Kauniečiai pakeitė gatvės meno festivalio planus: laimėtojas atsiėmė savo eskizą | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pakeitė gatvės meno festivalio planus: laimėtojas atsiėmė savo eskizą

Prieš ketverius metus gimęs pirmasis Kauno gatvės meno festivalis „Nykoka“ buvo sukurtas tam, kad apkamšytų miestą spalvomis, atkreiptų dėmesį į viešųjų erdvių problemas ir padėtų suprasti kiekvieno iš mūsų vaidmenį miesto kūrimo procese. Festivalis tai sėkmingai ir darė, tačiau šiemet kauniečius festivalio rengtas konkursas nuvylė.

Iki rugpjūčio 15 dienos visi menininkai buvo kviečiami pateikti eskizus, skirtus Pilies g. 4 namo sienai. Ši daugiabučio siena, kartais vadinama „vartais į senamiestį” – dažnai praeinama ir pravažiuojama tiek kauniečių, tiek miesto svečių vieta. Didelio gatvės menininkų susidomėjimo sulaukęs konkursas sulaukė per 50 eskizų – juos visi norintys galėjo pamatyti tiek viešojoje erdvėje, tiek specialiai tam skirtoje parodoje.

Rugsėjo 24 dieną, ketvirtadienį, tiek „Kauno menininkų namuose“ vykusio renginio metu, tiek Kauno gatvės meno festivalio „Nykoka“ Facebook paskyroje buvo paskelbti lauretai ir nugalėtojas – tada ir užvirė audringos diskusijos.

Visų pirma, meno mylėtojos klaidino festivalio komunikacija viešojoje erdvėje – patalpinę eskizus jie ragino palaikyti savo favoritus, tačiau į reakcijas po eskizų nuotraukomis nebuvo atsižvelgta. Kaunietę Editą toks konkurso organizatorių elgesys suerzino: „Parodote žmonėms, kad jų nuomonė iš tikrųjų niekam nerūpi.“

Antra, kauniečiai pastebėjo, jog konkursą laimėjęs Tadas Šimkus – vienas iš festivalio meno vadovų. Jaunietė Elžbieta net kandžiai pastebėjo, kad komentarai apie „švogerių“ kraštą jau nieko nebestebina.

Galiausiai, ir itin jautriai buvo reaguojama į patį eskizą – šeštadienio rytą viešojoje erdvėje pasklido eskizo ir nuotraukos, rastos internete, palyginimas. Facebook komentaruose kauniečiai subruzdo – jiems tai pasirodė visiškas plagiatas.

Pasiekė savo – T. Šimkus atsiėmė eskizą

Tokie kauniečių pasisakymai neliko nepastebėti – šeštadienio vakarą festivalis savo Facebook paskyroje išplatino pranešimą, kuriame paskelbė, jog dėl susiklosčiusios situacijos menininkas T. Šimkus atsiima savo eskizą. Tolimesnė konkurso eiga – nebeaiški.

Konkurso organizatoriai menininką gynė. „Pilies g. 4 eskizo atrankai pasikvietus komisiją, Šimkaus kaip meno vadovo funkcijos buvo perleistos komisijos nariams, todėl jis šioje situacijoje tapo tiesiog gatvės meno profesionalu, turinčių gebėjimų ir galinčių pasiūlyti idėjų Pilies g. 4 sienos kūriniui,“ – rašė Goda Skėrytė, „Nykoka“ organizatorė.

Festivaliui pačiam teko kelti klausimus – festivalio organizatoriai turi apsvarstyti susidariusią dabartinę situaciją ir nuspręsti, kokios pozicijos laikytis. „Įgyvendinti kompetetingų asmenų objektyviai išrinktą kūrinį, ar galbūt ne tokį tinkamą, tačiau visuomenei labiau priimtiną eskizą? Taip pat, kas turėtų nuspręsti, kokie kūriniai galėtų atsirasti viešojoje erdvėje – miestiečių dauguma ar tos srities profesionalai?“ – retoriškai įraše klausia G. Skėrytė.

Visą įrašą galite rasi čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA