S. Skvernelis: diskusija dėl medžių kirtimo Kaune turėjo vykti be policijos (dar papildyta) | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: diskusija dėl medžių kirtimo Kaune turėjo vykti be policijos (dar papildyta)

BNS 2017/08/24 10:24
R. Tenio nuotr.

Miestiečių ir Kauno valdžios konfliktas dėl medžių kirtimo turėjo būti sprendžiamas dialogu, neveliant į tai policijos, mano ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Apie savo sprendimus – ypač galime pasakyti, kad kiekvienam lietuviui medis yra labai brangus – tokiais jautriais klausimais tie, kas priima sprendimus, turėtų aiškiai komunikuoti ir visuomenei paaiškinti – net ir tiems, kurie turi kategoriškai kitokią nuomonę“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė jis.

Pasak jo, policijos pareigūnai šioje situacijoje savo darbą atliko dorai ir sąžiningai, tačiau premjeras pabrėžė, kad policija į tokias situacijas neturėtų būti kviečiama.

„Kad tokius ginčus turi spręsti policija, tai jau negebėjimas tų, kurie priėmė sprendimus, paaiškinti visuomenei savo sprendimų“, – sakė ministras pirmininkas.

„Visos situacijos, kurios liečia bendruomenės dialogą, jos turėtų būti be policijos“, – pridūrė jis.

Trys prieš medžių kirtimą Kauno A.Smetonos alėjoje protestavę asmenys sulaikyti pirmadienį. Jie gali būti nubausti administracine tvarka dėl nepaklusimo pareigūnams ir susirinkimų reikalavimų pažeidimo.

Į policijos komisariatą buvo pristatyti dailininkai Auksė Petrulienė ir Vytenis Jakas, advokatas Saulius Dambrauskas. Protestai dėl medžių kirtimo Kaune vyko ir anksčiau, tačiau jų dalyviai teigia nebuvę valdžios atstovų išgirsti.

S.Skvernelis taip pat mano, kad medžius reikia saugoti, nebent jie – pavojingi ar ligoti.

„Jeigu galima bent vieną medį išsaugoti, tą reikia ir padaryti – vienareikšmiai. (…) Tačiau yra projektai, kuriuos įgyvendinant, matyt, neišvengiamai reikia daryti korekcijas, ypatingai tais atvejais, kai medžiai yra pažeisti, seni arba keliantys grėsmę tiek žmonių, tiek eismo saugumui“, – svarstė ministras pirmininkas.

Kauno miesto savivaldybės duomenimis, mieste per kelis mėnesius iškirsti 589 medžiai. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A.Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Savivaldybė teigia, kad kertami medžiai yra seni ir ligoti, jų nenukirtus neįmanoma sutvarkyti gatvių ir šaligatvių. Prieš šiuos kirtimus protestuojantys miestiečiai teigia, kad kirtimo darbai vykdomi pažeidžiant įstatymus ir reikalauja juos stabdyti, kol jų skundus dėl šių darbų išnagrinės įvairios institucijos.

Miesto valdžia žada atstatyti dar daugiau medžių, nei kad jų iškirto.

S.Skvernelį iškėlusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga per rinkimų į Seimą kampaniją bendradarbiavo su organizacija „Vieningas Kaunas“, jai priklauso ir miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Papildyta 11:12 val.: Lietuvos advokatūra prašo ištirti pareigūnų veiksmus prieš protestuotojus 

BNS paskelbė, kad Lietuvos advokatūra ketvirtadienį pranešė prašanti ištirti pareigūnų veiksmus Kaune prieš medžių kirtimą protestavusių žmonių atžvilgiu.

Tarp sulaikytų protestuojančiųjų buvo ir advokatas Saulius Dambrauskas.

„Lietuvos advokatūra, reikšdama susirūpinimą dėl minėtų Kauno įvykių, ir siekdama užtikrinti visuomenės ir jos narių teises, stiprinti pasitikėjimą valstybe ir jos teisine sistema, valstybės institucijomis bei pareigūnais, prašo policijos generalinio komisaro Lino Pernavo inicijuoti tarnybinį patikrinimą dėl policijos pareigūnų, davusių nurodymus ir dalyvavusių pirmadienio įvykyje, veiksmų teisėtumo“, – teigiama pranešime.

Trys prieš medžių kirtimą Kauno A.Smetonos alėjoje protestavę asmenys sulaikyti pirmadienį. Jie gali būti nubausti administracine tvarka dėl nepaklusimo pareigūnams ir susirinkimų reikalavimų pažeidimo.

Į policijos komisariatą buvo pristatyti S.Dambrauskas ir dailininkai Auksė Petrulienė bei Vytenis Jakas. Dėl baudų jiems paskyrimo spręs Kauno apylinkės teismas.

Patikrinimo metu prašoma nustatyti, kokiu pagrindu ir tikslu policijos pareigūnai atvyko į įvykio vietą, kaip jie įsitikino medžių kirtimo teisėtumu ir įvertino teisėto bei gintino intereso buvimą, ar buvo užtikrintos įvykyje dalyvavusių piliečių teisės, ar pareigūnų veiksmai atitiko teisės aktuose nustatytus reikalavimus, pagrindus bei sąlygas.

„Ypač svarbu išsiaiškinti, ar pareigūnų veiksmai buvo būtini ir proporcingi – ypač dėl fizinės jėgos prieš minėtus asmenis panaudojimo bei jų laisvės suvaržymo“, – teigia advokatūra.

Anot jos, pareigūnai sulaikė žmones panaudoję jėgą, o tai galėjo prieštarauti Konstitucijai, tarptautiniams įsipareigojimams ir įstatymams.

„Valstybės paskirtis – užtikrinti žmogaus teises ir laisves, garantuoti viešąjį interesą. Kiekvienas viešasis interesas tegali būti grindžiamas pamatinėmis visuomenės vertybėmis, kurias įtvirtina, saugo ir gina Konstitucija. Viešasis interesas, kaip bendras valstybės, visos visuomenės ar visuomenės dalies interesas, turi būti derinamas su individo interesais, nes asmens teisės taip pat yra konstitucinės vertybės“, – rašoma pranešime.

A.Smetonos alėjoje buvo baigiami šalinti paskutiniai penki ten likę medžiai. Savivaldybės atstovų teigimu, šių medžių šaknys yra pažeistos, o jie – pavojingi ir anksčiau vos neužkrito ant darbininkų.

Papildyta 12:20 val. Dėl baudų prieš medžių kirtimą protestavusiems kauniečiams spręs teismas

BNS rašo, kad trijų kauniečių, pirmadienį protestavusių prieš medžių kirtimą Kaune, administracinių pažeidimų bylą nagrinės teismas, jiems gręsia baudos.

„Apylinkės teismas spręs – tiksli data dar nėra numatyta, bet greičiausiai rugsėjo pradžioje, kokios tos piniginės nuobaudos“, – BNS sakė Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Prieš medžių kirtimą A.Smetonos alėjoje protestavę advokatas Saulius Dambrauskas ir dailininkai Auksė Petrulienė bei Vytenis Jakas į policijos komisariatą pristatyti pirmadienį.

S.Dambrauskui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už susirinkimų organizavimo tvarkos pažeidimą. Taip pat jam ir kitiems dviems protesto dalyviams surašyti protokolai už teisėtų pareigūno reikalavimų nevykdymą.

Už susirinkimų organizavimo tvarkos pažeidimą numatoma bauda nuo 140 iki 600 eurų, o už pareigūno reikalavimų nevykdymą asmenims gresia nuo 30 iki 140 eurų.

Sprendimas pasitelkti policiją protestams dėl medžių malšinti Kaune sulaukė kritikos: protestuodamas prieš tokius veiksmus kompozitorius Giedrius Kuprevičius paskelbė nebendradarbiausiantis su savivaldybe, o ketvirtadienį sprendimą kritikavo ir premjeras Saulius Skvernelis, teigiantis, jog tokios problemos mieste turėtų būti sprendžiamos dialogu, o ne policijos pagalba.

Ištirti pareigūnų veiksmus prašo ir Lietuvos advokatūra, prašanti nustatyti, kokiu pagrindu ir tikslu policijos pareigūnai atvyko į įvykio vietą, kaip jie įsitikino medžių kirtimo teisėtumu ir įvertino teisėto bei gintino intereso buvimą, ar buvo užtikrintos įvykyje dalyvavusių piliečių teisės, ar pareigūnų veiksmai atitiko teisės aktuose nustatytus reikalavimus, pagrindus bei sąlygas.

Advokatas išplatino pranešimą – savivaldybė tyli

Šį antradienį advokatas Sauliaus Dambrauskas viešai išplatino pranešimą Kauno savivaldybės vadovams, kuriame informavo, kad atnaujinus neteisėtą medžių pjovimą Kauno miesto gatvėse kiekvieną kartą sieks užkardyti (nutraukti) tokius neteisėtus veiksmus. „Kauno miesto medžių pjovimas galimas vykdant nurodytus nacionalinė teisės reikalavimus, kuriais yra įgyvendinami Orhuso konvencijos bei 2006 m. rugsėjo 6 d. Europos parlamento ir tarybos reglamento (EB) Nr. 1367/2006 reikalavimai, užtikrinantys suinteresuotos visuomenės teisę dalyvauti priimant sprendimus aplinkosaugos klausimais“, – pranešime rašė S. Dambrauskas.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija kreipėsi į Kauno savivaldybės viešųjų ryšių skyrių, prašydama pakomentuoti prieš medžių pjovimą kovojančio S. Dambrausko pateikiamus argumentus. Atsakymo iš miesto savivaldybės kol kas nesame gavę. Taip pat neatsakoma ir į keletą kartų savivaldybei pateiktas portalo užklausas dėl tolimesnių medžių kirtimo planų, kokiose gatvėse artimiausiu metu suplanuoti medžių pjovimo darbai.

Cituojame S. Dambrausko išvardytus argumentus, kuriuos advokatas išdėstė anksčiau minėtame pranešime, kurie, jo teigimu, turėtų būti vykdomi, kad medžių kirtimas vyktų laikantis teisės aktų ir ES direktyvų: esant pateiktiems fizinių asmenų prašymams privalo būti atlikta šalintinų želdinių ekspertizė; planuojamas miesto medžių kaip kultūros paveldo objekto – Naujamiesčio – vertingosios savybės šalinimas-keitimas turi būti suderintas su Kultūros paveldo departamentu; į ekspertų komisiją, sprendžiančią dėl medžių pašalinimo būtinumo, privalo būti įtraukti dendrologijos ir paveldosaugos (o ne apželdinimo) specialistai, kurių proporcinė dalis komisijos sudėtyje sudarytų realią galimybę kompetentingai išvadai; želdinių ekspertizės išvados privalo būti nustatyta tvarka paskelbtos suinteresuotiems asmenims – suinteresuotai visuomenei, sudarant teisės normose nustatytą galimybę ginčyti ekspertizės rezultatus; suinteresuotai visuomenei privalo būti sudarytos veiksmingos sąlygos dalyvauti projektiniuose svarstymuose dėl miesto želdinių pertvarkos ankstyviausioje jų stadijoje, nustatyta tvarka suteikiant realią galimybę teikti pasiūlymus ir juos kompetentingai įvertinti; turi būti atliktos privalomos strateginio pasekmių aplinkai vertinimo (SPAV), visuomenės sveikatos vertinimo (PVSV) ir esant reikalui – poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procedūras; vykdant želdinių šalinimą pagal ekspertų komisijos išvadas turi būti atliktas išankstinis privalomas šalintinų želdinių žymėjimas, taip užtikrinant medžių šalinimo teisėtumą, skaidrumą ir valstybinių kontroliuojančių institucijų bei suinteresuotos visuomenė veiklos teisėtumo kontrolės galimybę; medžiai gali būti šalinami įvykdžius visus aukščiau nurodytus teisės aktų reikalavimus ir tik pasibaigus medžių vegetacijos laikotarpiui.

Pasak S. Dambrausko, minėtų teisinių reikalavimų nesilaikymas yra ne tik nacionalinė teisės reikalavimų, bet ir Europos Sąjungos direktyvų ir reglamentų nesilaikymas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA