Kaunietis susirūpino „Sodros“ skaičiavimo gabumais: dėl tokios klaidos žmogus gali likti nedraustas | Kas vyksta Kaune

Kaunietis susirūpino „Sodros“ skaičiavimo gabumais: dėl tokios klaidos žmogus gali likti nedraustas

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

„Sveiki, man labai įdomi Jūsų nuomonė apie „Sodros“ matematiką“, – toks skaitytojo laiškas pasiekė portalo „Kas vyksta Kaune“ elektroninį paštą. Kaunietis tikina sąžiningai mokėjęs visus mokesčius, bet vis tiek likęs skolingas. Vyras nori įspėti kitus, nes toks atvejis, koks nutiko jam, gali atsieiti labai brangiai.

Iš kur skola, „Sodra“ paaiškinti negalėjo

„Kiekvienais metais deklaruoju pajamas, gautas pagal individualios veiklos pažymą.  Nuo gautų pajamų sumos Valstybinė mokesčių inspekcija ir „Sodra“ atskaičiuoja mokesčius. Sumą, kuri būna nurodyta, visada susimoku. Šiais metais, balandžio mėnesį, „Sodrai“ turėjau sumokėti 7,20 euro už Privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) ir 24.44 euro už Valstybinį socialinį draudimą (VSD). Būtent tai ir padariau. Tačiau, nors sistema rodė, kad turiu įmokėti 31.64 euro, kuriuos sumokėjau, likau skolingas vieną euro centą. Iš kur jis atsirado?“, – svarsto portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.

Pasak jo, pastarojo klausimo vyras pasiteiravo ir „Sodros“ darbuotojų, tačiau šie paaiškinti už ką susidarė minėta vieno euro cento skola esą nesugebėjo. Kauniečiui tepasakė, jog galbūt įsipainiojo apvalinimo klaida. „Juk dėl tokių apvalinimo klaidų žmogus tikriausiai netektų socialinio draudimo. Kitaip tariant, nuėjęs į polikliniką, atsigulęs į ligoninę turėtų stipriai paploninti piniginę. Skola „Sodrai“, juk yra, nors tai ir vienas euro centas“, – sako skaitytojas.

Įspėjimą apie skolą rado atsitiktinai

Kauniečio teigimu, „Sodra“ esą  nesivargino susisiekti ir pranešti apie skolą kitaip nei tik virtualioje erdvėje. „Apie skolą sužinojau visai atsitiktinai. Neturėdamas ką veikti, prisijungiau prie draudėjų portalo, ten buvo atsiųsti 4 pranešimai, informuojantys apie susidariusią skolą. Keista, kad „Sodra“ nemėgino susisiekti kitais būdais“ , – stebisi portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.

Panašių atvejų – ne vienas

Kaunietis teigia patalpinęs „Sodros“ jam atsiųsto dokumento nuotrauką į vieną iš socialinio tinklo „Facebook“ grupių, kur komunikuoja pagal individualios veiklos pažymą dirbantys žmonės, ir sužinojęs, jog su skola „Sodrai“, susidūrė ne jis vienas. „Keletas žmonių rašė, kad jiems taip pat teko atsidurti tokioje pat situacijoje. Mano atveju yra kitaip –  esu dirbantis ne tik pagal individualios veiklos pažymą, bet ir pagal nuolatinę darbo sutartį, tad mano socialinis draudimas nenutrūko, bet žmogui, dirbančiam tik pagal Individualios veiklos pažymą, tokioje situacijoje gali iškilti daug problemų, nes susidarius skolai už privalomąjį socialinį draudimą, žmogus tampa socialiai nedraustinas ir atsitikus nelaimei tai gali atsieiti labai brangiai“, – paaiškina jis.

Aiškinsis, kodėl susidarė skola

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su vyriausiuoju „Sodros“ komunikacijos skyriaus specialistu Rytu Stalnioniu ir papasakoję skaitytojui nutikusią bėdą, pasiteiravo, ar dėl vieno euro cento skolos, susidariusios už privalomąjį sveikatos draudimą, yra rizika žmogui likti socialiai nedraustam.

„Tai priklauso nuo mėnesių, kaip jie persidengia. Nėra skirtumo, kokio dydžio skola, nes esmė ne skolos dydyje. Tačiau šio kauniečio situacija man – keistoka, reikėtų ją patikrinti. Norėčiau, jog jis su manimi susisiektų kokiu nors jam priimtinu būdu – telefonu ar elektroniniu paštu. Patikrinsiu jo duomenis“, komentavo R. Stalnionis.

Pasak jo, prieš kurį laiką „Sodros“ sistemoje dėl atliekamų darbų esą pasitaikė nesklandumų. Todėl neatmetama galimybė, jog kaunietis galėjo patekti kaip tik į šį tarpsnį ir jį sistemoje pasiekė klaidinga informacija. „Manau, jog, jei iš tiesų skola susidarė dėl apvalinimo klaidos, tai neturėtų sukelti žmogui problemų, nes privalomojo sveikatos draudimo įmoka yra fiksuoto dydžio (aut. past. 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos), ypač dirbantiems savarankiškai. Vadinasi, sumos skirtumų apvalinant, tokiu atveju, būti neturėtų. Todėl reikia pasigilinti į situaciją tam, kad būtų užkirstas kelias galimiems tolimesniems nesklandumams“, – tikino „Sodros“ komunikacijos skyriaus specialistas.

Po tokio nesusipratimo informaciją apie skolą atsiuntęs kaunietis sako priėmęs paprastą sprendimą – neskambinęs R. Stalnioniui, o tiesiog pervedęs į „Sodros“ sąskaitą vieną euro centą. „Džiaugiuosi, kad pastebėjau laiku ir neiškilo didesnių problemų. Pastarasis mano mokėjimas – užskaitytas ir skolos neliko. Tačiau noriu, jog apie tokią „Sodros“ klaidą sužinotų ir kiti žmonės bei pasitikrintų ar nėra skolininkai“, – pataria pilietiškas kaunietis.

Klausiame portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų: ar jums taip pat teko susidurti su panašiomis problemomis „Sodrai“? Papasakokite savo istoriją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA