Laukia dideli karščiai, kariai pataria kaip išvengti perkaitimo | Kas vyksta Kaune

Laukia dideli karščiai, kariai pataria kaip išvengti perkaitimo

Kas vyksta Kaune nuotr.

Sinoptikams prognozuojant karštą savaitgalį, svarbu žinoti, kaip apsisaugoti nuo karščio ir nepakenkti sveikatai. Ne kartą įvairiomis oro sąlygomis treniravęsi ir karšto klimato regionuose misijose dalyvavę kariai turi keletą paprastų patarimų, kaip išvengti kaitros sukeliamo perkaitimo.

Kad išvengtumėte karščio sukeltų negalavimų, Karo medicinos tarnyba rekomenduoja visų pirma vengti didelio fizinio aktyvumo. Antras svarbus patarimas –gerti vandenį, nelaukiant, kol atsiras troškulys. Jei temperatūra lauke yra +30 laipsnių ir daugiau, gerti reikia bent po litrą per valandą. Ar užtektinai vartojame vandens, paaiškėja stebint šlapimą – jei jis tamsus, reiškia, kad vandens vartojate per mažai. Vandenį gerti rekomenduojama natūralų, be saldiklių ir kitų priedų, naudinga gerti negazuotą arba silpnai gazuotą mineralinį vandenį. Kadangi druska palaiko normalų skysčių lygį organizme, jos reikėtų vartoti truputį daugiau.

Taip pat rekomenduojame dėvėti šviesius, laisvus drabužius, galvos apdangalus ir akinius nuo saulės, kuo daugiau būti pavėsyje ar vėsesnėse patalpose, kurias būtina nuolat vėdinti. Nepamirškite naudoti kremų nuo saulės (su SPF-15 ir daugiau). Kadangi automobiliai įkaista labai greitai, todėl juose nepalikite vaikų ar gyvūnų.

Pastebėję perkaitimo požymius – troškulį, nuovargį, mieguistumą, vangumą, koordinacijos sutrikimus, galvos skausmus, pykinimą, šlapimą tamsiai geltonos ar rudos spalvos – nedelsiant kreipkitės į medikus.

Sinoptikai žada 34 laipsnius karščio

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad šeštadienis (rugpjūčio 12 d.) bus viena karščiausių šios vasaros dienų.

„Daugelyje rajonų termometrai rodys 30 laipsnių ir aukštesnę (vietomis iki 34 ºC, kaip ir Kaune) oro temperatūrą. Po gana drėgnos bei tvankios nakties, net ir debesuotą dieną temperatūra sparčiai kops į viršų, todėl mūsų kūnai jaus dar didesnį diskomfortą. Reikėtų įvertinti savo sveikatos būseną, senesnių žmonių bei vaikų buvimo lauke galimybes. Labai svarbu, kokia bus santykinė oro drėgmė. Esant aukštam drėgnumui, net ir esant žemesnei (pvz. 28 ºC) temperatūrai galime pajusti 35–37 ºC kaitrą ir gana stiprų diskomfortą. Taigi, rekomenduotina apriboti fizinį aktyvumą lauke, vengti ilgo buvimo saulėje”, – teigia Hidrometeorologijos tarnyba.

Praėjus trumpam popietiniam lietui, lydimam perkūnijų, nauja, jau žymiai aktyvesnių reiškinių (perkūnijų, smarkių liūčių, škvalinio vėjo ar net krušos) zona priartės šeštadienio vakare prie pietinių šalies regionų, o naktį praslinks per visą Lietuvą. Išliks labai šilta naktis, tačiau sekmadienis išauš gerokai gaivesnis – oro temperatūra turėtų būti net 8–10 laipsnių žemesnė nei šeštadienį. Dieną retkarčiais nulis trumpi lietūs, papūs nestiprus vakaris, todėl prie jūros teliks vos 18–20 laipsnių, bet čia saulėta bus ilgiau.

Kita savaitė prasidės sausesniais ir ramesniais, bet vėsesniais (ypač naktimis) orais.

Lietuvos kariuomenės informacija ir infografikas, apie orus informavo Hidrometeorologijos tarnyba

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA