AKU darbuotojai tapo neatlygintinais kraujo donorais, kviečia ir kitus | Kas vyksta Kaune

AKU darbuotojai tapo neatlygintinais kraujo donorais, kviečia ir kitus

R. Tenio nuotr.

Akademinės kredito unijos (AKU) darbuotojai ir nariai ketvirtadienį rinkosi į VšĮ Nacionalinį kraujo centrą, įsikūrusį Laisvės alėjoje, kur tapo neatlygintinais kraujo donorais. Tai 12-tas AKU darbas iš suplanuotų dvidešimties, mat įmonė šįmet mini 20-ties metų sukaktį ir vykdo akciją Kaunui ir kauniečiams: „20 metų – 20 gerų darbų“. 

Į Kauno miesto Klinikinę ligoninę raginti atvykti AKU darbuotojai, prie iniciatyvos kviečiami prisidėti ir unijos nariai, kurių daugiau kaip 5 tūkst. bei visi pilietiški kauniečiai.

AKU darbuotojos: gerus darbus daryti paprasta

Būsimus kraujo donorus Nacionaliniame kraujo centre pasitiko vidaus ligų gydytoja Daiva Satkauskienė su kolegėmis.

Ką tik po neatlygintinos kraujo donorystės pakalbintos AKU darbuotojos Erika ir Elena neslėpė šypsenų, tikino, kad visa diena praskaidrėjo nuo šio paprasto, tačiau reikšmingo gero darbo, o ir pati davimo procedūra trumpa, užtruko vos 5-10 minučių.

Erika neatlygintina kraujo donore tapo trečią, o Elena – pirmą kartą. Abi tikino, kad bijoti nėra ko: Kraujo centre atmosfera džiugi, nuteikianti optimistiškai, besišypsantys darbuotojai iškart viską paaiškina ir leidžia apsiprasti.

„Labai geras jausmas, euforija, tikrai jautiesi gerą darbą padaręs. Manau, kad kraujo donore būsiu dar nekart. Bijoti tikrai nėra ko, atmosfera puiki: ateini ir šypsaisi, pati jau galvoju, kada vėl ateisiu”, – kalbėjo kraujo donorystėje debiutavusi Elena.

Jai antrino ir Erika, pridūrusi, kad gerą darbą daryti lengva. „Gera žinoti, kad davus kraujo, prisidedi gelbstint žmonių gyvybę. Planuoju ir ateity duoti, kodėl gi ne? Juk nėra taip baisu kaip gali pasirodyti: kolektyvas šaunus, darbuotojos mielos, labai gerai nuteikia, ragina atsipalaiduoti. Raginame ir kitus tapti kraujo donorais!”, – kvietė Erika.

Neatlygintini kraujo donorai gauna simbolines dovanas: padėką, sulčių, šokoladą, bilietą į kiną.

Kur keliauja kraujas?

Kraujo centro darbuotoja Vidaus ligų gydytoja Daiva Satkauskienė papasakojo apie kraujo kelionę iš šio Laisvės alėjoje įsikūrusio pastato: kasdien darbuotojai surenka kraują ir perduoda vežti į Vilnių, centrinę Nacionalinio kraujo centro būstinę. Ten atliekami tyrimai, kraujas perdirbimas. Galiausiai iš Vilniaus kraujas keliauja į aptarnaujamas Lietuvos ligonines – apie 78-ias įstaigas.

„Jūsų kraujas pasklinda po visą Lietuvą. Per išmaniąją programėlę „Mano kraujas“ kiekvienas donoras gali matyti, kur nukeliauja jo duotas kraujas. Pernai įdiegta programėlė atlieka ir kitas funkcijas, skaičiuoja kada galima duoti kraują kitą kartą; kur artimiausias kraujo surinkimo punktas; galima registruotis kitam davimui”, – pasakojo D. Satkauskienė.

Ji aiškino, kokiems pacientams šis kraujas teikiamas: ligoniams po avarijų, sužeidimų, terapijoje esantiems ligoniams, nusilpusiems senoliams, onkologiniams ligoniams, žmonėms po inkstų transplantacijos, dializuojamiems žmonėms ir kt.; taip pat jauniems per daug užsisportavusiems žmonėms, kurie pervargsta, turi itin sumažėjusį hemoglobino kiekį kraujyje. Donorų paaukotas kraujas perpilamas ir kūdikiams bei dar negimusiems vaikams.

Vietoj gimtadienio dovanų – prašymas duoti kraujo

Kraujo centro darbuotojos pasakoja, kad pasitaiko ir išradingų atvejų, kai tarkim, žmogus švenčia gimtadienį ir paskelbia akciją feisbuke, kad geriausia dovana gimtadieniui – jog jo draugai taptų kraujo donorais, žinoma, duoda ir pats jubiliatas.

Būna atvejų, kuomet kraujo donorais tampama po sudėtingų asmeninių išgyvenimų. „Turime atvejį, kuomet moteris, kurios dukra sirgo onkologine liga ir jai reikėjo daug kraujo, dukrai pasveikus, atsidėkodama tapo nuolatine kraujo donore. O štai šiandien garbaus amžiaus vyrui, aktyviam donorui neleidome duoti kraujo, nes jis po avarijos vos liko gyvas, turi traumas, tad dėl jo paties  sveikatos kraujo imti dar negalime, nors ir atskubėjo duoti vos išgirdęs, kad trūksta būtent jo grupės kraujo”, – pasakojo D. Satkauskienė.

Pašnekovė pastebėjo, kad nuo vasario mėnesio Nacionalinis kraujo centras pradėjo 100 procentų skatinti neatlygintiną kraujo donorystę. „Visam pasauly skatinama neatlygintina donorystė. Džiugu, kad jaunimas aktyvus, ypač studentai, keičiasi karta, požiūris. Dabar kraujo donorystės banga, kurią galima palyginti, tarkim, su anksčiau nuvilnijusia banga – „Apsipilk šaltu vandeniu”, jaunimas sąmoningesnis, dažniau duoda”, – džiaugėsi gydytoja.

Trūksta kraujo

Darbuotojos pasakojo, kad vasarą daugeliui atostogaujant – kraujo donorų sumažėja, per dieną ateina apie 20, o per televiziją, radiją kitas žiniasklaidos priemones pranešus apie didelį kraujo trūkumą, per dieną ateina ir 40, net 50 donorų.

Rugpjūčio 17 d. informuota, kad itin trūksta B rezus plius ir O rezus minus grupių kraujo.

Kas gali duoti? 

Kraujo donorais tapti gali sveiki 18-65 m. žmonės, sverti būtina daugiau kaip 50 kg. Vienkartinė imama dozė – 450 ml, dar apie 20 ml imama tyrimams: ištiriama ar donoras neserga virusiniu hepatitu B, virusiniu hepatitu C, sifiliu ir ŽIV. Kol nepadaryti tyrimai – tol kraujas donorui neduodamas.

Kraujo ėmimas trunka 5-10 min., tiesa, prieš tai dar užpildomi dokumentai, būtina turėti asmens dokumentą; duodamas kraujo mėginys tyrimams, nustatoma kraujo grupė, antigenai, hemoglobino kiekis kraujyje.

Atvykti duoti kraujo būtina gerai pailsėjus; išgėrus daug skysčių; papusryčiavus; nerūkius; išvakarėse ir donacijos dieną nevartojus svaigiųjų gėrimų; nevalgius aštrių, riebių, sunkiai virškinamų maisto produktų; nedirbus naktį.

Viskas (su dokumentų pildymu, kraujo davimu ir pailsėjimu po procedūros) užtrunka apie 30-40 min.

Gydytoja D. Satkausienė pasakojo, kad per metus kraujo galima duoti ribotą kiekį kartų: moteriai rekomenduojama ne daugiau 4-ių kartų, vyrui – 6-ių.

Padovanojo knygų Klinikų bibliotekai

Rugpjūčio 18 d. AKU vykdė dar vieną gerą darbą: Kauno klinikų, Traumų ir skubios pagalbos centro bibliotekai padovanojo dėžę knygų. Jas bibliotekai įteikė AKU Pardavimo ir rinkodaros vadovas Minvydas Genys.

Skubios pagalbos centro slaugos administratorė Liana Mitkienė džiaugėsi, kad dovanotomis knygomis džiaugsis ne tik pacientai, bet ir jų aplankyti ateinantys artimieji. „Knygas nuolat skaito, didelis susidomėjimas, džiugu, kad sulaukiame dovanojamų. Būna, kad pacientai knygas pamiršta ir išsiveža namo, tad lentynas nuolat būtina papildyti, šiuo metu rinktis galima iš 60 knygų. Šiandien padovanota apie 30 plataus asortimento knygų: vaikiškos, romanai, pažintinės, apie sveikatą, pasaulio stebuklus, filosofiją, besilaukiančioms mamoms, biblija ir kt. – kiekvienas ras, ką paskaityti“, – sakė L. Mitkienė.

Daugiau apie AKU skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA