Pasaulio jaunimo sklandymo čempionate – lietuvių sėkmė | Kas vyksta Kaune

Pasaulio jaunimo sklandymo čempionate – lietuvių sėkmė

Organizatorių nuotr.

Rugpjūčio 12 d. Pociūnų aerodrome baigėsi dvi savaites trukęs Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas, o rugpjūčio 13 d. nugalėtojams įteikti medaliai. Du lietuviai 20-metis Ignas Bitinaitis ir 24-ių Joris Vainius – lyderių trejetuke. Iš viso čempionate dalyvavo 70 jaunųjų sklandytojų iki 25 metų iš 18 pasaulio valstybių.

[galerija kiek=”8″]

Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas Pociūnuose truko 2 savaites, iš kurių sklandytojai į orą kilo 8 dienas. Sklandymas – nuo oro sąlygų priklausanti sporto šaka, kurioje sėkmę lemia patirtis, žinios, gebėjimas greitai priimti gerus sprendimus, sėkmė ir kiti faktoriai.

Kiekvieną varžybų dieną sklandytojams yra duodamas maršrutas, kuris dažniausiai siekia 200 – 300 km. Dienos nugalėtoju tampa tas sklandytojas, kuris maršrutą įveikia greičiausiai. Kova ore būna įtempta ne tik tarpusavyje, tačiau ir su gamtos sąlygomis. Sklandytuvai skrenda į viršų keliami šiltų oro srovių, jiems didelę įtaką daro didelis vėjas, kuris apsunkina skridimą bei lietus, kurį sklandytojai bando aplenkti.

Sklandytojai Pasaulio jaunimo čempionate skrido dvejose sklandytuvų klasėse: klubinėje ir standartinėje. Pastarajai priskiriami sklandytuvai, turintys 15 metrų ilgio sparnus be užsparnių ir maksimali sklandytuvo masė negali viršyti 525 kg, o klubinei – priskiriami senesni, aukštos kokybės sklandytuvai. Čempionate klubinėje klasėje varžėsi 38, o standartinėje – 32 sklandytojai.

Tarp čempionato prizininkų – ir du lietuviai

Po septynių čempionato dienų standartinėje klasėje į pirmąją vietą iškopė 22-ių metų olandas Sjoerdas van Empelenas, antrą ir trečią vietas užemė du Lietuvos jaunimo sklandymo rinktinės nariai 20-metis Ignas Bitinaitis ir 24-ių Joris Vainius.

Kova tarp lyderių šioje klasėje buvo įtempta viso čempionato metu. Net tris varžybų dienas iš lyderio pozicijos nesitraukė švedas Davidas Gustavssonas, tačiau po ketvirtojo pratimo į pirmąją vietą iškopė lietuvis I. Bitinaitis. Tiesa situacija penktąją dieną pasikeitė švedo naudai, Ignas bendroje įskaitoje nusmuko į 6-ą poziciją.

Lemtinga tapo septintoji varžybų diena, kuomet pirmoje pozicijoje atsidūrė S. van Empelenas, kuris ir tapo čempionato nugalėtoju, o Ignas liko antras. J. Vainius viso čempionato metu skrido labai gerai, net dvi dienas pelnė pirmąją vietą, deja ne itin sėkmingas skrydis antrąją – turėjo neigiamos įtakos bendram varžybų rezultatui.

Lietuvos jaunimo sklandymo rinktinės kapitonas Darius Liaugaudas džiaugėsi savo komandos darbu: „Drauge su rinktinės treneriu Vladu Motūza sklandytojams atidavėme visą savo patirtį, žinias ir dūšią. Todėl, labai džiugu, jog net du iš šešių Lietuvos sklandytojų pelnė medalius“.

Klubinėje sklandytuvų klasėje pirmą vietą užemė 23-ių vokietis Julianas Klemmas, antrą – 25-ių austras Paulas Altrichteris, trečias liko kitas vokietis Stefanas Langeris, kuriam yra 24 metai.

Didžiausia kova šioje grupėje vyko tarp austro P. Altrichterio ir vokiečio J. Klemmo. Pastarasis ilgą laiką buvęs lyderio pozicijoje P. Altrichteriui nusileido 7-ąją čempionato dieną, tačiau vokietis paskutinę varžybų dieną aplenkė austrą ir laimėjo čempionatą.
J. Klemmas po apdovanojimų ceremijos teigė, jog vis dar negali patikėti, kad laimėjo. Anot jo, pergalę čempionate lėmė pasirinkta taktika skirsti saugiai ir kuo aukščiau bei svarbiausia – išlikti ramiam. Sklandytojas pridūrė, jog pergalė nebūtų pasiekta ir be bendro Vokietijos jaunimo sklandymo rinktinės darbo, kitų Vokietijos sklandytojų bei antžeminės komandos palaikymo.

Sklandymo sąlygos Lietuvoje

Čempionato metu oro sąlygos sklandytojų nelepino. Pirmąją ir antrąją savaites sklandytuvai į orą kilo po 4 kartus. Tiesa, kilimai buvo silpni, o maršrutai pakankamai ilgi. Dėl to dalis sklandytojų nepasiekę aerodromo buvo priversti leistis aikštelėse (laisvuose žemės plotuose). Danams, olandams ir kitų kiek mažiau miškingų šalių sklandytojams aikštelės tapo vienu didžiausių iššūkių.

„Lietuvoje labai daug miškų, rasti laisvus plotus leistis yra sudėtinga ypatingai pietų Lietuvoje. Kartais skrendi virš miško, nors matai jo pabaigą ir žinai, jog pasieksi, tačiau iki jos ilgas kelias. Todėl, svarbu būti atsargiam“, – mintimis apie sklandymą Lietuvoje dalinosi olandas S. van Empelenas.

Klubinės klasės laimėtojas J. Klemmas atsiliepė labai panašiai: „Lietuvos karštovaizdis yra nuostabus su dideliais miškais ir ežerais, tačiau nusileidimams laisvų plotų yra mažiau negu Vokietijoje. Todėl, stengiausi skristi kuo aukščiau, kad netektų ieškoti kur leistis“, – sakė vokietis.

Lietuva iš 18 pasaulio valstybių bendroje rezutatų lentelėje užemė 5-ą vietą. 1-oje – Vokietija, antroje – Lenkija, 3-ioje – Didžioji Britanija, o 4-oje liko Nyderlandai.

2019 metais Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatas vyks Vengrijoje. Čempionato uždarymo metu Lietuvos aeroklubo prezidentas Gintaras Kalinauskas FAI vėliavą perdavė Vegrijos rinktinės kapitonui Miklos Vamosi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA