Mokesčių mokėtojams šokas: nutekinti duomenys ir milžiniškos mokesčių sumos sąskaitose | Kas vyksta Kaune

Mokesčių mokėtojams šokas: nutekinti duomenys ir milžiniškos mokesčių sumos sąskaitose

R. Tenio nuotr.

Tikras chaosas – šį kartą savivaldybės administracija ir jos vadovai prisidirbo rimčiau nei rimtai. Nemenka tikimybė, kad jiems su žmonėmis dėl tiesiogiai padarytos žalos gali tekti susitikti teisme. Kėdainių rajono savivaldybėje užfiksuoti siaubingi nesusipratimai.

Miesto bei rajono gyventojai, gavę sąskaitas už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, švelniai tariant, pakraupo ir gulte apgulė savivaldybę. Vyresnio amžiaus žmonėms net medikų pagalbos prireikė. Ir ne be pagrindo. Sąskaitose nurodyta sumokėti už seniai mirusius žmones, kai kuriems nepagrįstai išpūstos mokėtinos sumos, net visiškai supainioti adresai. Žmones savivaldybė netyčia „priregistravo“ net ir įmonių patalpose.

Tačiau visa tai dar niekis palyginus su tuo, kad savivaldybė masiškai išviešino kraštiečių asmens duomenis – ant vokų surašyti asmens kodai. Ir įvardinti, kad tai tiesiog savivaldybės darbuotojų klaida – pernelyg neatsakinga, nes asmens duomenų paviešinimas – rimtas įstatymo pažeidimas, užtraukiantis atsakomybę. Visų pirma – pačiai savivaldybei.

Sąskaita – už mirusį

„Aš vos šoko negavau. Mano vyras jau septynerius metus kaip yra po žeme, palaidojau aš jį. Gyvenu viena, dukrelė mano Vokietijoje dirba. Negi man mokėti už mirusį žmogų? Gal jiems toje savivaldybėje visai stogas pavažiavo? Visą laiką sąžiningai moku, o čia – tikra beprotybė, kaip taip galima?“ – verkė J. Basanavičiaus gatvės gyventoja, rodydama gautas sąskaitas.

„Prirašė“ nepažįstamąją

Šiek tiek nusiraminusi garbaus amžiaus moteris parodė ir kitą sąskaitą: joje buvo nurodytas jos daugiabučio namo numeris ir jos butas. Tačiau sąskaita išrašyta jai visiškai nepažįstamos moters vardu.

„Čia tokia išvis niekada negyveno, bet juk adresas tai mano. Kaip gali atsiųsti man sąskaitą svetimo žmogaus? Aš net nepažįstu šios moters. Čia visiškas absurdas. O žinot, kiek dabar yra tų sukčių? Aš iš pradžių net galvojau, jog mane apgauti bando, galvojau, kad čia iš kalėjimo tie aferistai man laiškus siunčia. Ir kaip taip negalvoti, kai prieš metus mane buvo apgavę… Aš bijau dėl savo saugumo, bijau duris atidaryti, o čia tokį stresą man įvarė… Laukiu dukros, taip nėra tos sveikatos, reiks į ligoninę važiuoti“, – kūkčiodama kalbėjo senjorė.

Išpūtė sąskaitą

Miesto centre gyvenantis vyriškis, išvydęs sąskaitą, dar labiau pakraupo – sąskaitoje nurodyta beveik 700 eurų skola.

„Čia sąskaita, išrašyta man, mano vardu. Bet iš kur tie 700 eurų, jei šiuos mokesčius moku kasmet? Negi man reiks iš tikrųjų mokėti tokią sumą? Už ką? Kaip taip galima apsižioplinti, neįsivaizduoju. Aš jums dar galiu dešimt žmonių atvesti, kuriems situacija panaši. Laimei, kai kurie žmonės yra išsaugoję kvitus, mat pernai dar mokėjome seniūnijoje, grynaisiais. Tai dar kažkokius įrodymus žmonės turi, o ką man daryti? Aš tų kvitų nesaugoju. Nuėjau į savivaldybę ir ten sako, kad man vis tiek reiks mokėti! Tai kaip tai paaiškinti? Ką man daryti? Žinai, nervai ima, negaliu“, – pyko pusamžis vyras.

Apgyvendino įmonėje

Negana to, vyras, apžiūrėdamas sąskaitą, pastebėjo, kad adresas, kuris nurodytas sąskaitoje, yra visiškai ne tas, kuriuo jis gyvena.
„Čia nurodyta, kad aš gyvenu Žibuoklių gatvėje. Nors aš jau dešimtmetį gyvenu Kėdainių senamiestyje. Čia nuomojamės butą. O ten nurodyta, kad aš gyvenu Žibuoklių gatvėje, įmonėje. Nuo kada žmonės įmonėse yra registruojami ir ten gyvena? Tuomet susimąsčiau, jog galbūt sąskaita skirta ne man, o tai įmonei. Bet, kad nurodytas asmens kodas, mano vardas ir pavardė… Žinokit, atvirai pasakysiu, nieko nebesuprantu, kas čia per balaganas vyksta. O dar ir antstoliais grasina. Už ką?“ – niršo kėdainietis.

Prisiskambinti nepavyksta

Vyriškis teigia, kad prisiskambinti sąskaitoje nurodytais telefono numeriais – neįmanoma. Signalas yra, bet ragelio niekas nekelia. Bergždžias reikalas.

„Skambinau, skambinau. Nu ir nieko. Tik pypt, pypt ir viskas. O pabandžiau per pietų pertrauką paskambinti, signalas yra, bet niekas nekelia, pietauja, matyt. Tai gerai, kad aš dar dviračiu galiu atvažiuoti iki savivaldybės, ateiti galiu ir pėsčiomis, o ką daryti tokiems, kurie jau negali nueiti tokio atstumo? Prisiskambinti nepavyksta, nueiti negali, kas žmogui belieka? Gerai, kad aš dar stiprių nervų žmogus, kitas jau seniai ligoninėj gulėtų tokią sąskaitą išvydęs“, – aiškino senamiesčio gyventojas.

Pažeistas įstatymas?

Tačiau daugiausia gyventojų pyko dėl paviešintų asmens duomenų: ne dėl asmens vardo, pavardės ir adreso, bet dėl asmens kodo!Bendrojo skyriaus vyr. specialistė Laura Čiteikė pripažino, kad savivaldybė sulaukia daug gyventojų skundų dėl asmens duomenų paviešinimo.

Bendrojo skyriaus vyr. specialistė Laura Čiteikė pripažino, kad savivaldybė sulaukia daug gyventojų skundų dėl asmens duomenų paviešinimo.

Taip, jūs neklystate, sąskaitose nurodytas asmens kodas ir jis yra puikiai matomas. Net ir neatplėšus voko, šalia nurodyto gavėjo adreso, matosi ir asmens kodas. Jį pamatyti gali bet kas.

Ir savivaldybei nė motais, kad už neteisėtą asmens duomenų viešinimą numatyta nemenka atsakomybė.

„Aš skambinau į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją, viską paaiškinau, ir man pasakė, kad tai yra negerai. Labai negerai. Taip ir pasakė. Tai jei jau jie taip mano, tai kaip savivaldybė nieko nemato?“ – piktinosi į redakciją paskambinęs jaunas kraštietis.
Vyras pridūrė, kad palauks, pažiūrės, kaip ir kas čia bus, bet jis neatmeta galimybės kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Kaip taip galima?

Į redakciją atvyko ir dar vienas kraštietis. Beje, tiesą sakant, kiek pastarosiomis dienomis sulaukėme skambučių dėl šios problemos, sunku ir suskaičiuoti būtų.

„Šitas vokas perėjo per tris rankas. Reiškia, mano duomenys jau buvo paviešinti. Nesuprantu, kaip taip aplaidžiai savivaldybėje žiūrima į tokius rimtus dalykus? Juk mano, o ir kitų žmonių asmens kodus matė savivaldybės, pašto darbuotojai ir nieko? Niekas nieko nepastebėjo? Niekam neužkliuvo, kad matomas asmens kodas? Ir apskritai, kam nurodytas tas asmens kodas, juk apmokant sąskaitą jo tai nereikia? Juk mes – privatūs žmonės, o ne įmonės. Man net galvoje netelpa, kaip taip galėjo įvykti. O dar baisiau, kad tai vyksta ir toliau. Toliau yra nešiojami šitie laiškai“, – atsistebėti negalėjo Respublikos gatvės gyventojas.\

Kalba vienaip, daro kitaip

„Juk nuolat girdime sakant – neviešinkite asmens duomenų. Jais gali pasinaudoti sukčiai ir kitokio plauko nusikaltėliai. O čia paima ir paviešina! Gerai, gal dabar ir nieko nebus. Bet kas bus po metų? Jei mano duomenimis kas nors pasinaudos, kas už tai atsakys, kas prisiims atsakomybę?“ – klausė vyriškis.

Dovana sukčiams

Jis pridūrė, kad šiais laikais paimti kreditą yra labai paprasta, tad sukčiai gali lengvai tuo pasinaudoti.
Savivaldybės išviešinti asmens kodai su žmonių adresais ir pavardėmis – puiki dovana sukčiams. Aišku, gal paprasti vagys to nesupranta, bet jau tie tokie gudresni, kurie užsiima didesniais nusikaltimais, jie tikrai supras. Turės ką veikti ir kalėjime sėdintys…

„Gerai, juk užtenka vardo, pavardės, adreso, asmens kodo, sąskaitos numerio ir galima pasiimti greitąjį kreditą. Aišku, didelės sumos kredito įstaiga neduos, bet šitų smulkių kreditų, manau, galima prisiimti į valias.
Savivaldybės išviešinti asmens kodai su žmonių adresais ir pavardėmis – puiki dovana sukčiams. Aišku, gal paprasti vagys to nesupranta, bet jau tie tokie gudresni, kurie užsiima didesniais nusikaltimais, jie tikrai supras. Turės ką veikti ir kalėjime sėdintys…“ – pyko vyriškis.

Jis, kaip ir kiti kėdainiečiai, nuogąstauja, kad laiškai pašto dėžutėse prieinami bet kam, net jei šios rakinamos. Išplėšti pašto dėžutę – vieni niekai, o pasinaudojus žmogaus pavarde ir asmens kodu, kaip jau ir minėta, net ir greitųjų kreditų galima pasiimti. Tokius duomenis žinant, užtenka skambučio telefonu ir kredito bendrovės pinigus perveda. Policijoje jau ne vienerius metus tokie atvejai yra registruojami.

Savivaldybėje – šturmas

Kartu su Respublikos gatvėje gyvenančiu kėdainiečiu nuvykstame aiškintis situacijos į rajono savivaldybę.
Trečiajame aukšte išvystame būrį žmonių. Savivaldybėje – tikras chaosas. Tokio, ko gero, čia dar nėra buvę. Čia daugybė pasipiktinusių žmonių. Gyventojai praradę kantrybę, garsiai reiškia savo nepasitenkinimą.

„Kodėl mes dėl jų klaidų turime gadinti savo laiką ir sveikatą? Kodėl sąskaitose prirašyta nesąmonių? Nieko nesuprantu, kas čia tam lape prirašyta. Kodėl neatsiliepiama telefonu? O žuvis tai pūva nuo galvos!“ – koridoriuje laukdami savo eilės ir parardę kantrybę šūkauja žmonės.Rajono savivaldybės trečiasis aukštas trečiadienio popietę atrodė šitaip: susispaudę it silkės statinėje žmonės plūdo valdininkus.

Rajono savivaldybės trečiasis aukštas trečiadienio popietę atrodė šitaip: susispaudę it silkės statinėje žmonės plūdo valdininkus.Tačiau niekas iš savivaldybės valdininkų į juos dėmesio nekreipia. Dvi specialistės ir viena vyr. specialistė pluša kaip reikiant. Panašu, kad ir šioms moterims tai – nemenkas smūgis. Tačiau jų „galvos“ – vadovai, kažkodėl slepiasi kabinetuose ir neišeina pasikalbėti su pasipiktinusiais gyventojais.

Pripažino, kad neteisėta

Kėdainių rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjas šiuo metu turi nedarbingumo pažymėjimą, todėl mūsų lydimą kėdainiškį priėmė šio skyriaus vyr. specialistė Laura Čiteikė.

Ji pripažino, kad savivaldybė sulaukia daug gyventojų skundų dėl asmens duomenų paviešinimo. Pripažįsta, kad žmonių skundai – pagrįsti.
Specialistės teigimu, rajono savivaldybė yra parašiusi pretenziją įmonei, ruošusiai vokus siuntimui, nes esą pagal sutarties sąlygas, ši turėjo užtikrinti asmens duomenų apsaugą.

Spręs ką daryti

Tačiau vyriškio pasipiktinimo specialistės paaiškinimai nesumažino. Šis patikino, kad to taip nepaliks, kad kovos už teisybę, reikalaus atsakomybės.

„Supraskit, viskas jau po fakto. Kažkas turi atsakyti už jau padarytą klaidą. Juk negali būti, kad taip ir toliau darysime. Negi visi tylėsime? Aš tylėti nesiruošiu ir žiūrėsiu kaip bus toliau. Šito tikrai taip nepaliksime“, – pasiryžęs nenuleisti rankų ir toliau ieškoti teisybės kalbėjo kėdainietis.

Nemažai Kėdainių rajono gyventojų svarsto galimybę savivaldybę paduoti į teismą dėl paviešintų asmens duomenų.

Raminta SINKEVIČIŪTĖ-ŠEČKUVIENĖ, Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė:

„Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme (ADTAĮ) nustatyti konkretūs reikalavimai, kaip teikti pranešimus duomenų subjektams (fiziniams asmenims), t. y. siunčiami ar pateikiami spausdintiniai rašytiniai informacinio pobūdžio pranešimai apie duomenų subjektams (fiziniams asmenims) suteiktas paslaugas, duomenų subjektų (fizinių asmenų) prievoles, sutarčių su duomenų subjektais (fiziniais asmenimis) vykdymą, sąskaitos, darbdavio darbuotojui skirti atsiskaitymo lapeliai, individualūs komercinio pobūdžio pasiūlymai duomenų subjektams (fiziniams asmenims), kurių turinyje yra nurodomi duomenų subjektų (fizinių asmenų) asmens duomenys, įskaitant, tačiau neapsiribojant, duomenis apie asmens vardą ir pavardę, gyvenamąją vietą, sumokėtus ar nesumokėtus mokesčius, mokėtojo kodą ar numerį, atsiskaitomosios knygelės numerį, privalo būti pateikiami uždaru pavidalu, ant kurio gali būti tik pašto paslaugoms būtina informacija, ir tokių pranešimų turinys gali būti matomas tik duomenų subjektui (fiziniam asmeniui), kuriam adresuojamas pranešimas, ar jo sutikimu trečiajam asmeniui, atidarius ar išpakavus pateiktą pranešimą. Šios nuostatos netaikomos, jeigu minėti pranešimai įteikiami asmens duomenų subjektams (fiziniams asmenims) asmeniškai ir konfidencialiai.

Taigi, gyventojams teikiami mokėjimo ar kitokio pobūdžio informaciniai pranešimai atitiks ADTAĮ reikalavimus, jeigu duomenų subjektams arba jų įgaliotiems tretiesiems asmenims bus teikiami uždaru pavidalu, pavyzdžiui, suklijuotais ar susegtais kraštais, vokuose ar kitu būdu supakuoti, nesudarant galimybių pranešimų turinio matyti kitiems asmenims (kurjeriui, kaimynui ir pan.). Ant pranešimo gali būti pateikta tik pašto paslaugoms būtina informacija, pavyzdžiui, vardas, pavardė, adresas, pašto indeksas.

Norėtume atkreipti dėmesį, vadovaujantis ADTAĮ, duomenų valdytojas ir duomenų tvarkytojas privalo įgyvendinti tinkamas organizacines ir technines priemones, skirtas apsaugoti asmens duomenims nuo atsitiktinio ar neteisėto sunaikinimo, pakeitimo, atskleidimo, taip pat nuo bet kokio kito neteisėto tvarkymo. Minėtos priemonės turi užtikrinti tokį saugumo lygį, kuris atitiktų saugotinų asmens duomenų pobūdį ir jų tvarkymo keliamą riziką, ir turi būti išdėstytos rašytinės formos dokumente (duomenų valdytojo patvirtintose asmens duomenų tvarkymo taisyklėse, duomenų valdytojo ir duomenų tvarkytojo sudarytoje sutartyje ir pan.).

Atsižvelgiant į tai, darytina išvada, kad šiuo atveju Kėdainių rajono savivaldybė, išsiuntusi gyventojams laiškus vokuose, kurių langelyje matomi asmens kodai, neužtikrino šių asmens duomenų saugumo, kaip to reikalauja ADTAĮ.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA