Kaune rinksis aukščiausio lygio Laimo ligos specialistai | Kas vyksta Kaune

Kaune rinksis aukščiausio lygio Laimo ligos specialistai

Organizatorių nuotr.

Pastaruosius dešimtmečius Lietuvoje stabiliai auga sergamumas erkių platinamos ligomis. Lietuva priklauso prie Laimo ligos židinių Europoje – apie tai įspėjami net į Lietuvą vykstantys užsieniečiai. Laiku nustačius Laimo ligą, galima gana lengvai ir greitai ją išgydyti.

Kaunietė Asta yra viena iš tų, kuri penkerius metus sirgo Laimo liga ir kentė jos sukeltus šalutinius reiškinius nieko net neįtardama apie ligą. „Laisvalaikį mielai leisdavau gamtoje, vaikštinėdama po parkus, miškus. Niekada nebijojau erkių, o informaciją apie jų keliamą pavojų laikiau tiesiog žmonių gąsdinimo priemone” pasakojimą pradeda Asta. „Todėl kai po ilgesnio pasivaikščiojimo ar savaitgalio gamtoje pamatydavau ropojančią erkę, situacijos nedramatizuodavau. Prieš šešerius metus, po vieno tokio pasivaikščiojimo, teko ištraukti jau įsisiurbusią erkę. Ir kaip dabar manau, būtent tas kartas ir buvo lemtingas. Nors tuo metu nieko blogo neįtariau: vietą, kurioje buvo įsisiurbusi erkė, tiesiog atidžiai stebėjau, ar neatsiras Laimo ligai būdingo raudono bėrimo (eritemos), tačiau po trijų savaičių stebėjimo, viską tiesiog pamiršau. Galvojau, kad viskas praėjo be pėdsakų. Tačiau ilgainiui pradėjo kamuoti sąnarių skausmai ir silpnumas. Iš pradžių maniau, jog tai dėl nuovargio ir miego trūkumo auginant naujagimį. Tačiau laikui bėgant, kankino ne tik nuolatiniai sąnarių, bet ir varginantys raumenų skausmai, kai atrodydavo, kad raumenys tiesiog dega iš vidaus. Tapau dirgli, nuolatos skundžiausi stipriais galvos skausmais, o tas siaubingas nuovargis, kai iš lovos būdavo sunku net pakilti” – prisiminimais apie neramumą keliančius požymius dalinasi Asta. Ėmiausi ieškoti pagalbos, kreipiausi į šeimos gydytoją, kuri išklausiusi patarė daugiau ilsėtis ir tiesiog sakė, kad auginant mažus vaikus, tai labai natūrali būsena: kai trūksta miego, nusilpsta imunitetas.
Ilgainiui, nerimas tik augo, nes pagerėjimo nejutau. Situacija gal ir nebūtų pasikeitusi, jei ne mama, kuri atvyko padėti prižiūrėti vaikus, kai netikėtai sukilo aukšta temperatūra, o nuo silpnumo negalėjau net iš lovos pakilti. Mama prieš kelias dienas buvo skaičiusi straipsnį spaudoje apie erkių platinamas ligas ir jų sukeliamus simptomus, kurie dažnai per klaidą būna priskiriami kitoms ligoms. Jos patarimu kreipiausi į straipsnyje minimą gydytoją, kuri ir pasiūlė atlikti tyrimus dėl Laimo ligos, kurių rezultatai buvo teigiami.

Džiaugiausi, kad pagaliau buvo nustatyta diagnozė ir atrasta skausmus kėlusi priežastis. Tačiau gydytoja perspėjo, kad gydymas bus nelengvas, nes liga įsisenėjusi ir perėjusi į lėtinę stadiją. Man vis dar sunku suvokti, kad galima susirgti Laimo liga be atsiradusios eritemos. Todėl dabar visiems savo pažįstamiems primygtinai rekomenduoju išsitirti nuo Laimo ligos, jei tik buvo įsisiurbusi erkė. Ir nesvarbu, kad neatsirado Laimo ligai būdinga raudona dėmė. Faktai kalba patys už save, kad tam, kad susirgti Laimo liga visai nebūtinas eritemos buvimas.“

Laimo ligos keliami iššūkiai

Didžiausia problema, kad ši infekcinė liga ne visada laiku nustatoma – žmonės nepajunta erkės įkandimo, ant odos neatsiranda eritemos ir žmogus net nežino, kad serga, o Laimo liga pereina į lėtinę stadiją. Lėtine Laimo ligos forma sergančio žmogaus juntami simptomai priskiriami kitoms ligoms (gripas, artritas, lėtinis nuovargis, depresija ir kt. ) taip niekada ir neišsiaiškinant tikrosios juos sukėlusios priežasties. Laimo ligai įsisenėjus, tampa sunkiau kovoti su infekcija ir ją sukėlusiomis bakterijomis. Tuomet norint padėti pacientui pasveikti reikia derinti vaistus su įvairiomis papildomomis terapijomis, pasitelkiant ir gydymą vaistiniais augalais.

Lietuvoje informacijos apie Laimo ligą ir gretutines infekcijas bei jų sukeliamus sutrikimus labai trūksta.

Apie tai žinomi Lietuvos specialistai ir tarptautiniu mastu pripažinta gydytoja, mokslininkė iš JAV Dr. Jodie A. Dashore kalbės rugsėjo 22 d. Kaune, LSMU Naujausių Farmacijos ir Sveikatos technologijų centre vyksiančioje Tarptautinėje konferencijoje „Laimo liga ir PANDAS sindromas”. Daugiau apie ją skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA