Galima narkotikų prekeivė glaudžiasi savivaldybės būste | Kas vyksta Kaune

Galima narkotikų prekeivė glaudžiasi savivaldybės būste

Asociatyvi / A. Barzdžiaus nuotr.

Kėdainiuose – precedento neturintis įvykis. Vieno P. Lukšio gatvės daugiabučio namo bendrija kreipėsi į savivaldybę reikalaudama iš socialinio būsto iškraustyti daugiavaikę motiną. Kreipimesi, kurį pasirašė 65 gyventojai, teigiama, jog ši moteris prekiauja narkotikais, o anksčiau buvusį ramų ir tvarkingą namą užplūdo narkomanų minios.

Ši moteris kartą jau buvo nuteista už prekybą narkotikais, tačiau laisvės neprarado. Kėdainiečiai stebisi – kaip jai pavyko išsisukti ir kodėl ji vis dar gyvena savivaldybės socialiniame būste? Nejaugi savivaldybė ne tik parūpina pastogę, bet dar ir gerina gyvenimo sąlygas suteikdama geresnį socialinį būstą galimai narkotikų platintojai – šioji anksčiau gyveno Šėtos gatvės 91-ajame bendrabutyje, o dabar yra gavusi socialinį būstą P. Lukšio gatvėje.

Kaimynų kantrybė išseko

Pradėjus bruzdėti P. Lukšio gatvės gyventojams, paaiškėjo, kad egzistuoja būdai, kaip pasinaudojus vaikų priedanga ne tik išvengti kelionės į grotuotą, spygliuota viela apjuostą įstaigą, bet ir naudotis savivaldybės teikiama pastoge.

Tai savo pavyzdžiu įrodė daugiavaikė kėdainietė. Sučiupta su įkalčiais ji nuoširdžiai gailėjosi, dievagojosi daugiau narkotikais neprekiausianti, kaltę vertė narkomanams – buvusiam vyrui ir sugyventiniui. Esminiu koziriu, dėl ko jos pagailėjo teismas, buvo tai, kad ji augina kelis nepilnamečius vaikus. Dėl jų ji iki šiol gyvena ir savivaldybės socialiniame būste.

Ši moteris, kurios pavardės ir vardo negalime minėti, kad nepakenktume jos vaikams, pasak kaimynų, savo amato nemetė ir toliau prekiauja mirtimi. Į jos butą nuolatos būriais keliauja galimai eilinės kvaišalų dozės geidžiantys narkomanai.

Kėdainietei už kvaišalų laikymą iškelta dar viena byla. Netolimoje ateityje ji turėtų stoti prieš teismą, o 65 kaimynai prašo savivaldybės ją kuo skubiau iškraustyti.

Policininkai apsimetė kvaišalų mėgėjais

Pirmą kartą moterį teisėsaugininkai pričiupo dar prieš kelerius metus. 2014 metų vasarį Kėdainių rajono apylinkės teismas paskelbė nuosprendį jai ir dviem vyrams. Trijulė kaltinta prekyba narkotikais bei jų įsigijimu. Pagrindinį vaidmenį byloje vaidino kėdainiečiams gerai žinoma daugiavaikė motina, o ją sekti bei sulaikyti su įkalčiais buvo pasitelkti net Panevėžio apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos agentai.

Ši istorija, kurios epicentru tapo liūdnai pagarsėjęs Šėtos g. 91-asis bendrabutis, prasidėjo dar 2012 metais. Panevėžio policijos pareigūnai gavo informacijos, kad keli jiems neblogai žinomi jaunuoliai vyksta į Kėdainius, kur perka metamfetaminą.Name, kuriame įtariama prekyba narkotikais, veikia saugios kaimynystės grupė.

Slapta klausydami telefoninių pokalbių pareigūnai nustatė praeityje ne kartą teistą kėdainietį A. B., kuris parduodavo kvaišalus. Buvo nutarta imituoti nusikalstamą veiklą – pareigūnams nurodyta apsimesti pirkėjais ir įsigyti narkotikų. Šios operacijos tikslas – išsiaiškinti kvaišalų judėjimo kelią. Jau tuo metu kriminalistai turėjo informacijos, jog narkotikais prekiauja liūdnai pagarsėjusi kėdainietė, tad reikėjo visa tai įrodyti.

Pirma pinigai, o paskui prekė

Agentai kvaišalus pirko tris kartus. Operacijos pradžioje agentų laukė atsakingiausias momentas – kontakto užmezgimas su kėdainiečiu A. B., kuris kvaišalus ne tik vartojo, bet ir platino.

Pareigūnai naudojo gana paprastą taktiką – telefonu pasakė norintys susitikti. Kėdainietis dar paklausė, iš kur nepažįstamasis gavo jo telefono numerį, bet išgirdo agento atsakymą, jog tai – ne telefoninis pokalbis.

Galiausiai buvo sutarta susitikti prie Šėtos gatvėje esančių metalinių kioskų. Atvykus dviem policijos agentams šie be užuolankų kėdainiečio paprašė nupirkti jiems amfetamino. Jis atsakė galintis tai padaryti, tačiau paprašė pinigus duoti iš anksto.

Agentai nieko neįtariančiam narkomanui padavė 50 litų kvaišalams, o kai grįžo, už paslaugą davė dar 50 litų. Bylos duomenimis, šis kėdainietis iš daugiavaikės moters tąkart įsigijo 6 maišelius tirštos masės geltonos spalvos „blynelių“ – metamfetamino.

Narkotikus policijos agentai pirko dar du kartus, o ketvirtojo susitikimo metu pagaliau buvo sulaikyta ir liūdnai pagarsėjusiame Šėtos g. 91-uoju numeriu pažymėtame bendrabutyje jais prekiavusi kėdainietė, ir jos nuolatinis klientas.

Jis teisme pasakojo esą tai buvo vieninteliai trys kartai, kai jis pirko ir atidavė narkotikus. Nors slapta įrašytuose pokalbiuose girdėti, kaip jis sakė, kad kažkas pas jį atvažiuoja iš Panevėžio ir įsigyja narkotikų, teisiamasis gynėsi taip kalbėjęs norėdamas susireikšminti, pasirodyti „kietu“.

Kvaišalai priklausė vyrams – narkomanams?

Kratos metu pas liūdnai pagarsėjusią daugiavaikę motiną pareigūnai tuomet rado nemažai kvaišalų. Apie tai, kad ji platina narkotikus apklausų metu kalbėjo ir kitas kaltinamasis, daugybę kartų praeityje teistas narkomanas.

Prispirta nenuginčijamų įrodymų Šėtos g. 91-ojo namo gyventoja neneigė pardavusi narkotikų ir papasakojo sunkiai įtikinamą istoriją. Pasak daugiavaikės motinos, tvarkydama vaikų kambarį ji po kilimu radusi 15 užspaudžiamų maišelių su gelsvos spalvos tiršta mase. Kėdainietė teigė supratusi, jog tai narkotinė medžiaga – amfetaminas, narkomanų šnekamojoje kalboje vadinamas „amfa“. Savo žinojimą ji grindė tuo, nes tiek jos buvęs sutuoktinis, tiek sugyventinis vartojo narkotikus. Esą jiems galėjo priklausyti „netyčia“ vaikų kambaryje, po kilimu surasti narkotikai.

„Maišelius su amfetaminu padėjo į šaldytuvą ir juos jame laikė, kad juose esanti masė neištirptų. Birželio mėn. gavusi raginimą iš elektros tinklų sumokėti už paslaugas bei neturėdama pinigų, prisiminė maišelius su amfetaminu ir sugalvojo juos parduoti. Koridoriuje sutiko iš matymo pažįstamą A. B. Žinojo, kad jis vartoja narkotines medžiagas. Jis paklausė, ar ji negali iš kur nors gauti „amfos“, nes žinojo, kad ji gyveno su narkotines medžiagas vartojančiais vyrais. Prisiminusi apie namuose rastą amfetaminą, pasiūlė A. B. nusipirkti“, – teigiama bylos medžiagoje.

Prekeivei mirtimi – išskirtinai švelni bausmė

Pagal pareikštus kaltinimus narkotikais prekiavusiai kėdainietei grėsė nuo dvejų iki aštuonerių metų nelaisvės. Tačiau Kėdainių rajono apylinkės teismas pademonstravo neeilinį atlaidumą ir jos už grotų nepasiuntė. Kaipgi praeityje baustai už naminės degtinės laikymą, kvaišalais prekiavusiai veikėjai pavyko sugraudinti bylą nagrinėjusią teisėją?

„Ji kaltę pripažino visiškai, gailisi, teisiama pirmą kartą. Kaltinamoji yra neįgali, jai nustatytas 50 proc. darbingumo lygis, be to, kaltinamoji turi nepilnamečius vaikus, kurie gyvena kartu su ja, ji juos išlaiko“, – rašoma nuosprendyje.

2014 metų vasario 10 dieną šiai pilietei buvo skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė, ją įpareigojant būti namuose nuo 23 iki 6 val., dirbti arba registruotis Darbo biržoje.

Tuo tarpu kitiems dviem kėdainiečiams pasisekė mažiau. Iš moters narkotikus pirkęs ir juos policijos agentams perduodavęs jaunas vyras „užsidirbo“ 3 metus ir 9 mėnesius nelaisvės. Kitam narkomanui buvo skirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Veriasi kalėjimo vartai

Nuo nuosprendžio paskelbimo praėjo daugiau nei treji metai. Per tą laiką baigėsi daugiavaikei kėdainietei skirtas laisvės apribojimo terminas. Iš Šėtos gatvės ji persikraustė į vieną P. Lukšio gatvės daugiabutį – į savivaldybės jai skirtą socialinį butą, tačiau čia jos kaimynai netrukus ėmė skambinti pavojaus varpais – tikina, jog ši veikėja savivaldybei priklausančiame socialiniame bute intensyviai prekiauja kvaišalais.

Policijos duomenimis, šiai pilietei 2016 metų pabaigoje iškelta byla už narkotinių medžiagų laikymą ir platinimą. Kratos metu jos bute buvo rasta kvaišalų. Visai neseniai, prieš kelias savaites, pareigūnai socialiniame bute atliko kratą, vėl rado narkotikų.

„Tai kodėl ji iki šiol nesėdi kalėjime, o į jos butą toliau vienas po kito eina ir eina narkomanai?“ – klausia ne itin miela kaimynyste pasipiktinę kėdainiečiai.

Ikiteisminį tyrimą kuruojanti ir jam vadovaujanti Kauno apylinkės prokuratūros Penktojo (Kėdainių–Jonavos) skyriaus prokurorė Inga Balkūnė „Rinkos aikštei“ patvirtino, jog liūdnai pagarsėjusios daugiavaikės motinos namuose iš tiesų buvo rasta kvaišalų. Dabar laukiama, kol juos ištyrę ekspertai pasakys, kiek juose esama grynos narkotinės medžiagos. Tik tada bylą bus galima atiduoti teismui.

„Tai sudėtingas, didelės apimties tyrimas, kuriame buvo ir yra atliekama daug įvairių veiksmų. Kol kas nenoriu atskleisti visos informacijos, paviešinti įkalčių, kuriuos turime surinkę. Supraskite, asmuo, kuriam pareikšti įtarimai, visa tai gali panaudoti bandydamas išvengti gresiančios atsakomybės“, – sakė prokurorė I. Balkūnė.

„Tie žmonės, kurie prekiauja narkotikais, kaip ši – ne tik Kėdainių, bet ir Kauno teisėsaugai žinoma ponia, puikiai išmano teisę. Ji žino, kas gresia už tokį „verslą“. Neabejoju, ji tiksliai skaičiuoja narkotikų svorį, kad kratos metu rastas kiekis neviršytų to, už kurį gresia ilgi nelaisvės metai. O teiginiai apie narkomaną vyrą – ne kas kita, kaip tik gynybinė taktika. Juk radus namuose kvaišalų, visada galima sakyti, kad jie ne mano, bet kartu gyvenančio narkomano“, – „Rinkos aikštei“ sakė vienas Kėdainių prokurorų.

Pašnekovai nedrįso prognozuoti, kada pagaliau bus sulaukta ekspertų išvadų ir skandalingai pagarsėjusios daugiavaikės kėdainietės byla pasieks teismą. Aišku viena, įrodžius kaltę itin švelnia bausme ji vargu ar atsipirks.

Policija atliko kratą, bet prekyba tęsiasi toliau

Panašu, jog P. Lukšio gatvėje, socialiame bute apsigyvenusios kėdainietės įpročių nepakeis nei savivaldybės atstovų ultimatumas, nei policijos vizitai. Pasak kaimynų, praėjusį antradienį namą apsupo nemažos policijos pajėgos, o bute, kuriame gyvena prekyba narkotikais įtariama daugiavaikė motina buvo atliekama krata. Kėdainietę pareigūnai išsivežė su savimi, tačiau neilgai trukus ji grįžo namo.

„Pastebėjome keistą sujudimą – prie namo privažiuoja prabangios mašinos bei taksi ir į laiptinę, kurioje ši moteris gyvena, vyrai neša didelius arbūzus. Kartą matėme, kai ji, nešina keliais arbūzais namo grįžo. Nesame naivūs ar kvaili, puikiai suprantame kas juose pernešama“, – pasakojo daugiabučio gyventojai.

Tai, jog kėdainiečių metami kaltinimai nėra iš piršto laužti eilinį kartą įsitikino „Rinkos aikštės“ žurnalistai. Vakar priešpiet lankantis šiame daugiabutyje, prie „įžymiosios“ laiptinės atkulniavo tamsiais akiniais veidą dengęs jaunuolis. Pamatęs nepažįstamus žmones jis apsisuko, skubiai nuėjo link P. Lukšio gatvėje jo laukusio automobilio su vairuotoju. Po kelių minučių į kiemą įriedėjo taksi, iš jo išlipusi jauna, treningais vilkėjusi moteris rankoje spaudė 5 eurų kupiūrą. Ji patraukė link laiptinės, kurį laiką stoviniavo prie durų, kol pagaliau buvo įleista vidun.

Ramiai gyventi tenorinčių kėdainiečių kaimynė žurnalistus stebėjo pro antrojo aukšto buto langą. Tarsi demonstruodama nebaudžiamumą bei nihilizmą moteris atkišo špygą ir užtraukė užuolaidas. Gaila, bet sergstint jos mažamečių vaikų interesus mes negalime minėti nei šios moters pavardės, nei namo, kuriame ji nuomojasi socialinį būstą, adreso.

Atgailavo ir žadėjo keisti gyvenimo būdą

Antanas Pavolis, Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas:

„Gavus gyventojų raštą praėjusį penktadienį susitikau su bendrijos atstovais, bendravome ir su socialiniame bute gyvenančia moterimi. Aptarėme situaciją, ji niekur nedirba, gyvena su keliais vaikais, kurių vienas – neįgalus, o taip pat niekur nedirbantis vyras pripažino vartojantis narkotikus.

Moteris pripažino anksčiau prekiavusi kvaišalais, tačiau tikino daugiau šios klaidos nekartojanti. Tik dėl vaikų buvo pagerinta jos buitis, vietoje Šėtos g. 91-ojo bendrabučio skirtas butas iš tiesų puikiame name, kurio gyventojų bendruomenė – labai stipri ir vieninga.

Moteris tikino – dabar narkotikais nebeprekiaujanti, o žmonės, kurių nuolatiniu lankymusi socialiniame bute piktinasi kaimynai, jos teigimu, ne kvaišalų pirkėjai, bet jos draugai ir pažįstami iš Šėtos gatvės.

Kartu aptarėme – jeigu ji tikrai motina ir nori auginti savo vaikus, pati turi padaryti išvadas. Nutraukti santykius su narkotikus vartojančiu vyru bei žmonėmis, kurie pas ją nuolatos lankosi, kuriuos kaimynai vadina narkotikų pirkėjais. Antraip ji kartu su vaikais bus grąžinta atgal į Šėtos g. 91-ąjį bendrabutį. Deja, toje vietoje susiformavusi aplinka tikrai nėra pati tinkamiausia vaikams augti.

Galima sakyti, šiai gyventojai suteikėme pasitikėjimo kreditą, davėme šansą pasitaisyti, tad dabar viskas priklauso tik nuo jos pačios. Daugiabučio gyventojai taip pat nusiteikę geranoriškai, jie sutinka šiai kaimynei suteikti dar vieną šansą. Iš tiesų šaunu, kad į stiprią bendruomenę susibūrę namo gyventojai taip ryžtingai gina savo interesus. Jeigu matydami blogybes žmonės tyli, niekam apie tai nesako, kartais sulaukiame ir išties tragiškų pasekmių.
Kaip klostysis situacija šiame P. Lukšio gatvės daugiabutyje – stebėsiu ir pats asmeniškai. Kartu su kolegomis dar ne kartą lankysimės šiame name, bendrausime su socialinio būsto gyventoja, jos kaimynais. Jie pažadėjo atidžiai stebėti padėtį ir mus informuoti.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA