Kaune yra gatvių, į kurias atsisako važiuoti net taksistai | Kas vyksta Kaune

Kaune yra gatvių, į kurias atsisako važiuoti net taksistai

delfi.lt 2017/08/29 17:29
Delfi.lt nuotr.

Šiais metais Kaunas gatvių tvarkymui skyrė 21 mln. eurų, o tokio darbų tempo, kuris vyksta šiuo metu – mieste niekada nebuvo.

Baigiantis vasarai, gatvių rekonstrukcija atliekama keliose dešimtyse skirtingų miesto vietų, tačiau Gričiupio seniūnijoje esančioje Rimvydo gatvėje gyvenantys kauniečiai tvirtina niekaip nesulaukiantys remonto, o ši gatvė tokios būklės, kad net taksistai atsisako ja važiuoti.

Kodėl pamirštamos kritinės būklės gatvės?

Net ilgiausiai Gričiupio seniūnijoje esančioje Rimvydo gatvėje gyvenantys žmonės, neatsimena kada paskutinį kartą buvo tvarkoma jų gatvė. Gatvė turi net ir savo alternatyvų pavadinimą, gyventojai ją pravardžiuoja „gruzinų karo keliu“ dėl lyg išsprogdinto žemės grindinio.
.
„Čia gyvename jau daugiau nei 20 metų ir mačiau kaip iš mažų duobelių jos virto tikrais krateriais“. – pasakoja viena gatvės gyventoja.

Kitas gatvės gyventojas Tomas, prisimena nejaukią situaciją kai taksistas tiesiog maloniai atsisakė jį nuvežti iki namo.

„Vakare grįžinėjau iš miesto ir taksistas prieš įvažiuojant į kiemą sustojo ir pasakė, kad bijo „pamesti ratus“, todėl išleis mane čia“ – pasakoja vyras.

Nuo 2007 metų Rimvydo gatvėje gyvenanti Ingrida, pasakoja, kad situacija su kiekvienais metais vis blogėja, duobės gilėja, žmones siunčia prašymus dėl gatvės tvarkymo, tačiau yra maitinami tik pažadais.

„Kai čia įsikėliau jau tada gatvės būklė buvo bloga. Žmonės duobes bandydavo „užtaisinėti“ žvyru, akmenimis, skalda, plytomis ir panašiai, tačiau tai tik laikinai pagerindavo situaciją, jei tai galima vadinti pagerinimu“, – pasakoja moteris.

2015 metais pati Ingrida surinkusi gatvės gyventojų parašus pradėjo inicijuoti kreipimusis į rajono seniūniją bei tvarkymosi skyrių.

„Tais pačiais metais, gavome atsakymą, kad gatvė bus sutvarkyta dar nepasibaigus metams, tačiau kaip galima suprasti darbai neprasidėjo. Tada 2016 metais, vėl kreipėmės ir gavome atsakymą, kad gatvė pagal tvarkytinų gatvių sąrašą esame 21-oje vietoje, o šių metų kovo mėnesį 2-oje“, – pasakoja Ingrida.

Miesto tvarkymosi skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis atsakydamas gatvės gyventojams sako, jog iš tikrųjų tenka pripažinti, kad ne visuomet yra spėjama reaguoti į gyventojų prašymus.

Anot jo, per kelis dešimtmečius miesto infrastruktūra buvo tikrai smarkiai nugyventa.

Prašymų iš gyventojų yra sulaukiama nuolat, deja, kelis dešimtmečius apleisto miesto per kelerius metus atnaujinti neįmanoma, todėl prireiks laiko viską sutvarkyti.

„Įvažiavimus į gatvę planuojame remontuoti dar šį rudenį, o pati gatvę taip pat bus pradėta tvarkyti šiais metais. Atsiprašome kauniečių ir tikimės supratingumo ir kantrybės“, – sako A. Pakalniškis.

A. Pakalniškis pasakoja, kaip vyksta gatvių remonto planavimas.

„Kauno gatvių būklę nuolat stebi tiek Kauno miesto savivaldybės tvarkymo skyriaus specialistai, tiek seniūnijų darbuotojai, tiek ir patys kauniečiai. Pastarųjų skundai, prašymai, rekomendacijos, pasiūlymai apsvarstomi specialistų ir ekspertų“, – DELFI sakė savivaldybės atstovas.

Pasak A. Pakalniškio, kiekvienais metais yra sudaroma gatvių priežiūros programa, kurioje yra sąrašas projektuojamų, rekonstruojamų, naujos statybos ir kapitališkai tvarkomų gatvių planai, o sąraše nesančioms gatvėms atliekamas paprastasis remontas – sutvarkomos atskiros duobės arba klojamas ištisinis asfalto sluoksnis.

Pirmenybė – intensyvaus eismo keliams

Anot tvarkymo skyriaus vedėjo, taisytinos gatvės yra atrenkamos pagal jų būklę, gatvės naudojimo intensyvumą ir kategoriją. Motorizuoto eismo gatvės pagal pagrindinę klasifikaciją, skirstomos į greito eismo, pagrindines, aptarnaujančias ir pagalbines. Nemotorizuotų eismo – pagrindines ir pagalbines pėsčiųjų ir dviratininkų takus, juostas ir šaligatvius.

„Prioritetą teikiame gatvėms, kuriomis važinėja viešasis transportas, per dieną pravažiuoja tūkstančiai automobilių, taip pat gatvėms, kurios veda į švietimo, sveikatos ir kitas viešąsias įstaigas“ – sako A. Pakalniškis.

„Gatves stengiamės remontuoti kompleksiškai. Pavyzdžiui šįmet didelis dėmesys skiriamas Žaliakalnio, Centro, Šančių, Petrašiūnų gatvėms. Tvarkome ne tik gatves, šaligatvius, bet ir įvažiavimus į daugiabučių namų kiemus“, – pasakoja savivaldybės darbuotojas.

Miesto gyventojai pastebėję avarines duobes, įgriuvas, atvirus šulinius yra skatinami nedelsiant informuoti miesto avarinės tarnybos dispečerinę nemokamu telefonu 8 800 00111. Dispečerinė dirba ištisą parą, 7 dienas per savaitę. Visi skambučiai registruojami ir nukreipiami atsakingoms tarnyboms.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA