Medžių gynėjams Kaune tramdyti mestos didelės policijos pajėgos: 3 asmenys sulaikyti (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Medžių gynėjams Kaune tramdyti mestos didelės policijos pajėgos: 3 asmenys sulaikyti (papildyta)

KAUNAS.KASVYKSTA.LT INF., BNS 2017/08/21 10:34
Asociatyvus vaizdo įrašo stopkadras

Feisbuko grupėje „Kauno medžių kirtimui-STOP“  šiandien, apie 10 val. ryto informuota, jog sulaikyti dėl medžių kirtimo A. Smetonos alėjoje protestavę asmenys.

Grupėje rašoma: „Pranešu, kad Panemunės VPK yra sulaikytas Lietuvos Advokatūros narys advokatas Saulius Dambrauskas. Taip pat sulaikyti kiti asmenys (Kauno menininkai Vytenis Jakas ir Auksė Petrulienė) šiandien buvę A.Smetonos alėjoje, kur buvo bandoma neteisėtai pjauti sveikus medžius jų vegetacijos laikotarpiu be išduoto leidimo (pastaba: remiantis Kauno miesto savivaldybės išplatinta informacija visi medžiai pagal išduotą leidimą A.Smetonos alėjoje jau buvo išpjauti 2017-08-18).

Sulaikymo pagrindas iki šiol nenurodytas. Policijos pareigūnai atsisako pranešti apie sulaikymą Lietuvos advokatų tarybai, nors pagal įstatymą tai padaryti privalo”, – rašoma pranešime.

Papildyta 11:43 val.

Portalui „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su sulaikytu protestuotoju menininku Vyteniu Jaku paaikšėjo, kad šiuo metu policija sulaikiusi 3 asmenis: minėtą Vytenį Jaką, menininkę Auksę Petrulienę ir aktyviai prieš senų medžių kirtimą Kaune protestuojantį advokatą Saulių Dambrauską.

„Eilinį kartą pamačiau kaip yra ignoruojamas mūsų, aktyvistų, balsas. Pasipriešinimas buvo labai taikus, geranoriškas, mes siekėme atstovėti tuos penkis medžius, kurie įrodyta, kad sveiki ir gali toliau būti. Prie medžių apie septyni žmonės stovėjome nuo 7:30 val., atvyko darbininkai kirsti medžių. Vėliau buvo iškviesti policijos pareigūnai, pastiprinimas, paskui „ARAS“ (aut. past. policijos atstovai informavo, kad „ARO“ pareigūnų įvykio vietoje nebuvo, atvyko Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato mobiliosios kuopos pareigūnai). Atsisakėme eiti nuo medžių ir buvome sulaikyti. Kaltinimai dar nepareikšti, esame sulaikyti dėl pasipriešinimo policijai. Nesigailiu dalyvavęs, ypač, kai paliečiamas viešasis interesas, tik apmaudu, kad viešąjį interesą gina tiek nedaug žmonių“, – kalbėjo V. Jakas.

Papildyta 12:10 val.

Kaip BNS informavo Kauno apskrities policijos atstovė Justina Kazragytė, į Panemunės policijos komisariatą atvežti du vyrai ir moteris, trukdę vykdyti medžių kirtimo darbus.

„Grupė asmenų neleido įmonei, turinčiai leidimą, vykdyti medžio kirtimo darbų. Atvykę pareigūnai gyventojų prašė pasitraukti iš nesaugios, aptvertos darbų vykdymo teritorijos bei leisti atlikti numatytus darbus. Į teisėtus pareigūnų reikalavimus pasitraukti asmenys nereagavo, ignoravo pareigūnų prašymus, dėl to jie buvo pristatyti į komisariatą“, – sakė ji.

Komisariate jiems pradėtos administracinių teisės pažeidimų bylų teisenos.

Kaip BNS sakė Kauno mero atstovas spaudai Tomas Grigalevičius, pirmadienį A.Smetonos alėjoje turėjo būti pašalinti paskutiniai penki ten likę medžiai. Savivaldybės atstovų teigimu, šių medžių šaknys yra pažeistos, o jie – pavojingi ir anksčiau vos neužkrito ant darbininkų.

Pasak T.Grigalevičiaus, savivaldybė nesiima vertinti nei darbus atlikusios bendrovės sprendimo kviesti policiją, nei protestuotojų ar pareigūnų veiksmų.

Dar papildyta:

Rugpjūčio 21 d. Kaune, A. Smetonos al., grupė asmenų neleido įmonei, turinčiai Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriui išduotą leidimą, vykdyti medžių kirtimo darbų. Atvykę policijos pareigūnai gyventojų prašė pasitraukti iš aptvertos, pašaliniams gyventojams nesaugios darbų vykdymo teritorijos, leisti įmonei atlikti numatytus tvarkymo darbus. Į teisėtus policijos pareigūnų reikalavimus pasišalinti iš darbų vykdymo vietos asmenys nereagavo, ignoravo pareigūnų prašymus, todėl į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Panemunės policijos komisariatą buvo pristatyti du vyrai, gimę 1962 m. ir 1964 m., bei moteris, gimusi 1973 m.

Dėl šio įvykio pradėtos administracinių nusižengimų bylų teisenos pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (toliau – LR ANK) 506 str. 2d., 4 d., dėl statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos ar žvalgybos pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymo. Už tai gresia bauda iki 140 eurų.

Taip pat pradėta administracinių nusižengimų teisena pagal LR ANK 494 str. 1 d., kadangi susirinkę asmenys nebuvo informavę Kauno miesto savivaldybės dėl planuojamos vykdyti protesto akcijos.

Pareigūnai primena gyventojams elgtis atsakingai, nepažeidinėti viešosios tvarkos ir numatytų teisės normų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA