Ministerija kritikuoja siūlymą drausti pėstiesiems perėjose kalbėti mobiliaisiais | Kas vyksta Kaune

Ministerija kritikuoja siūlymą drausti pėstiesiems perėjose kalbėti mobiliaisiais

BNS 2017/08/29 17:19
R. Tenio nuotr

Susisiekimo ministerija sako, kad Seime svarstomas siūlymas drausti pėsčiųjų perėjose naudotis mobiliaisiais telefonais, jeigu jais naudojamasi rankomis, yra nepagrįstas eismo įvykių tyrimų analize.

Ministerija, siūlanti Vyriausybei nepritarti pataisoms, be kita to, atkreipia dėmesį, kad apribojimų nenumatoma muzikos klausymuisi ar kitam dėmesį blaškančiam elgesiui, taip pat naujas draudimas negaliotų kertant gatvę ne per pėsčiųjų perėją.

„Įstatymo projekte siūlomas naujas draudimas pėstiesiems negali būti pagrįstas eismo įvykių tyrimų analizės duomenimis“, – taip pat sakoma Vyriausybės išvados projekte.

Anot ministerijos, pėsčiųjų dėmesį nuo aplinkos stebėjimo atitraukia ir kalbėjimas telefonu naudojant laisvų rankų įrangą, o tai nebūtų draudžiama, kaip ir muzikos klausymas, žaidimai.

„Sutikime, kad yra daug veiksnių, galinčių atitraukti pėsčiųjų dėmesį nuo aplinkos stebėjimo, tai gali būti ir ausinukai, įvairūs žaidimai nenaudojant mobiliojo ryšio operatoriaus paslaugų. Tai bent du pavyzdžiai. Pataisų autoriai išskyrė tik vieną iš aplinkybių, dėl to ir teikta pastaba, kad tokių aplinkybių praktikoje yra žymiai daugiau“, – BNS sakė išvadą rengusios ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

Be to, ministerijai užkliuvo, kad pagal siūlomas pataisas draudimas naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis einant per gatvę ne pėsčiųjų perėjoje negaliotų.

„Siekdama aiškumo susisiekimo ministerija pasiūlys Kelių eismo taisyklių pataisas, kuriose bus nurodoma, kad kirsdami važiuojamąją dalį pėstieji turėtų vengti naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, taip pat turėtų vengti bet kokių kitų veiksmų, kurie atitrauktų jų dėmesį nuo eismo aplinkos įvertinimo. Tokią rekomendaciją Kelių eismo taisyklių pakeitime numatysime“, – žadėjo V.Pumputis.

Dabar draudimas naudotis telefonais be laisvų rankų įrangos yra numatytas vairuotojams, tuo metu pėstiesiems galiotų tik rekomendacija.

„Yra vienas argumentas, galbūt neįvardintas išvadoje, nes sukčiavimo atvejai yra menami, galbūt būtų taip, o galbūt nebūtų, bet prielaidos pakankamai rimtos. Įsivaizduokime – partrenkiamas žmogus perėjoje, ir vairuojas sakytų, kad pėstysis naudojosi telefonu ir buvo atitrūkęs nuo realybės, nieko nematė, nors galbūt taip nebuvo.

Vairuotojas visais atvejais turi stebėti eismo aplinką (…). Vis dėl to, sutikime, pėstysis yra neapsaugotas eismo dalyvis ir Seimo narių siūlomos pataisos daugiau padarytų palengvinimą vairuotojo atžvilgiu vykdant teiseną“, – aiškino ministerijos atstovas.

„Pagrindinis atsakingas asmuo tokioje situacijoje, kai stovi pėstysis prie perėjos, turėtų būti vairuotojas – kai jisai artėja prie perėjos, jis turi sulėtinti ir praleisti lūkuriuojantį pėstįjį“, – teigė jis.

Pasak V.Pumpučio, mobiliųjų įrenginių naudojimas yra didėjanti problema kalbant ir apie vairuotojus, ir apie pėsčiuosius, bet, ministerijos manymu, švietėjiška veikla su šiuo reiškiniu galima kovoti geriau nei griežtais draudimais.

Pataisas, kurios uždraustų pėstiesiems naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis pėsčiųjų perėjose, jeigu jomis naudojamasi rankomis, pateikė keli konservatorių bei Valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovai.

Šias pataisas remia ir Kelių policija. Tarnybos viršininkas Vytautas Grašys BNS yra sakęs, kad jos – reikalingos, nes dabar pėstieji dažnai nepaiso Kelių eismo taisyklių reikalavimo, kad dėmesys einant per gatvę turi būti koncentruotas į eismą.

Susisiekimo ministerijos parengą išvadą Vyriausybė svarstys trečiadienį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA