Privalomoji palikimo dalis apsaugo vaiko interesus | Kas vyksta Kaune

Privalomoji palikimo dalis apsaugo vaiko interesus

Organizatorių nuotr.

Mirė mano buvęs sutuoktinis, kuris taip pat buvo ir mano vaiko tėvas. Jo santykiai su vaiku buvo labai prasti, tad gali būti, kad jis vaikui nieko nepaliko, o viską paliko tik kitiems savo vaikams. Sūnus dar nepilnametis, ką daryti?

 Jeigu vaiko tėvas nebuvo sudaręs testamento, sūnus paveldės tėvo jo turtą su kitais teisėtais įpėdiniais lygiomis dalis, kadangi vadovaujantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (CK) 5.11 straipsnio nuostatomis, mirusiojo vaikai yra laikytini pirmos eilės įstatyminiais mirusiojo įpėdiniais.

Tuo atveju, jeigu vaiko tėvas buvo sudaręs testamentą ir vaikas nėra įtrauktas į jo testamentą, jis turi teisę į palikimo privalomąją dalį, vadovaujantis CK 5.20 straipsnio nuostatomis, kurios numato, kad palikėjo vaikai (įvaikiai), sutuoktinis, tėvai (įtėviai), kuriems palikėjo mirties dieną reikalingas išlaikymas, paveldi, nepaisant testamento turinio, pusę tos dalies, kuri kiekvienam iš jų tektų paveldint pagal įstatymą (privalomoji dalis), jeigu testamentu neskirta daugiau. Nustatant privalomosios dalies dydį, atsižvelgiama į paveldimo turto vertę, įskaitant įprastinio namų apstatymo ir apyvokos reikmenų vertę.

Atkreipiame dėmesį, kad įpėdinis norintis įgyti palikimą pirmiausia turi jį priimti. Įpėdinis laikomas priėmusiu palikimą, kai jis faktiškai pradėjo paveldimą turtą valdyti arba padavė palikimo atsiradimo vietos notarui pareiškimą dėl palikimo priėmimo. Nurodyti veiksmai turi būti atliekami per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos (CK 5.20 straipsnis). Dėl palikimo priėmimo reikia kreiptis į palikimo atsiradimo vietos notarą. Pažymime, kad jei per tris mėnesius nesikreipsite dėl palikimo priėmimo į notarą, faktinį pradėjimą paveldimą turtą valdyti teks įrodinėti teisme, siekiant būti pripažintu įpėdiniu, priėmusiu palikėjo palikimą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA