Gatvės menas keičia Kauno veidą (nuotraukų galerija) | Kas vyksta Kaune

Gatvės menas keičia Kauno veidą (nuotraukų galerija)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno senamiestyje ir naujamiestyje daugėja spalvotų pastatų, prie kurių išorinio apipavidalinimo vis dažniau prisideda įvairūs menininkai. Portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografas pasivaikščiojo po daugelį miesto vietų nešinas fotoaparatu ir užfiksavo gausėjančias gatvės meno apraiškas Kaune.

Ne paslaptis, jog gatvės menas nuo seno vertinamas kontraversiškai – vieniems tai – saviraiškos laisvė, kitiems, deja, tai tėra nieko vertos teplionės. Tačiau minėto pobūdžio menininkai ne visada sutinka su pastarąja nuomone ir sako, kad gatvės meno nevertėtų vadinti vandalizmu, juk tokia kūrybine veikla išreiškiamas tam tikras santykis su miestu.

Neseniai Kauno miesto mero pavaduotojas Povilas Mačiulis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje taip pat pasidalino už gatvės meną pasisakančiu įrašu, kuriame rašoma: „O, jeigu Kaunas būtų pirmasis miestas, kuris legalizuoja profesionalų gatvės meną? Šiais metais „Kauno akcentų“rėmuose startavo atskiri šaukimai: skulptūroms, 100-mečiui, dizaino objektams. Rudeniop šauksime kvietimą teikti šviesos instaliacijų ir apšvietimo projektus. Matydamas teikiamus projektus ir šiek tiek jausdamas nenykoką gatvių pulsą, jaučiu pribrendusį reikalą inicijuoti atskirą šaukimą gatvės menui. „Kauno akcentų“ programa galėtume legaliai ir oficialiai finansuoti profesionalius street art’o kūrinius“, – ragino P. Mačiulis.

Portalas „Kasvyksta Kaune“ kalbėjosi su įvietinto meno atstovu save pristatančiu menininku Vyteniu Jaku, kurio meno kūrinių, įsitaisiusių ant daugelio objektų sienų Kaune, – daugybė. „ Gatvės menas yra galimybė pažvelgti į architektūros statinius kiek kitaip nei įprasta. Kai ant pastatų atsiranda piešiniai, jie pakeičia tos konkrečios vietos emociją. Manau, jog apie tokį meną, kuris kažką reiškia, blogų atsiliepimų nebūna“, – komentavo jis.

Tiesa, menininkas pripažįsta, jog pasitaiko atvejų, kai gatvės menas yra sugadinamas kitų. Tai jis vadina savotiška gatvės meno filosofija. Čia vyrauja savos taisyklės. Tačiau, V. Jako teigimu, jei kalbama apie greta vienas kito kuriančius menininkus, dažniausiai meno kūriniai yra gerbiami bei nesugadinami ir neuždažomi patalpinant į jų vietą naujo savo kūrinio, priešingai – garbingai ieškoma vietos šalia.

V. Jakas prasitaria, jog keletas menininkų iš Kauno greitu metu svečiuosis Vokietijos sostinėje. „Per vizitą Berlyne susipažinsime su šiame mieste vyraujančiu gatvės menu. Kitais metais esame pakviesti pristatyti Kauno menininkus, kurie norėtų savo kūrybą realizuoti ant sienų Berlyne. Tai bus naujas gražus etapas, kuomet skirtingų šalių gatvės menininkai bendradarbiaus vieni su kitais“, – pasakojo jis.

Pasak menininko, šiuo metu Kaune vieši kūrėjas iš Indonezijos, jis taip pat planuoja mieste palikti savo meno tardicines ir netradicines apraiškas. Tačiau V. Jakas sako, jog laisvė kurti Kaune nėra lengvai pasiekiamas dalykas. „Kuo toliau, tuo labiau viskas vis labiau sudėtingėja. Gauti atsakingų asmenų sutikimą – vis sunkiau. Kuo daugiau apribojimų bus taikoma gatvės meno kūriniams, tuo mažiau jų atsiras. Juk menininkai ne visada turi laiko vaikščioti koridoriais ir rinkti parašus leidimui gauti. Tai apsunkina saviraiškos galimybę “, – atviravo jis.

Su portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojais dalinamės mūsų fotografo užfiksuotais spalvingais vaizdais, įsikūrusiais ant miesto pastatų sienų ir klausiame, ką manote apie gatvės meną Kaune: tai gražina ar priešingai – gadina miesto veidą?

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA