„Kauno autobusai“ ruošiasi kardinaliam transporto priemonių parko atnaujinimui | Kas vyksta Kaune

„Kauno autobusai“ ruošiasi kardinaliam transporto priemonių parko atnaujinimui

R. Tenio nuotr.

Antradienį prie Kauno miesto savivaldybės buvo pristatytas naujas suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomas autobusas „Scania“. Išbandyti šią naujovę kauniečiai turės galimybę pirmieji. Miesto gatvėmis „Scania“ autobusas kursuos maždaug mėnesį. Per šį laikotarpį bus įvertinti transporto priemonės privalumai ir trūkumai. Minėta charakteristika itin svarbi atnaujinti miesto troleibusų ir autobusų parką ketinančiai bendrovei „Kauno autobusai“.

„Išbandydami naująjį autobusą įvertinsime komforto keleiviams aspektus – ar patogu įlipti bei išlipti. Taip pat ar važiuojant tinkamai izoliuojamas garsas ir daugelis kitų svarbių aspektų. Žinoma, atsižvelgsime ir į tai, ar vairuotojas dirbdamas prie transporto priemonės vairo aštuonias valandas per dieną, yra patenkintas darbo sąlygomis“, – sakė UAB „Kauno autobusai“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Taip pat, pasak jo, labai svarbu žinoti, kas kiek laiko tokiam autobusui turi būti techniniai aptarnavimai, t.y. ar patogu remontuoti sugedus, koks variklio galingumas, kuro sąnaudos, ekonomiškumas, ekologiškumas, ar patogu manevruoti miesto gatvėmis esant kalnuotumui bei intensyviam eismui ir panašūs veiksniai.

„Esame turėję kur kas seniau pagamintų šios markės autobusų, nenusivylėme. Todėl tikimės, kad ir šis – naujasis „Scania“ bus patikimas ir patogus visiems – keleiviams, vairuotojui ir aptarnaujančiajam techniniam personalui. Jei lūkesčiai pasitvirtins, vėliau vyks viešųjų pirkimų konkursas ir skirtingi gamintojai pateiks autobusų kainų sąrašą. Tikimės, jog pristatančiųjų savo transporto priemones bus nemažai“, – komentavo bendrovės „Kauno autobusai“ generalinis direktorius.

M. Grigelio teigimu, įmonė anksčiau yra išbandžiusi ir miesto tipo autobusą „Mercedes-Benz“, dyzeliniu kūru varomą „Isuzu“, elektrinį „Solaris“ markės autobusą. Tačiau, kol kas esą dar nėra nuspręsta, kuriuos bus ketinama įsigyti, vyksta susipažinimas su naujausiomis pažangiausiomis technologijomis.

Visi šie skirtingų gamintojų autobusai išbandomi ne be reikalo – bendrovės „Kauno autobusai“ generalinis direktorius prasitaria, jog artimiausiu metu ketinama kardinaliai atnaujinti troleibusų parką, nes miesto gatvėmis teberieda beveik 100 kone 25-erius metus kauniečius vežiojančių „Škoda“ markės troleibusų.

„Tikimės įsigyti 85 naujus troleibusus, kurie pakeis 100 „Škoda“ firmos transporto priemonių. Neseniai „Kauno autobusų“ parką pasipildėme 15 apynaujų, žemagrindžių autobusų, o dabar vyksta pokalbis su įvairiais Lietuvos ir tarptautiniais bankais dėl finansavimo sąlygų atnaujinant likusį transporto priemonių asortimentą“,  – atviravo M. Grigelis.

Taip pat iš dalies bus atnaujintas ir autobusų parke esantis viešasis transportas. „Įvertinę turimų autobusų būklę, supratome, jog būtina nusipirkti  85 naujus, žemagrindžius, visus ekologijos reiklavimus atitinkančius autobusus. 70 iš jų būtų 12 metrų ilgio ir 15 autobusų 18 metrų ilgio. Tačiau nors finansų ieškoma ir troleibusams, ir autobusams įsigyti, pirmiausia susitelksime ties troleibusų atnaujinimo klausimu“, – patikslino „Kauno autobusų“ generalinis direktorius.

Kaip jau minėta, orientuojamasi į keleivių ir vairuotojų komfortą. Todėl naujuose autobusuose taip pat bus pritaikytos specialios kondicionavimo sistemos – žiemą viduje tvyros šiluma, o keliaujant viešuoju transportu karštomis vasaros dienomis – vėsa. Tikimasi, jog miesto gatvėse atsiradus naujiems autobusams sumažės oro tarša.

Kauno miesto savivaldybė pritarė sumanymui atnaujinti viešojo transporto parką. Jei viskas bus kaip planuojama ir nepasitaikys trikdžių, įgyvendinti minėta tikslą viliamasi iki 2018 metų pabaigos. Manoma, jog naujų troleibusų ir autobusų projekto realizavimas atsieis apie 50 milijonų eurų. „Manome, jog gamintojų, siūlančių savo transporto priemones atsiras ne vienas. Tad konkurencija tikrai bus, o mes stengsimės nupirkti kokybiškiausias transporto priemones už geriausią kainą“, – sakė M. Grigelis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA