendruomenės pirmininkė, Kultūros ir paveldo departamento atstovai, kaimynai, projekto architektas Gintautas Natkevičius su komanda, vystytojai Edvinas Mamedovas ir Valdas Eidukas, švietimo sistemos atstovė Austėja Landsbergienė ir kiti.

Naujas požiūris į mokyklą ir darželį

2017-ųjų vasarą šiame unikaliame Kauno rajone pradėjo veikti jau antrasis darželis „Vaikystės sodas“, kuriame dirbama pagal autorinę kontekstinę ugdymo programą. Čia jau ir vienus metus vaikai mokosi „Karalienės Mortos“ pradinėje mokykloje. Abi šios ugdymo įstaigos remiasi ugdymo filosofija, teigiančia, kad vaikus supanti aplinka yra labai svarbi, todėl strategiškai ir buvo pasirinktas Juozapavičiaus 13 kvartalas, kuriame atkuriami XIX a. architektūros elementai, dera istorija ir dabartis, o didelės šviesios erdvės sukuria galimybę mokantis stebėti gamtos ciklų kaitą, orų pasikeitimus, naudotis žaliomis zonomis, rajono gražiais parkais ir upių takais, prireikus tyrinėjimams labai greitai pasiekti miesto centrą.

„Šiandienos mokykla neatliepia šiandienos šeimų – ir ypač vaikų – poreikių. Mokykla, kurios tikslas – vien pažymiai ir reitingai, krinta konkurencinėje kovoje, nors gal ir iš pirmo žvilgsnio taip neatrodo. Šiandien būtinas kritinis mąstymas, gebėjimas bendrauti ir bendradarbiauti, kūrybiškumas. Kuriant tokią mokyklą būtinas atvirumas, lanksčios erdvės, be to, erdvės susibūrimams, nes mokykla vis labiau tampa bendruomenės centru. Džiaugiamės, kad, bendradarbiaudami su „Miesto renesansu“, atradome tai, ko ieškojome!“ – sako A. Landsbergienė.

Vienintelis toks kvartalas Lietuvoje

Juozapavičiaus 13 – tai kokybiško gyvenimo ieškančių šeimų rajonas, kur viskas pasiekiama ranka. Kvartale yra naujas prekybos centras, biurų pastatai, jau gyvena gyventojai, kuriems itin svarbu taupyti laiką. Kvartalo projektas buvo kuriamas su augimo perspektyva. Čia turi būti patogu gyventi, dirbi, čia turi veikti kokybiška švietimo sistema nuo mažiausių gyventojų iki būsimų gimnazistų.

„Mes kuriame ne tik miesto, bet ir šeimos istoriją mūsų su meile puoselėjamame kvartale. Tikime, kad šeimoms bus itin patogu vaikus vesti į darželį ir mokyklą toje pačioje vietoje; ir patiems vaikams viskas bus sava. Kurdami rajoną ir jo veikiančias struktūras stengiamės išlaikyti vientisumą, istorinį koloritą, restauruojami namai išlaikant carinės statybos autentiką – raudonų plytų mūras, unikalios arkos, aukštos lubos, platūs įėjimai į pastatus. Mums svarbus Kaunas ir jo žalia filosofija, todėl rajono plėtros metu nė vienas medis nebuvo išrautas, o dar ir prisodinta naujų. Rajonas tikrai bus vystomas, kad čia būtų patogu ir šeimoms, ir verslui, kas žino, kokie gyventojų poreikiai bus išreikšti, bet mes jų tikrai klausysime ir, jei reikės kad ir naujos ugdymo įstaigos po pradinės mokyklos, ieškosime išeičių, kaip tai įgyvendinti“, – sako projekto vystytojai Edvinas Mamedovas ir Valdas Eidukas.

Renginys baigėsi A. Landsbergienės linkėjimu rytoj, rugsėjo pirmosios proga, mokytojams dovanoti knygas, o ne gėles. Knygos turi išliekamąją vertę, jose gyvena istorijos ir padeda mokytojams ir vaikams kurti naujas istorijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA