Kaune pirmą kartą rengiama „Sugiharos savaitė” | Kas vyksta Kaune

Kaune pirmą kartą rengiama „Sugiharos savaitė”

Organizatorių nuotr.

Kaune pirmą kartą organizuojama „Sugiharos savaitė”, į daugybę renginių kauniečiai kviečiami rugsėjo 2-8 d.

„Sugiharos savaitė” – pirmą kartą šalyje organizuojamas renginių ciklas, skirtas įamžinti japonų diplomato Čiunės Sugiharos atminimą. Ši istorinė asmenybė 1939-1940 m. gyveno Kaune ir kartu su olandų konsulu Jan Zvartendijk čia išdavė „vizas gyvenimui“, išgelbėjusias ne mažiau kaip 6 tūkst. žydų gyvybių.

„Konsulas Č. Sugihara tampa vis žinomesnis pasaulyje, džiugu, kad jo žygdarbio atminimas randa vis daugiau formų. Reikšminga, kad ši iniciatyva kilo būtent Kaune, kuris yra visos Č. Sugiharos istorijos epicentras”, – teigė Japonijos ambasadorius Lietuvoje Toyoei Shigeeda.

Anot Kauno miesto mero pavaduotojo Simono Kairio, nors „Sugiharos savaitė” organizuojama pirmą kartą, ji susilaukė didelio dėmesio tiek Lietuvoje, tiek Japonijoje. „Neįtikėtina, kokį ryšį turi dvi tokios tolimos ir skirtingos šalys. Rugsėjo pradžioje į Kauną atvyks daug garbingų svečių iš Japonijos, tarp kurių bus ir Japonijos Parlamento, Gifu prefektūros, žiniasklaidos atstovai“, – sakė S. Kairys.

Nemokamų renginių programoje įvairiose Kauno erdvėse numatomi muzikiniai koncertai, simpoziumas, filmų peržiūros, viešos paskaitos, parodos, kūrybinės dirbtuvės ir kiti renginiai.

Anot vieno iš renginio organizatorių, Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centro vadovo dr. Aurelijaus Zyko, Sugiharos savaitė naujai suvienys lietuvių, japonų ir žydų tautas Č. Sugiharos istorijoje. Jame trijų tautų menininkai susitiks bendruose kūrybiniuose projektuose, o mokslininkai diskutuos apie laikmetį autentiškose to laikmečio Kauno erdvėse.

Pristatant Sugiharos istoriją, kauniečiai bei miesto svečiai taip pat bus supažindinti su Japonijos kultūra, kurioje Č. Sugihara užaugo ir kur formavosi jo požiūris, bus pristatyti regimieji Japonijos pėdsakai Kaune ir vyks diskusijos apie humanizmo bei tolerancijos vertybes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA