Kaune vyks kariliono muzikos festivalis | Kas vyksta Kaune

Kaune vyks kariliono muzikos festivalis

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaip skamba karilionu atliekami klasikos, elektroninės, džiazo, liaudies, populiariosios muzikos kūriniai? Rugsėjo 2 ir 3 dienomis Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje įvyks tarptautinis Kauno kariliono muzikos festivalis.

Į Kauną atvyksta karilionininkai iš Belgijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos bei Lietuvos. Visą savaitgalį miestiečiai ir svečiai galės mėgautis įvairiapusiška varpų muzika.

Kūrinių amplitudė plati – nuo klasikos, prancūzų kompozitorių kūrinių iki elektroninės ir pop muzikos ar net pasaulinės „Hario Poterio“ muzikinės temos aranžuotės karilionui premjeros.

Unikalus ir retas instrumentas

Karilionas – specifinis atvirame lauke skambantis muzikos instrumentas, kurį sudaro chromatiškai suderintų varpų komplektas. Jo gimtinė – Nyderlandai. Pirmąjį karilioną sukūrė broliai Pieter ir Francois Hemony 1652 m. Groti šiuo retu instrumentu mokoma specialiose mokyklose Belgijoje, Danijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, JAV vasaros kursų metu. Šiuo metu visuose pasaulio žemynuose yra tik apie 600 karilionų, daugiausia – gimtinėje Nyderlanduose, ten viršija 200.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte esantis kultūros ir technikos paminklas – 35 tarpusavyje suderintų varpų instrumentas yra unikalus įrenginys, kurio paskirtis – varpų muzikos koncertai miesto visuomenei, svečiams ir specialioms progoms pažymėti. Bokšte taipogi yra istorinis Nepriklausomybės varpas, kuriuo skambinama ypatingomis progomis bei didysis valandas skaičiuojantis rusiškas varpas. Pastarieji du su karilionu nesusieti.

Nuo 1956 metų karilionu rengiami reguliarūs koncertai.

Netikėti programos posūkiai – nuo elektronikos iki „Hario Poterio“

Festivalyje kauniečiai ir miesto svečiai galės išgirsti netikėtas, specialiai festivaliui derintas kūrinių programas, kurias atliks karilionininkai iš Lietuvos ir užsienio. Ilgametis kariliono meistras Julius Vilnonis atidarys festivalį ir atliks koncertą „Dedikacija varpams“. Jaunasis svečias iš Jungtinės Karalystės Scott Orr prakalbins varpus atlikdamas programą pavadinimu „Muzikos peizažas“. Šeštadienio vakarą vainikuos netikėtos iš Belgijos atvykusio svečio Jan Verheyen „Karilionas +: elektroninė muzika“ kompozicijos. Sekmadienio koncertą „Pasaulio ritmais“ pradės karilionininkas iš Nyderlandų Mathieu Daniël Polak. Taip pat jaunosios Kauno kariliono ambasadorės Austėjos Staniunaitytės paruošta lietuvių kompozitorių kūrinių, lietuvių liaudies dainų ir sutartinių programa. Festivalį karūnuos pasaulinė John’o Williams’o „Harry Potter Theme“ aranžuotės karilionui premjera, kurią atliks Bertrand Ollé-Guiraud iš Prancūzijos. Jis taip pat atliks programą „Prancūziškos impresijos“.

Nematoma tampa matoma

Festivalio organizatorius Kauno menininkų namai siekia atkreipti dėmesį ne tik į unikalią varpų muziką, retą instrumentą ir atskleisti kuo patrauklesnius šios muzikos skambėjimo būdus, bet suteikti matomumą ir itin retai, karilionininko, profesijai. Todėl pirmą kartą dideliame ekrane klausytojai galės tiesiogiai stebėti kaip karilioninkai groja varpų bokšto viršuje. Festivalio metu taip pat bus galima pasivaikščioti į varpų bokštą atsirėmusia arkada. Kūrybiškumą Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus kiemelyje atskleisti kvies kūrybinis laukas „Garsas-spalva-ritmas-linija“. Veiks interaktyvi Renato Dūdos fotografijų paroda apie Lietuvos karilionus.

Festivalio renginiai nemokami.

PROGRAMA

Rugsėjo 2 d.

12-12:40 val. Atidarymo koncertas: Julius Vilnonis (LT): „Dedikacija varpams“.

16-17 val. Scott A. Orr (UK): „Muzikos peizažas“.

17:15 – 18 val. Jan Verheyen (BE): „Karilionas +: elektroninė muzika“.

Rugsėjo 3 d.

12 -13 val. Mathieu Daniël Polak (NL): „Pasaulio ritmais“.

12 -13 val. Kūrybinis laukas „Garsas-spalva-ritmas-linija“
(Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus kiemelis, Putvinskio g. 55)

13-13:30 val. Austėja Staniunaitytė (LT): „Lietuvių kompozitorių kūriniai, lietuvių liaudies dainos ir sutartinės”.

16-17 val. Bertrand Ollé-Guiraud (FR): „Prancūziškos impresijos“. Pasaulinė John’o Williams’o „Harry Potter Theme“ aranžuotės karilionui premjera.

Daugiau apie renginį rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA