Rytas po gaisro Rumšiškėse: didesnio už kilusį šįkart gaisro muziejuje nėra buvę (papildytas) | Kas vyksta Kaune

Rytas po gaisro Rumšiškėse: didesnio už kilusį šįkart gaisro muziejuje nėra buvę (papildytas)

BNS 2017/08/06 10:04
Asociatyvi / I. Šalnaičio nuotr.

Rumšiškių liaudies buities muziejuje sekmadienio naktį kilus gaisrui visiškai sudegė du ekspozicijos pastatai. Muziejaus direktorės pavaduotojas informacijai ir muziejininkystei Eligijus Juvencijus Morkūnas BNS sakė, kad didesnio už kilusį šįkart gaisro muziejuje nėra buvę. Pasak jo, vieno sudegusios statinio statyba dar nebuvo baigta.

„Pastatas buvo iš Mažosios Lietuvos. Bus galima padaryti jo kopiją. Bet bus tik kopija“, – teigė vienas muziejaus vadovų, kuris naktį buvo gaisravietėje, kai gaisras jau buvo užgesintas.

E.J. Morkūnas tikino, kad priešgaisrinė muziejaus sistema buvusi gera.

Tuo tarpu pavaduotojas bendriesiems ir ūkio reikalams Antanas Andriulaitis apie gaisrą sužinojo tik iš BNS ir tuoj pat išvyko į gaisro nuniokotą muziejaus teritoriją.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui taip pat buvo keblu rasti muziejaus vadovus. Departamento Situacijų koordinavimo skyrius vyresniojo specialisto Igorio Voverio teigimu, muziejuje kilus gaisrui, ugniagesiai negalėjo susisiekti su jo vadovybe. „Neįmanoma prisiskambinti, norėjom pasitikslinti, ar ten kultūros paveldas, ar tik taip pastatai, esantys toje teritorijoje,“ – BNS teigė specialistas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vyriausiasis specialistas Giedrius Vaičiulis Lietuvos radiją informavo, kad gaisras Rumšiškėse jau likviduotas. Pavojaus miškui ar kitiems pastatams nėra. „Apsaugai lieka pora cisternų, dar prižiūri tą vietą“, – teigė jis.

G.Vaičiulis taip pat pranešė, kad sudegę ekspoziciniai pastatai buvo gyvenamasis namas ir rastinis ūkinis pastatas, kur buvo eksponuojama paroda „Mažoji Lietuva“.

„Kadangi pastatai vienas karkasinis, o kitas medinių rąstų, o stogas uždengtas nendrėmis, tai ugnis padarė savo“, – teigė G.Vaičiulis.

Pranešimą apie gaisrą Bendrasis pagalbos centras gavo 2.04 val., o ugnis galutinai sutramdyta paryčiais – apie 4.37 val.

Gaisrą gesino didelė ugniagesių pajėgos, pasak I. Voverio, iš viso į Rumšiškes išsiųsti 9 ugniagesių automobiliai, o vienu metu gesino net septyni. „Buvo dar grėsmė kitiems pastatams“, – aiškino jis, ko dėl tiek daug automobilių atsiųsta gesinti gaisro.

Paklaustas, ar galėjo gaisras kilti nuo fejerverkų, I.Voveris sakė, kad tokios informacijos nėra. „Neturime tokios informacijos“, – teigė jis.

I.Voveris BNS informavo, kad Rumšiškėse dirba ekspertai – jie nustatys gaisro priežastį.

Rumšiškėse šį savaitgalį vyko festivalis „Granatos live“.

Per gaisrą žmonės nenukentėjo.

Papildyta 12:35 val.

Įvykio vietoje vis dar dirba APGV specialistai, kurie gaisro priežasties nekomentuoja.

Tarp festivalio dalyvių sklando mažiausiai trys versijos – jie įtarinėja, jog tai galėjo būti tyčinis padegimas, neatsakingai numesta nuorūka, tačiau dažniausiai minima, jog pastatas galėjo užsidegti nuo panašiu metu šaudytų fejerverkų.

Portalui „Kas vyksta Kaune“ festivalio „Granatos live“ atstovė spaudai Goda Deksnytė sakė, jog įvykis festivalio dalyviams ir jų nuotaikai didelės įtakos neturi. „Šiandien čia tiesiog eilinis sekmadienio rytas po tris dienas trukusio festivalio. Žinoma, žmonėms smalsu, nes naktį ugnies stulpą tikrai matė visi, bet jie tiesiog pažiūri, kas degė, ir nueina krautis daiktų ir ruoštis išvykimui,“ – pasakojo G. Deksnytė.

Pasiteiravus, ar šis incidentas neturės įtakos penkerius metus trukusiam bendradarbiavimui tarp festivalio ir Rumšiškių liaudies ir buities muziejaus, mergina prisipažino, jog šiandien apie tai organizatoriai dar negalvoja – jiems tiesiog norisi pabaigti festivalį.

Gaisro vietoje šiuo metu yra ir Rumšiškių liaudies ir buities muziejaus direktorė Violeta Reipaitė. Moteris – šokiruota ir sielvartauja dėl sunaikinto turto ir pateikia žiniasklaidai kitokį atsakymą.

„Pamoka čia yra aiški. Kam problemos? Manau, kad ne (Rumšiškėse festivalis nebevyks – BNS)“, – pareiškė sekmadienio naktį nuo gaisro nukentėjusio muziejaus vadovė.

Tačiau V.Reipaitė BNS dar negalėjo pasakyti, kokie nuostoliai patirti dėl sudegusių pastatų.

„Paveldas yra sunkiai įvertinamas. Žinoma, yra piniginė išraiška, pažiūrėsiu, kiek tuos pastatus, kaip eksponatus, buvome įvertinę, bet šiaip festivalis yra draustas ir mums bus atlyginta 100 proc. Tuo metu, kai vyksta festivalis jie neša visą atsakomybę, kas benutiktų,“ – teigė muziejaus vadovė, pasak kurios, muziejus su festivaliu yra pasirašęs sutartį.

Vis dėlto dėl nelaimės ji kaltina festivalį, bet dėl kokios priežasties įsiplieskė gaisras – dėl fejerverko, numestos nuorūkos ar degtuko, direktorė neprognozavo. Ji tikino, kad pastatuose „užsidegimo židinių nebuvo“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA