Maratonininkas R. Kančys: Ąžuolyno parkas – tarsi namai | Kas vyksta Kaune

Maratonininkas R. Kančys: Ąžuolyno parkas – tarsi namai

Organizatorių nuotr.

Pasaulio čempionate 24 vietą užėmęs maratonininkas Remigijus Kančys ne tik bėgioja, bet ir aktyviai skatina kitus išbandyti šį sportą bei eilę metų yra Kaune vykstančio „Ąžuolyno bėgimo“ globėju.

Artimiausias renginys bėgikus sukvies rugsėjo 3 dieną. Remigijus neslepia, kad Ąžuolyno parkas ir teritorija, kuria bėga šio renginio dalyviai jam yra puikiai pažįstama, o pačiame Ąžuolyne yra visos sąlygos puikiai pasiruošti bėgimui.

Ar pačiam dažnai tenka treniruotis Ąžuolyno parke?

Ąžuolyno parke asmeniškai darau vakarinę treniruotę. Kai bėgu trumpąją distanciją. Gyvenu vos kilometras nuo parko, tad man itin patogu čia atbėgti, įveikti apie 10 km ir grįžti tiesiai namo. Manau Ąžuolyno parkas puikiai tinka tokioms distancijoms. Ilgesnius atstumus bėgti jau gali būti kiek nuobodoka. Bent aš nemėgstu daug bėgti vienodais ratais.

O kaip su savo paties auklėtiniais?

Mums Ąžuolynas tampa pagrindiniais treniruočių namais. Viena iš priežasčių, kad tai iš esmės yra miesto centras, kurį labai patogu pasiekti viešuoju transportu ar automobiliu iš viso miesto. Aplink daug stotelių, autobusai ir troleibusai važiuoja iš visų miesto dalių. Kita priežastis, kad Ąžuolyno parke gali rasti visko, ko reikia treniruotėms.

Gal galima tiksliau?

Parke gausu tiek asfaltuotų, tiek ir paprastų takelių. Tad galima rinktis, bėgti kieta danga, ar minkšta. Ką jau kalbėti apie bėgikų ir kitų čia sportuojančių puikiai pažįstamą „pirštinę“. Tai miško takelių trasa, kurioje gausu nusileidimų ir pakilimų, staigesnių posūkių ir bėgimo šalia skardžių. Čia bėgti niekada nebūna nuobodu.

Viduryje parko įrengta treniruoklių aikštelę suteikia visas galimybes į bėgimo treniruotę įterpti bendro fizinio pratimus, kurie itin svarbūs bėgiojančiam, nors dažnai užmirštami.

Daug dėmesio sulaukia ir Dainų slėnis. Mano auklėtiniams, kaip ir daugeliui sportininkų tikriausiai iki skausmo pažįstami čia esantys laiptukai. Jie itin gerai pasitarnauja sportuojantiems, ugdant jėgą ir ištvermę. Dėmesio verta ir įkalnė iš automobilių stovėjimo aikštelės į Dainų slėnį. Puiki vieta pagreitėjimams į kalną.

Ar nėra keista, kad dainų slėnis tiek daug išnaudojamas sportuojančių?

Tiesiog tai puiki vieta sportui. Čia galima sutikti prakaituojančius boksininkus, futbolininkus, krepšininkus ir daugybe kitų sportininkų. Man itin smagu, kad pačiame Ąžuolyne aktyviai sportuoja ne tik profesionalai, bet vietos visada netrūksta ir mėgėjams.

Kokia tau gražiausia Ąžuolyno parko vieta, pro kurią smagiausia prabėgti?

Tikriausiai tas pats Dainų slėnis. Tiesiog įdomu matyti kiek čia visko vyksta. Kas sportuoja, kas tiesiog sėdi ant suolelių ir mėgaujasi oru, kiti tiesiog ateina pabendrauti. O tu sau bėgi pro šalį ramiai ir tiek.

Iki „Ąžuolyno bėgimo“ liko vos kelios savaitės. Ką patartumėte dalyviams?

Tiesa sakant sunku kažką patarti, nežinant kam patari. Kiekvienas žmogus unikalus, jam vieni patarimai gali padėti, o kitam pakenkti. Jei planuojate bėgti apie 5 kilometrus, tai tiesiog bent 3 kartus per savaitę lengvai pabėgiokite po pusvalandį ir atlikite bendro fizinio pasirengimo pratimus. Jei planuojate bėgti daugiau, jau reikėtų pasikonsultuoti su treneriais. O konsultacijų dabar rasti nėra sudėtinga. Kiekvieną savaitę Ąžuolyno parke ar jo prieigose vyksta įvairių nemokamų treniruočių. Tereikia į jas atvykti ir užduoti rūpimus klausimus treneriams.

Šiame „Ąžuolyno bėgime“ moksleiviai kviečiami įveikti ne stadiono ratą, o pabandyti nubėgti ilgesnius atstumus. Ar 5 km nėra per sunku 15 metų moksleiviui?

Čia ne amžiaus klausimas, o moksleivio fizinės būklės. Jei jis sportiškas, žaidžia krepšinį, futbolą ar kitas sporto šakas, tai neturėtų būti sudėtinga. Dar sėkmė priklauso ir nuo tikslo, ar norima tiesiog ramiai, neskaičiuojant laiko įveikti distanciją, ar ją nubėgti per kuo trumpesnį laiką. Jei antras variantas, tam jau reikės ir specialaus pasiruošimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA