Skolininkas prašo atsisakyti pareikšto ieškinio. Ar galiu tą padaryti? | Kas vyksta Kaune

Skolininkas prašo atsisakyti pareikšto ieškinio. Ar galiu tą padaryti?

Organizatorių nuotr.

 

Kreipiausi į teismą dėl skolos priteisimo. Skolininkas prašo atsiimti ieškinį, žada skolą sumokėti dalimis. Pati net nesu girdėjus, jog įmanoma atsisakyti ieškinio, bet aš juo tikiu, kad jis skolą grąžins. Ar galėtumėte pakomentuoti. 

 Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (toliau – CPK) 13 straipsnyje įtvirtintas proceso šalių dispozityvumo principas, kuris yra būdingas privatinei teisei. Ieškinio ar jo reikalavimų dalies ieškovo atsisakymas yra dispozityvumo principo civiliame procese įgyvendinimo išraiška, nes teisminis procesas ne tik prasideda, bet ir gali baigtis šalių ar vienos iš jų iniciatyva. Šis principas leidžia šalims, neperžengiant įstatyme nustatytų ribų, pasirinkti savo elgesio variantą bylos nagrinėjimo procese. Vienas iš dispozityvumo principo turinio elementų yra šalių teisė baigti bylą taikos sutartimi; ieškovas turi teisę atsiimti ieškinį ar jo atsisakyti, o atsakovas – pripažinti ieškinį (CPK 42139140 straipsniai).

 Ieškinio atsisakymas reiškia, kad ieškovas atsisako ir paties materialiojo teisinio reikalavimo ne tik šiame procese, bet ir ateityje. Jis tokią teisę turi bet kurioje proceso stadijoje,  raštu ar žodžiu pareiškęs teismui, kad jis atsisako ieškinio. Teismas automatiškai nepriima ieškinio atsisakymo, ieškinio ar jo dalies atsisakymas nėra besąlyginis pagrindas teismui nutraukti bylą ar jos dalį. Teismas turi pareigą patikrinti, ar šis procesinis veiksmas neprieštarauja imperatyviosioms įstatymų normoms, viešajai tvarkai, kitų asmenų teisėms ir teisėtiems interesams, ar ieškovas žino ieškinio atsisakymo teisinius padarinius (CPK 42 straipsnio 2 dalis) Kitaip tariant, teismas turi įsitikinti, kad ieškovo pareiškimas dėl ieškinio atsisakymo išreikštas laisva valia ir nepažeidžia nei dalyvaujančių byloje asmenų, nei kitų asmenų interesų. Toks teisinis reguliavimas įtvirtintas dėl to, jog ieškinio atsisakymo atveju teismas bylą nutraukia ir vėl kreiptis į teismą dėl ginčo tarp tų pačių šalių dėl to paties dalyko ir tuo pačiu pagrindu neleidžiama (CPK 293 straipsnio 4 punktas, 294 straipsnio 2 dalis).

 Esminis dalykas šiuo atveju yra tas, kad atsisakius ieškinio teismas bylą nutraukia ir vėl kreiptis į teismą dėl ginčo tarp tų pačių šalių dėl to paties dalyko ir tuo pačiu pagrindu neleidžiama. Atitinkamai skolininkui ir toliau vengiant atsiskaityti už pradelstus įsipareigojimus, Jūs teisės kreiptis į teismą neturėsite. Dėl šios priežasties būtų geriausia byloje sudaryti taikos sutartį. Pažymime, kad taikos sutartimi Jūs galite su skolininku susitarti kokiais terminais jis grąžins Jums nesumokėtą skolą ar jos likutį. Tokiu būdu Jūs užtikrintumėte savo pažeistų interesų apsaugų, kadangi teisėtai sudaryta, imperatyvioms įstatymo normoms neprieštaraujanti ir galiojanti taikos sutartis, kaip ir bet kuri kita civilinė sutartis, šalims turi įstatymo galią (CK 6.157 str. 1 d., 6.189 str. 1 d.) ir turi būti vykdoma, kol nenuginčyta įstatymo nustatyta tvarka.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA