Paaiškėjo, kokio dydžio žalą patyrė Rumšiškių liaudies ir buities muziejus | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kokio dydžio žalą patyrė Rumšiškių liaudies ir buities muziejus

BNS 2017/08/06 16:50
I. Šalnaičio nuotr.

Penktasis festivalis „Granatos live“ baigėsi nemalonia gaida – naktį kilęs gaisras galimai nutrauks ilgametį festivalio ir Rumšiškių liaudies ir buities muziejaus bendradarbiavimą. Nuostoliai, kuriuos Rumšiškių liaudies ir buities muziejus patyrė dėl sekmadienį sudegusių dviejų 20 amžiaus pradžios statybos pastatų, kurie atvežti iš Mažosios Lietuvos, gali siekti beveik 45 tūkst. eurų.

Muziejaus direktorės pavaduotojas bendriesiems ir ūkio reikalams Antanas Andriulaitis BNS pranešė, kad paskutinis šių pastatų įkainavimas atliktas dar 2014 metų spalio mėnesį.

Dalis sudegusių pastatų – 1904-1910 metais statytas gyvenamasis namas (stuba) buvo įvertintas beveik 42 tūkst. eurų (145,2 tūkst. litų), o tvartas tik 3,3 tūkst. eurų (11,5 tūkst. litų).

Nuostolius dėl sudegusių Rumšiškių liaudies buities muziejaus pastatų, kaip BNS sakė muziejaus direktorė Violeta Reipaitė, atlygins festivalis „Granatos“ – tai numato muziejaus sutartis su festivaliu. Pasak jos, po šio gaisro greičiausiai daugiau festivalis nebebus rengiamas muziejaus teritorijoje.

[susije_video kurie=””]

Pasak A.Andriulaičio, už leidimą rengti festivalį, muziejus iš organizatorių gaudavo finansavimą, tačiau lėšų dydžio jis nekomentavo.

„Sutarty viskas numatyta, kiekvienais metais ją pakoreguodavome, daugiau ar mažiau, priklausomai nuo to, kad viskas brangsta (koreguota sutartis – BNS). Kas sutarty numatyta, tą jie sumokėdavo“, – BNS sakė muziejaus direktorės pavaduotojas.

A.Andriulaitis BNS tikino, kad festivalis muziejui „nebuvo gerai“.

„Man labai gerai nebuvo niekad. Taip – buvo galvos skausmas, bet ką jie man pridirbdavo, tą ir sutvarkydavo. Patvarkydavo žvirkelius, tvoras, kur išlaužydavo, sugriaudavo, sustatydavo, sutvarkydavo. Jeigu pievas išmaigojo, žolyte užsėdavo. Visas smulkmenas, kur pridarydavo, sutvarkydavo. Jokiais pinigais nekompensuodavo, nes įvertinti sunku, kad nebūtų per daug ar per mažai“, – sakė A.Andriulaitis.

Renaldas Augustinavičius BNS tvirtino, kad festivalio organizatoriai jį patikino turį draudimo polisą. Viceministras taip pat nėra kategoriškas, kad kitais metais Rumšiškėse festivalis nebeturėtų vykti.

„Granatos live“ organizatoriai atlygins nuostolius dėl sekmadienio naktį sudegusių dviejų Rumšiškių liaudies buities muziejaus pastatų, jeigu po tyrimo paaiškės, kad ugnis statinius pasiglemžė dėl festivalio veiklos, organizatorių ar dalyvių kaltės, sako kultūros viceministras, patirtą žalą vadinantis milžiniška.

„Bravo events“ („Granatos live“ organizuojanti įmonė – BNS) direktorius Vaidas Zdancevičius garantavo, kad turi draudimo polisą dėl veiklos ir pastatų draudimo. Draudiminė suma, jeigu neklystu, 1,25 mln. eurų,“ – BNS teigė kultūros viceministras. BNS su festivalio organizatoriais sekmadienį susisiekti nepavyko.

„Laukiame gaisrinių tyrimų cento išvadų, nors preliminarių, dėl gaisro priežasčių ir pagal gaisro priežastis bus sprendžiama dėl tolesnių veiksmų“, – pridūrė viceministras.

„Esame labai dėkingi priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir policijos pareigūnams bei saugos tarnybų darbuotojams, kurie labai profesionaliai ir operatyviai užgesino kilusį gaisrą, taip pat festivalio savanoriams, personalui ir dalyviams, kurie padėjo užtikrinti visų festivalio dalyvių saugumą, “- festivalio organizatorių vardu sako įmonės „Bravo events“ vadovas Vaidas Zdancevičius.

„Tikimės greitai sulaukti tyrimo išvadų. Bet kuriuo atveju visi Lietuvos liaudies buities muziejaus patirti nuostoliai bus kompensuoti,“ – sako festivalio „Granatos Live“ organizatoriai. „Svarbiausia, kad nenukentėjo nei vienas žmogus. Mes savo ruožtu nuodugniai išanalizuosime situaciją, kad panašių įvykių ateityje nenutiktų.“

„Festivalis „Granatos Live“ Lietuvos liaudies buities muziejuje vyko jau penktus metus, tad mums būtų labai gaila jei ši tradiciją nutrūktų. Išskirtinė festivalio vieta žavėjo atvykstančias užsienio žvaigždes bei suteikė pačiam renginiui unikalumo. Per tuos penkerius festivalio metus muziejų aplankė ir su Lietuvos paveldu susipažino virš 60 000 žmonių. Visgi mes čia esame svečiai ir sprendimą priims muziejaus administracija. Kad ir koks sprendimas būtų, festivalis „Granatos Live“ tęs veiklą,“- sako muzikos festivalio „Granatos Live“ organizatorius Vaidas Zdancevičius.

Rumšiškių liaudies buities muziejuje sekmadienio naktį kilus gaisrui visiškai sudegė du ekspozicijos pastatai. Muziejaus direktorės pavaduotojas informacijai ir muziejininkystei Eligijus Juvencijus Morkūnas BNS sakė, kad didesnio už kilusį šįkart gaisro muziejuje nėra buvę.

Pranešimą apie gaisrą Bendrasis pagalbos centras gavo 2.04 val., o ugnis galutinai sutramdyta paryčiais – apie 4.37 val. Per gaisrą žmonės nenukentėjo. Gaisrą gesino didelė ugniagesių pajėgos, iš viso į Rumšiškes išsiųsti 9 ugniagesių automobiliai, o vienu metu gesino net septyni. Iki šiol Rumšiškėse dirba ekspertai – jie nustatys gaisro priežastį.

Rumšiškėse šį savaitgalį vyko festivalis „Granatos live“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA