#Eurobasket2017 : ekspertai apžvelgia būsimų varžybų intrigas | Kas vyksta Kaune

#Eurobasket2017 : ekspertai apžvelgia būsimų varžybų intrigas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Laukiamiausias krepšinio sezono metas atėjo – 2017-ųjų metų Europos čempionato pirmenybės jau ruošiasi startui. Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien paruoš artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Šių metų Europos čempionatas vyks keturiose šalyse. 24 komandos žais keturiose grupėse: A grupė – Suomijoje, B grupė – Izraelyje, C grupė – Rumunijoje ir D grupė – Turkijoje. Atkrintamosios varžybos taip pat vyks Turkijoje.

Pirmoji čempionato diena jau rytoj

Slovėnija – Lenkija

Europos čempionatui startą duos A grupės rungtynės tarp Slovėnijos ir Lenkijos ekipų. Slovėnai į čempionatą atvyksta su ambicingais tikslais. Dar pavasarį Slovėnijos krepšinio federacijos atstovai teigė, kad jie tikisi aukso medalių. O dabar ekipa turės dar vieną stimulą stengtis. Komandos žvaigždė Goranas Dragičius atskleidė, kad tai yra paskutinis Europos čempionatas jam. Daugiau jis nebeapsivilks Slovėnijos rinktinės marškinėlių.

Aiškūs rungtynių favoritai – tie patys slovėnai. Be didesnių netekčių apsiėjusi ekipa pasiruošusi stebinti visą Europą. Slovėnams padės jau minėta šalies žvaigždės G.Dragičus. Taip pat komandoje debiutuoja ir Madrido „Real“ duetas – Luka Dončičius ir Anthony Randolphas. Vienintelė didesnė slovėnų netektis – Zoranas Dragičius, kuriam plyšo kryžminiai kelio raiščiai.

Lenkams kišti koją gali ir kaitų karta. Mateuszui Ponitkai ką tik suėjo 24-eri, o Premyslawas Karnowskis 24-ą gimtadienį švęs tik lapkritį. Abejojama, kad lenkai yra subrendę mesti rimtą iššūkį stipriausioms senojo žemyno komandoms.

Abi ekipos paskutinį kartą oficialiose rungtynėse susitiko 2013-ųjų Europos čempionato grupės rungtynėse. O tada užtikrintą pergalę šventė Lenkijos rinktinė 71:61.

Vokietija – Ukraina

B grupė startuos Vokietijos ir Ukrainos mūšiu. O favoritas ir šiose rungtynėse yra labai aiškus – Vokietija. Taip yra dėl dviejų priežasčių: ukrainiečių netekčių ir Denniso Schroderio. Ukrainiečiai į Izraelį atvyko labai nukraujavę, o vokiečiams šiose rungtynėse gali užtekti ir vienos šalies žvaigždės.

Ukrainos rinktinės formą parodo ir jų pasiruošimo rezultatas: 1 pergalė ir 7 pralaimėjimai. Komandai Europos čempionate padėti negali Kirilas Fasenko, Sergi Gladyras, Alexas Lenas, Joelis Bolomboy, Pooh Jeteras, Sviatoslavas Mychaliukas ir Jerome‘as Randle‘as. Tiesa, visiški B grupės autsaideriai neturės visiškai jokio spaudimo ant savo pečių, o komandoje pirmu ryškumu galės žibėti Viačeslavas Kravtsovas.

Tuo tarpu vokiečiai mėgins nutraukti labai nesėkmingą seriją. Vokietija į Europos čempionato atkrintamąsias nepateko jau 4 čempionatus iš eilės. O ir dabar tai pasiekti mėgins ne pačios geriausios sudėties. Komandai nepadės ir NBA žaidėjai Paulas Zipseris, Maxi Kleberas ir žinoma karjerą rinktinėje baigęs Dirkas Nowitzkis. Tačiau net ir D. Schroderio ir Bostono „Celtics“ naujoko Danielio Theiso pastangų turėtų užtekti.

Abi komandos paskutinį kartą oficialiose rungtynėse susitiko 2013-aisiais, o tada pergalę šventė Ukrainos rinktinė 88:83. Prieš tai komandos žaidė vos 2005-aisiais, kai vokiečiai nušlavė varžovus 84:53.

Islandija – Graikija

Dar vienos A grupės rungtynės, kurios turėtų pasiūlyti mažiausiai intrigos pirmąją čempionato dieną. Nors Graikijos stovykloje netrūksta problemų, Islandija didelio iššūkio graikams neturėtų mesti.

Nors Islandijos rinktinė yra labai disciplinuota, centimetrų baudos aikštelėje jiems tikrai truks. Daug ką pasako tai, kad vienas svarbiausių Islandijos rinktinės krepšininkų yra 19-metis Tryggvis Hlinasonas, kuris gynė šalies garbę ir U20 Europos čempionate. Islandai šiose pirmenybėse labai daug nuveikti neturėtų, tačiau jaunas komandos branduolys sudarytas iš Jono Stefanssono, Hylnuro Baeringssono, Martino Hermannssono, Haukuro Palssono ir T.Hlinasono gali kaip reikiant užsigrūdinti ateičiai.

Tuo tarpu Graikijos rinktinė yra aptariama iš dviejų pusių: Giannio Antetokounmpo traumos ir skandalų komandoje. Pirmasis smūgis buvo suduotas, kai paaiškėjo, kad kelio traumą patyrė Graikijos super talentas G.Antetokounmpo ir jis negalės žaisti Europos čempionate. Antrasis smūgis buvo suduotas jau viešbutyje. Būtent viešbutyje graikai Ioannis Bourousis ir Nikos Pappas susikivirčijo ir į darbą paleido kumščius. Graikijos spauda skelbė, kad komandoje konfliktuoja ir daugiau krepšininkų. Tačiau ir tokie minusai neturėtų trukdyti graikams ir I.Bourousiui dominuoti Islandijos ekipos baudos aikštelėje.

Įdomu tai, kad čia bus pirmasis komandų oficialus susitikimas. Rungtynės vyks Suomijoje, o islandai pasižymi labai geru palaikymu ir tolimesnėse šalyse, todėl Skandinavijos valstybėje neturėtų trukti ir islandų fanų. Galima teigti, kad pirmųjų tarpusavio rungtynių šeimininkai ir bus islandai.

Lietuva – Gruzija

Bene laukiamiausia kiekvieno lietuvio pirmosios dienos dvikova. Čia Lietuvos rinktinė susitiks jau su matytu varžovu. Būtent šios rinktinės susitiko draugiškose rungtynėse. Tada lietuviams tai buvo vos antras pasirengimo mačas ir savojo žaidimo ieškoję krepšininkai pralaimėjo gruzinams 70:81. Tose rungtynėse Gruzijos sudėtyje nebuvo ir šalies žvaigždės Zazos Pačulijos.

Z.Pačulija pirmosiose pasirengimo rungtynėse puikiai atrodė prieš Čekijos rinktinę, tačiau patyrė čiurnos traumą. Buvo skelbiama, kad gruzinas gali nespėti pasveikti iki čempionato pradžios, tačiau į senojo žemyno pirmenybių traukinį įšokti spėjo. Tiesa, Gruzijai vis tiek dėl traumų padėti negalės Beka Burjanadzė ir Viktoras Sanikidzė. Gruzinai pasirengimo cikle laimėjo 7 rungtynes ir patyrė tik 2 nesėkmes. Jie triumfavo turnyruose Klaipėdoje, Tbilisyje ir Atėnuose. O visa tai yra Tornikės Šengelijos dėka. Gruzija gali tapti tamsiuoju arkliuku Europos čempionate.

Tuo tarpu Lietuvos rinktinė šalia neužtikrinto žaidimo draugiškose rungtynėse turėjo susitvarkyti ir su daug pašalinių dalykų. Viskas prasidėjo nuo netikėtos Luko Lekavičiaus traumos ir Ado Juškevičiaus priverstinio sugrįžimo. Po to Lietuviai negalėjo išskristi į Izraelį, kadangi sugedo lėktuvas. O prie viso to prisidėjo ir Donato Motiejūno užstrigimas Hjustone dėl siaučiančio uragano „Harvey“.

Net ir nepaisant tokių nutikimų, lietuviai vis tiek yra B grupės favoritai. Tačiau daug kas priklausys nuo to, kaip šiais metais atrodys komandos žvaigždė Jonas Valančiūnas. Tiesa, šį kartą jo komandos draugai turės daugiau pasitempti, o krepšinio ekspertai tikisi, kad komandos vairą perėmus Dainius Adomaičiui, komandos žaidimas nebebus toks statiškais ir tik per baudos aikštelę.
Abi komandos oficialiose rungtynėse susitiko vos vieną kartą. 2015-ųjų Europos čempionate Lietuviai po atkaklios kovos 85:81 palaužė gruzinus.

Prancūzija – Suomija

Suomijos ekipa taps pirmąja šeimininke komanda žengsiančia ant parketo. Nors Prancūzija yra aiški poros favoritė ir ekspertai Suomijai daug šansų šiose rungtynėse neduoda, aišku yra viena – prancūzams lengva nebus.

Nors Suomijos rinktinė ant popieriaus turi ganėtinai konkurencingą komandą, ji pasirengimo etape atrodė prastai. Suomiai laimėjo vos kartą per aštuonerias rungtynes. Nepaisant to, Petterio Kopneno buvimas komandoje kaip riekiant padidina A grupės šeimininkų viltis patekti į kitą etapą. Taip pat verta paminėti ir NBA, bei „Chicago Bulls“ ekipoje debiutuosiantį Laurį Markkaneną, kuris gali pridaryti daug bėdų varžovų baudos aikštelėse.

Tuo tarpu 2013-ųjų metų Europos čempionai pasirengimo etape iškovojo 6 pergales ir patyrė 2 pralaimėjimus. O ir komandai trūksta krūvos žvaigždžių. Prancūzams Europos čempionate dėl įvairių priežasčių nepadės Timothe Luwawu-Cabarrotas, Moustapha Fallas, Fabienas Causeris, Rodrigue‘as Beaubois, Nicolas Batumas, Rudy Gobertas, Ianas Mahinmi ir Charlesas Kahudis. Tiesa, kad ir iš kokio kampo pažiūrėtume – Vincento Colleto auklėtiniai yra vieni iš čempionato favoritų. Evanas Fournier ir Nando De Colo yra pasiruošę spindėti ryškiausiomis čempionato šviesomis. O Boriso Diaw patirtis ir genialumas aikštėje kiekvienas rungtynes kaip reikiant palengvins.
Abi komandos dar 2015-aisiais susitiko tarpusavyje ir tada Prancūzija šventė sunkią pergalę 97:87. Įdomu tai, kad 2009-ųjų Europos čempionate Suomija palaužė prancūzus 77:73.

Italija – Izraelis

Krepšinio fanų desertas, kaip ir priklauso – pabaigoje. Būtent pirmosios dienos įdomiausios rungtynės turėtų būti paskutinės. Vieni grupės favoritų italai ir aikštės šeimininkai izraeliečiai.

Italijos rinktinė galėtų būti vertinama net ir geriau negu Lietuva B grupėje. Tačiau Danilo Gallinario akimirkai aptemdytas protas kainavo jam Europos čempionatą. Draugiškose rungtynėse su Olandijos ekipa D.Gallinaris nesuvaldė pykčio, smogė varžovui ir susilaužė nykštį. O jis turėjo būti didžiausia Italijos rinktinės žvaigždė. Dabar viskas kris ant Marco Belinellio pečių. O kad jis turi užtektinai talento kilstelti Italijos rinktinę, niekas net neabejoja. O tam pačiam M.Belinelli padės ir Europoje rungtyniaujančios žvaigždės: Danielis Hackettas, Nicolo Melli ir Luigis Datome. Taip pat didelę duoklę ir duos faktas, kad komandą treniruoja legendinis Ettore Messina.

Izraelio pranašumas – aikštė. Net ir nenusimanančiam aišku, kad Izraelis turės papildomą stimulą ir papildomų jėgų žaisdami namų arenoje Tel Avive. O taip pat komanda turės ir didžiausią šalies krepšinio žvaigždę Omrį Casspį. Tiesa, krepšininkui neteks visko daryti pačiam. Jis taip pat turės ir nemažai pagalbos iš Galo Mekelo ir Yogevo Ohayono. Izraelis taip pat turės ir nemažai patirties, kadangi komandoje yra Lioras Eliyahu, Guy Pninis ir Yotamas Halperinas. Tai, be jokios abejonės, yra sunkiausiai prognozuojamos rungtynės pirmąją Europos čempionato dieną.

Nors 2015-ųjų komandų susitikimas to nerodo. Tuomet italai tiesiog nušlavė Izraelį nuo žemės paviršiaus 82:52. Tačiau 2011-ųjų Europos čempionate Lietuvoje, pergalę šventė būtent Izraelis 96:95.

„Statymai.com“ – aktyviausia sporto bendruomenė ir forumas Lietuvoje. Tai yra vieta, kurioje sporto mėgėjai itin gerai nusimano apie įvairiausias sporto šakas, bei lygas. Čempionato metu puslapyje vyks nemokamas konkursas, kuriame visi norintys galės spėlioti Europos čempionato rungtynių baigtis. Spėlionės priziniame fonde yra net 500 eurų!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA