Dilema tarp valgančių mėsą ir vegetarų – išspręsta: Kaunas turi pasiūlymų | Kas vyksta Kaune

Dilema tarp valgančių mėsą ir vegetarų – išspręsta: Kaunas turi pasiūlymų

M.Jakučionytės nuotr.

Rugpjūčio pradžioje pristačius draugiško Kauno žemėlapį „Friendly Kaunas“, paskelbtos vietos, kur mieste yra palanku užsukti su kūdikiais, vaikais, šunimis, taip pat kur laukiami žmonės su negalia, LGBT asmenys, veganai bei vegetarai.  

Šįkart domimės, kur Kaune draugiškos vietos vegetarams. Apie tai kalbamės su „Friendly“ žemėlapių iniciatoriumi, režisieriumi Romu Zabarausku.

– Koks idėjos tikslas?

– „Friendly Kaunas“ idėjos tikslas – reklamuoti draugiškiausius miesto verslus.

– Kuo draugiškos vegetarams vietos skiriasi nuo įprastų įstaigų?

– Draugiškos vegetarams kavinės ar restoranai paprasčiausiai turi vegetariškų patiekalų savo meniu. Vegetarai ir veganai, ieškodami kur pavalgyti, nori būti tikri, kad galės paskanauti daugiau nei vien tik keptomis bulvėmis su daržovėmis! Tokių vietų reikia ne tik tam, kad vegetarai turėtų kur pavalgyti, bet ir tam, kad visi galėtų paragauti įvairesnių patiekalų.

– Kiek draugiškų vegetarams vietų yra Kaune? Kiek kituose miestuose bei šalyse?

– „Friendly Kaunas“ žemėlapyje iš 21 mūsų narių daugiau nei pusė pažymėjo, kad yra draugiški vegetarams. „Friendly Vilnius“ žemėlapyje draugiškų vegetarams vietų taip pat yra apie pusė – tik žemėlapyje iš viso yra 53 verslai, tad ir vegetarams pasirinkimų daugiau.

Apskritai nors vienas vegetariškas patiekalas meniu jau tampa įprasta visoje Lietuvoje. Daugėja supratimo ne tik apie vegetarišką, bet ir apie veganišką dietą. Juk gerai sumanytas veganiškas patiekalas tinka visiems, tad kodėl jo neįtraukti į meniu?

Pasaulyje veganizmas vis dažniau tampa sąmoningų žmonių pasirinkimu – juk taip ne tik tausojame savo sveikatą, bet ir pasaulį, nes ši dieta yra daug tvaresnė.

– Dalis mano, kad toks išskyrimas, kaip vegetarams/homoseksualams ir pan. – skaldo visuomenę, didina atskirtį. Ką manote apie tokią nuomonę?

– Čia labai svarbus žiniasklaidos vaidmuo. Žiniasklaidai svarbūs reitingai, todėl dažnai „lygioje vietoje“ kuriama drama, įžvelgiami dirbtini konfliktai tarp gėjų ir kauniečių, arba tarp vegetarų ir mėsėdžių… Iš tiesų šiuolaikinę visuomenę sudaro labai daug įvairių žmonių su skirtingais poreikiais, įsitikinimais, tikėjimais – ir visi turi išmokti sugyventi kartu. Kai kalbame apie atskirus žmonių poreikius ar tapatybes, mes turėtume džiaugtis ir švęsti vieni kitų skirtumus, o ne jaustis atskirti.

– Ar vegetarai stereotipizuojama visuomenės dalis? Kokių keistų stereotipų apie juos girdite?

– Be abejo, ypač apie veganus egzistuoja daug stereotipų ir anekdotų. Vis dėlto nelyginčiau šių stereotipų su tokia teisine ir socialine diskriminacija, kurią Lietuvoje patiria LGBT žmonės.

– Kokia jūsų siekiamybė Kaune? Ar turite tikslą, kad kada nors visos maisto įstaigos taptų draugiškos vegetarams? 

– Be abejo, manau, būtų gerai, kad visos vietos taptų draugiškos ne tik vegetarams, bet ir veganams. Juk veganiškas patiekalas tinka visiems, dėl to verslininkai įtraukę jį į meniu, nieko nepraras, o tik pelnys naujų lankytojų.

– Papasakokite apie žemėlapio sudarymo principą.

– Mes patys kreipiamės į tuos verslus, kurie mums atrodo draugiški, o tada jau laukiame jų sprendimo. Tiesa, Vilniuje jau dažnai kreipiasi ir patys verslai – tikiu, kad kitais metais taip bus ir Kaune.

– Ką tapimas draugiška kavine, pasako apie pačią kavinę/verslininką? Ar galima teigti, kad jie vakarietiškesni/pasaulietiškesni/labiau sąmoningi?

– Mano manymu, tai reiškia, jog šis verslas patikėjo mūsų siunčiama žinute apie draugiškumo bei įvairovės svarbą ir nusprendė padėti ją skleisti.

– Kaip sužinoti ar vieta draugiška, anksčiau išskirtoms grupėms?

– Norint atrasti mūsų žemėlapio „vegetarams“ draugiškas vietas, galima mūsų interneto portale pasirinkti „vegetarian“ skiltį čia. Arba Rotušės informacijos centre pasiimti popierinį žemėlapį, kuris šią savaitę buvo išplatintas visame Kaune.

– Ar yra vietos, kurias Kaune išskirtumėte kaip draugiškiausias vegetarams?

– Galiu pateikia kelias vegetarams ir veganams draugiškas vietas, kurias asmeniškai rekomenduočiau aplankyti Kaune.

Restoranas „Sala“ orientuojasi į kokybišką ir sezoninį, iš vietinių produktų sudarytą meniu. Čia veganai gali paragauti unikalios persimonų-moliūgų bisque sriubos bei garintų „Red Jasmine“ ryžių su riešutų svieste apkeptomis daržovėmis.

„Keturi šimtai laipsnių“ – atokiau nuo centro, Šilainiuose įsikūrusi picerija, kuri stebina savo krosnyje keptomis gardžiomis picomis.

„Knygų ministerijoje“ verta paragauti veganiškų ledų, arba pieniško ledų kokteilio. Be to, čia prie kavos su desertu galėsite įsigyti ir perskaityti vertingų knygų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA