Dėl kertamų medžių piketavę kauniečiai pasiekė savo: kirtimas laikinai sustabdytas | Kas vyksta Kaune

Dėl kertamų medžių piketavę kauniečiai pasiekė savo: kirtimas laikinai sustabdytas

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio rytą A. Smetonos alėjoje, Kaune, buriavosi žmonės su plakatais. Gyventojai sunerimę dėl masinio medžių kirtimo jų bendruomenės aplinkoje. Neilgai trukus į minėtą vietą, kur piketavo susirinkę kauniečiai, atvyko ir policija, o medžius kertantys darbininkai neatlaikė spaudimo, susirinko įrangą ir išvažiavo.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai kalbėjosi su piketo vietoje buvusiu Panemunės bendruomenės centro pirmininku Gediminu Žukausku.  „Žmonės susikrimtę dėl išties dideliu tempu kertamų medžių. Žinant tai, kad prieš daugiau nei savaitę buvo nugenėti kaštonai ir uždažytos nugenėtos jų vietos, gyventojai manė, kad tuo viskas pasibaigs. Tačiau, A. Smetonos alėjoje vakar vėl pradėti pjauti medžiai“, – komentavo jis.

Pasak Panemunės bendruomenės centro pirmininko, jau nukirsta apie 40 medžių. Tačiau, problema, G. Žukausko teigimu, yra ne tik medžių pjovimas, bet ir tai, kad esą bendruomenė nėra pakankamai gerai informuojama apie ketinamus vykdyti veiksmus – kokie medžiai bus kertami, kas ir kada atsiras jų vietoje.

„Kaip galima pjauti kaštonus, jei jie sveiki ir gražūs, o dalis ir naujai pasodinti? Kai gegužės mėnesį žydi šie medžiai, atrodo fantastiškai. Dažnai jų žydėjimo metu atvažiuoja žmonės tam, kad pasigėrėtų reginiu. Medžių kirtimo veiksmai grindžiami tuo, kad neva kaštonai galimai nepalankūs miesto aplinkai. Kai tai išgirdau, paklausiau, kad galbūt yra ir daug žmonių, kurie nepalankūs miestui? “, – pasakoja G. Žukauskas.

Į A. Smetonos alėją šiandien susirinko apie 30 Panemunės bendruomenės narių, tačiau piketavo maždaug 9, nes tokiam skaičiui teisėtai leidžiama imtis šių veiksmų. Neilgai trukus prižiūrėti tvarkos atvyko ir policijos pareigūnai, tačiau priekaištų gyventojams esą, kaip teigia Panemunės bendruomenės centro pirmininkas, jie neturėjo, žmonės neperžengė leistinų ribų ir baudų negavo.

„Panemunės bendruomenė mišką ir medžius myli. Pamenu, kai prieš kurį laiką siautė škvalas, aplink J. Basanavičiaus paminklą buvo išverti viso šilo medžiai. Mes savo lėšomis ir darbo jėgomis juos atsodinome. Jau tada žmonės verkė sakydami, jog jų tėvai ir seneliai sodino šį mišką. Verkia ir šiandien, kad pjuanami išties sveiki medžiai“, – teigė G. Žukauskas.

Be to, pasak Panemunės bendruomenės centro pirmininko, netoli esančioje Švenčionių gatvėje kone visą laiką vyksta darbai, kurie kelia triukšmą, dulkes, Visą naktį esą važiuoja geležinkelių sąstatai. Jo teigimu, iš miesto, prie Nemuno baseino, atsklinda smogas, o medžiai apsaugo nuo dulkių, smogo.  „Manau, nepaisant to, jei medžius ir bus nuspręsta atsodinti, turės praeiti nemažai laiko, kol jie pasidarys sveikatos sargybiniais, kaip, kad buvo dabar“, – svarstė G. Žukauskas.

Įvykus piketui, medžių kirtimas šiandien sustabdytas, o kaip bus rytoj, nėra aišku.

Primename, jog rugpjūčio 8 dieną, pirmadienį, Kauno miesto savivaldybės išplatintame pranešime spaudai buvo rašoma apie tai, kad sergančius kaštonus A. Smetonos alėjoje pakeis naujos liepaitės.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickiene bei pasiteiravo apie Panemunės bendruomenės įžvelgiamas problemas.

„Medžių kirtimo darbai A. Smetonos alėjoje šiandien sustabdyti. Tačiau jie greitu metu bus atnaujinti, juk vyksta kompleksinis visos gatvės tvarkymas. Ketiname dar aktyviau informuoti gyventojus apie atliekamus tolimesnius darbus. Po šiandieninio piketo supratome, jog žmonės, tikriausiai nesužino visko taip, kaip tikimės platindami informaciją ir imasi tokių nekasdienių priemonių. Pagalvosime apie tai, kaip dar tinkamiau šviesti Panemunės ir kitus Kauno gyventojus“, – sakė R. Savickienė.

Rugpjūčio 16 dieną. Miško gatvėje, Kaune, organizuojamas viešas renginys „Tylos akcija medžiams (žuvusiems)“. Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA