Kauno savivaldybė turi atsaką dėl kertamų medžių sielvartaujantiems žmonėms | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė turi atsaką dėl kertamų medžių sielvartaujantiems žmonėms

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kertamų medžių Kaune dilema pastaruoju metu labiausiai rūpimas klausimas miesto gyventojams ir svečiams. Ne paslaptis, jog dėl greta remontuojamų gatvių persodinamų lapuočių sulaukiama įvairių reakcijų ir vertinimų. Kauno miesto savivaldybė nusprendė taisyti situaciją suteikdama platesnės informacijos apie šiuo metu vykdomus veiksmus, susijusius su medžių kirtimu.

Savo profilyje, esančiame socialiniame tinkle „Facebook“, Kauno miesto savivaldybės atstovai pasidalino paaiškinimais, kodėl senus miesto želdinius būtina pakeisti naujais.

„Pradėję remontuoti gatves ir šaligatvius, pamatėme, kad daugumos prieš 40-50 metų sodintų medžių būklė yra itin prasta: paviršiuje išsiraizgiusios šaknys iškilnojo šaligatvių dangas, medžiai pažeisti puvinio ir kitų ligų. Kai kur jų lajos pavojingai pavirtusios į važiuojamąją dalį trukdo eismui. Dėl to sulaukiama skundų ir iš pačių gyventojų “, – teigia Kauno miesto savivaldybės atstovai. Pasak jų, silpnos šaknys kelia pavojų žmonėms ir jų turtui. Juk Kaune būta atvejų, kuomet per smarkesnę audrą išvirtę medžiai apgadindavo automobilius ar sukeldavo kitokios žalos.

„Norint išsaugoti seną medį pagal reikalavimus aplink jį pusantro metro spinduliu negalima vykdyti jokių statybos darbų. Susidūrėme su dilema – ar kapitaliai sutvarkyti šaligatvius ir atsodinti naujus, specialiai miesto sąlygomis augti pritaikytus medžius, ar palikti viską taip, kaip buvo iki šiol. Ilgai nedvejojome ir nusprendėme judėti į priekį “, – tikina savivaldybė.

Atstovų teigimu, šaligatvių tvarkymas Kaune kelis dešimtmečius buvo užmirštas, o apšiurę ir suklypę pėsčiųjų takai buvo tapę miesto stagnacijos simboliais. Be to, esą jiems itin rūpi pėsčiųjų ir dviratininkų saugumas bei komfortas.

„Kauniečiai klausia, kodėl dauguma atsodinamų medžių – liepos? Atsodindami medžius greta gatvių sprendimus priimame tik atsižvelgę į kompetentingų šios srities ekspertų rekomendacijas. Šiuo atveju mus konsultuoja VDU Botanikos sodo specialistai. Kompleksiškam želdinių atnaujinimui pritaria ir architektai. Liepos – tinkamiausi medžiai miestui todėl, kad yra itin atsparūs užterštam orui ir gruntui, klimato pasikeitimams, ligoms, o jų laja lengvai formuojama. Iki šiol mieste nuo seno vyraujantys medžiai irgi yra liepos. Iš miestiečių gauname pasiūlymų prie gatvių pasodinti spygliuočių, tačiau dendrologai pabrėžia, kad šie medžiai čia tiesiog neaugtų. Gatvių šonuose netikslinga sodinti medžius, kuriems augti tinkamos sąlygos yra žaliosios erdvės arba miškas “, – komentavo Kauno miesto savivaldybės atstovai.

Pasak jų, medžių bus atsodinama daugiau nei dabar nupjaunama. Pagrindinėse gatvėse esą sužaliuos jau paaugusios liepaitės, kurių kamieno skersmuo sieks nuo 12 iki 35 centimetrų. Tokie medžiai jau pasodinti A. Juozapavičiaus prospekte. Taip pat pavasarį naujos liepos pasodintos Šiaurės, V. Krėvės, Europos ir Pramonės prospektuose, Birštono ir Maironio gatvėse. Iš viso – 750 medžių.

Rudenį žadama naujus medžius sodinti Vytauto prospekte (apie 200 liepų), Zanavykų gatvėje (apie 100 liepų), Miško gatvėje esą sužaliuos maždaug 90 naujų gyvybingų medžių, Smetonos alėjoje – apie 200, dar šimtas jų papuoš A. Mickevičiaus gatvę. Iš viso šį rudenį ketinama pasodinti apie 600-700 naujų medžių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA