Teiraujasi skaitytojai: ar nepanašūs Kauno ir Gruzijos turistiniai žemėlapiai? | Kas vyksta Kaune

Teiraujasi skaitytojai: ar nepanašūs Kauno ir Gruzijos turistiniai žemėlapiai?

Nuotraukų koliažas

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi Gabija, ji sulygino Kauno bei Gruzijos žemėlapius ir nustebo dėl panašumų, ji svarsto, ar nebus menininkai vieni nuo kitų nusižiūrėję idėjos?

Tačiau Kauno žemėlapio autorė Eglė Majauskaitė nuramina – panaši iliustracijų tendencija vyrauja jau dešimtmetį, o apskritai iliustraciniai žemėlapiai piešti pradėti dar seniausiais laikais; panoraminių žemėlapių gamyba suaktyvėjo XIX amžiuje, XX a. antroje pusėje itin aktyviai piešti vaizdiniai žemėlapiai, tad panašumų tarp skirtingų autorių darbų, žvelgiant iš pirmo karto, galima išvysti. Tačiau įsižiūrėjus akyliau, anot jos, matyti, kad autoriai turi skirtingą braižą.

[galerija kiek=”4″]

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipusis skaitytoja kvietė palyginti iliustratorės E. Majauskaitės  šįmet sukurtą ir gegužės mėnesį viešai pristatytą šiuolaikinio Kauno žemėlapį su Gruzijos turistų žemėlapiu, viešumoje matomu 2014 m., kurtu autorės Kate Givishvili, pagal Shalva Givishvili koncepciją.

„Kaip galvojate, ar Kauno savivaldybės menininkai kopijuoja, ar Gruzijos menininkai? O gal tai tiesiog sutapimas?”, – klausė kaunietė Gabija atsiuntusi minėtas nuotraukas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su Kauno žemėlapį kūrusia E. Majauskaite, ji teigė iki šiol dar nebuvo nemačiusi minėto Gruzijos žemėlapio ir dėkojo, kad parodėme, taip pat teigė nemananti, kad kopijuojama, nes panaši tendencija pasaulyje vyrauja jau dešimtmetį.

„Jau dešimtmetį yra populiaru iliustruoti žemėlapiai, jie skiriasi tik objektais ir piešimo stiliumi. Manau, mes tik įkvėpėme piešti kažką patraukliau, nei „google“ žemėlapis. Dėkoju, kad parodėte Gruzijos žemėlapį, dabar būsiu mačiusi ir jį. Bet neįžiūriu ten nei pypkoriaus, nei pilies, nei kitų Kauno objektų”, – teigė pašnekovė.

Ji ragino pažiūrėti į specialų puslapį, kur matomi menininkų darbai čia. „Čia yra didžiausias menininkų/dizainerių portfolio. Kiekviena šalis, miestas ar rajonas jau yra supaišytas, tik skirtingomis stilistikomis. Netgi Lietuvos žemėlapis toks jau yra nupieštas. Čia veikiau mada, o ne kopija. Nesuprantu, kodėl žmonėms kyla tokie klausimai”, – komentavo Kauno iliustratorė.

Taip pat ji ragino pažvelgti į iliustruotus žemėlapius kitoje sistemoje, kur taip pat galima išvysti panašius iliustratorių darbus, nupieštus per ilgus metus, tai matoma čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA