Rudenį į Kauną atvyksta žinomos komiksų menininkės | Kas vyksta Kaune

Rudenį į Kauną atvyksta žinomos komiksų menininkės

Organizatorių nuotr.

Kauno komiksų rezidencijos kvietimu Kaune rugsėjį ir lapkritį kurs dvi komiksų menininkės: Sheree Domingo iš Berlyno ir Marlene Krause iš Barselonos. Menininkės ves kūrybines dirbtuves, surengs savo darbų parodas ir kurs komiksus, įkvėptus Kauno bei kauniečių.

[galerija kiek=”4″]

Modernius komiksus kuriančios komiksų autorės buvo atrinktos iš 25 kandidatų iš viso pasaulio – nuo Pietų Amerikos iki Turkijos.

“Šįmet mums teko nepraprastai sudėtinga užduotis – išrinkti geriausius iš geriausių. Dauguma paraiškas pateikusių menininkų – gerai žinomi profesionalūs komiksų kūrėjai. Tikrai nesitikėjome tokio dėmesio. Matyt, Kauno komiksų rezidencija yra paklausi dėl savo siauros srities – specifinių komiksų rezidencijų pasaulyje yra vos viena kita”, – teigė Kauno komiksų rezidenciją organizuojančios viešosios įstaigos “Kitokia grafika” vadovas Nerijus Smola.

Anot jo, atrinktos menininkės pasižymi savitu stiliumi, tačiau ne mažiau svarbus ir jų vardas pasaulio komiksų scenoje. “Džiaugiamės, kad tokios menininkės pareiškė norą pas mus atvykti ir kurti. Gal šia medija nesidomintiems jų vardas nieko nesako, tačiau tie, kas vertina modernų komiksą, norėtų tokių viešnių. Manau, jos atneš naujų vėjų į mūsų besivystančią komiksų kultūrą”, – sakė N.Smola.

Rugsėjį Kauno komiksų rezidencijoje kurs menininkė iš Vokietijos Sheree Domingo. Iliustratorė ir komiksų menininkė gyvena Berlyne, čia kuria komiksus, kuriuos pati ir leidžia, eksperimentuodama su skirtinga spauda ir knygrišyba. Kartu su menininkių kolektyvu “Die Goldene Discofaust” (“Auksinis disko kumštis”) Sheree lanko įvairius meninės spaudos ir komiksų festivalius, kuriuose pristatinėja savo kūrybą ir pardavinėja leidinius.

Kaune menininkė dirbs prie savo pusiau autobiografinio grafinio romano, dėl kurio leidybos savo ketinimus jau yra pareiškusios kelios leidyklos Vokietijoje. Be savo asmeninio projekto Sheree taip pat planuoja sukviesti Lietuvos iliustratorius ir komiksų menininkus bendram poros dienų projektui, kurių rezultatas bus riboto tiražo leidinys. Rezidencijos pabaigoje kauniečiai bus pakviesti į menininkės darbų parodą.

Tik atsisveikinus su Sheree Domingo lapričio mėnesį Kauno komiksų rezidenciją užims menininkė Marlene Krause. Barselonoje gyvenančios kūrėjos komiksuose vyrauja motinystės tema. Neatsitiktinai Marlene Kaune surengs kūrybines dirbtuves apie menininko ir mamos/tėvo konfliktą. Apie tai diskutuoti ir kurti ji pakvies tiek menininkus, kurie turi vaikų, tiek tuos, kurie neturi. Platesnei auditorijai menininkė žada atvirą paskaitą apie Ispanijos nepriklausomus komiksus ir leidybą.

Savo kūrybinio vizito Kaune metu Marlene taip pat planuoja sukurti ziną (nedidelės apimties mažo tiražo leidinys), įkvėptą Kauno architektūros, gamtos, istorijos ir menininkų. “Labai noriu atvykti į Lietuvą, kurioje esu kartą lankiusis, tačiau seniai ir trumpai. Pirmiausia, dėl įdomios komiksų kultūros ir ją kuriančių menininkų, su kuriais norėčiau susipažinti. Taip pat dėl to, kad Baltijos šalyse yra mano giminės šaknys – norėčiau patyrinėti savo šeimos istoriją jau būdama čia”, – teigė Marlene Krause.

Kauno komiksų rezidencija, įsikūrusi Karaliaus Mindaugo prospekte rekonstruotame tarpukario pastate, veikia antrus metus. 2016 metų rudenį čia gyveno ir kūrė menininkas iš Paryžiaus Benjamin Courtault.

2017 metų rezidencija yra dalinai finansuojama Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA