V. Matijošaitis: apie medžius ir Kauno žmones | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaitis: apie medžius ir Kauno žmones

Visvaldas Matijošaitis, Kauno miesto meras 2017/08/24 12:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Aš gimiau ir užaugau toje Kauno dalyje, kurioje gyvenantys žmonės turi tvirtą ryšį su gamta. Todėl kiekvienas atvejis, kai miestas turi atsisveikinti su senu medžiu, ir man yra labai skaudus.

Aš gimiau ir užaugau netoli A. Smetonos alėjos. Būdamas vaikas ten rinkdavau kaštonus. Prieš kelias savaites su atsakingais specialistais apžiūrėjome rekonstrukcijai ruošiamą A. Smetonos gatvę. Sutarėme, kad turime daryti viską, kad išsaugotume visus ten augančius medžius ir pradėjome kaštonų genėjimą. Kas įvyko vėliau – žinome visi: atradus pažeistas šaknis ir kitus pažeidimus medžių būklė buvo pripažinta kritine ir reikėjo priimti skaudžius, bet neišvengiamus sprendimus.

Visiškai normalu, kad žmonės turi skirtingus požiūrius. Vieni nemato skirtumo tarp šaligatvio trinkelių, naujo asfalto, apšvietimo stulpo ir medžio. Tuo tarpu kitiems tas skirtumas yra akivaizdus. Nė vieno požiūrio negalima vadinti klaidingu ar blogu. Mano pozicija šiuo klausimu yra labai paprasta – medžius turime saugoti ir išsaugoti.

Per ateinančius pora metų neatpažįstamai pasikeis visos centrinės gatvės, supančios Laisvės alėją. Jose bus nauji šaligatviai, dviračių takai, nauja asfalto danga ir apšvietimo stulpai. Nesu dendrologas, bet esu visiškai įsitikinęs, kad dauguma šitose gatvėse augančių medžių yra tvirti ir galės augti dar ne vieną dešimtmetį.

Tačiau turime būti realistais – dalies medžių, kurie yra sergantys ir pažeisti, pakeitimas bus neišvengiamas. Bet į visus klausimus atsakys nepriklausoma ekspertizė. Jos išvadas paskelbsime viešai ir pasirūpinsime, kad su jomis galėtų susipažinti kiekvienas, kuriam tai bus aktualu. Atsakysime į visus Jūsų klausimus ir jei iškils kokių nors abejonių, padarysime viską, kad jas išsklaidytume.

Atsisveikinimas su sergančiais medžiais yra jautrus dalykas, todėl nieko nedarysime skubotai. Kiekvieno medžio, su kuriuo turėsime atsisveikinti, vietoje pasodinsime naują. Paaugintus, iki 7 metrų aukščio medžius pasodinsime ir tose vietose, kur kažkada iškirtus senus medžius dabar yra likusios tuščios vietos. Naujus medžius pagal reikalavimus pradėsime sodinti spalio mėnesį.

Gaila, kad miesto apželdinimo priežiūra (kaip ir daugelis kitų sričių) Kaune ilgus metus buvo apleista. Šiandien mes turime prisiimti atsakomybę ir priimti ne visuomet populiarius, bet neišvengiamus sprendimus. Bet žinau tvirtai – Kaunas buvo, yra ir bus žalias miestas.

Karštos diskusijos viešoje erdvėje dar kartą patvirtino, kad kauniečiai yra labai pilietiška bendruomenė.

Kauniečiai turi tvirtą nuomonę, nebijo jos garsiai reikšti ir tai yra nuostabus jų bruožas. Per pastarąsias savaites girdėjau daugybę skirtingų nuomonių ir kiekvieną iš jų gerbiu. Bet nėra gerai, kai nuomonės reiškimas peržengia sveiko proto ribas. Visuomenė yra kiršinama, priešinama ir dalinama į dvi stovyklas.

Kauno stuburas yra pozityvūs, darbštūs ir į priekį žiūrintys žmonės. Prieš daugiau nei dvejus metus šie žmonės aiškiai pasakė, kad jiems nusibodo apsileidimas ir jie nori didelių bei greitų pokyčių. Būtent tokiame kelyje Kaunas šiandien ir yra. Todėl visus kauniečius kviečiu susitelkti. Juk mus visus vienija mažiausiai vienas, bet labai svarbus dalykas – meilė Kaunui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA