Už ką lietuviai, lyginant su visa Europa, permoka? | Kas vyksta Kaune

Už ką lietuviai, lyginant su visa Europa, permoka?

BNS 2017/08/05 19:48
Kas vyksta Kaune nuotr.

Daugelio prekių ir paslaugų kainos dar atsilieka nuo Europos Sąjungos (ES) vidurkio, pavyzdžiui, maisto produktų kainos sudaro apie 80 proc. bendrijos vidurkio, tačiau už drabužius ir avalynę mokame 4 proc. daugiau už ES vidurkį, Lietuvos radijui sakė sako Statistikos departamento Kainų skyriaus vedėja Nadežda Alejeva.

„Jeigu palygintume su kitomis šalimis, tai drabužių kainos Lietuvoje viršija ES vidurkį. Būtent Lietuvos kainos, lyginant su ES vidurkiu, sudaro 104 proc. Tai jau 4 proc. didesnis drabužių kainų lygis nei ES vidurkis,“ – tvirtino ji.

Paslaugų grupės kainų lygis Lietuvoje siekia tik apie 46 proc. ES vidurkio, o žemesnis lygis, anot N.Alejevos, yra tik Lenkijoje – 40 proc. „Iš tikrųjų kai kurių prekių ir paslaugų kainų lygis dar gana atsilieka nuo ES vidurkio, bet, kaip jau minėjau, drabužiai šį vidurkį net viršija. Labai artimas ES vidurkiui buitinės elektronikos kainų lygis. Jis sudaro beveik 95 proc. Maisto produktų kainos sudaro apie 80 proc. ES vidurkio. Mes tikrai jau prie to vidurkio artėjame pagal kai kurias prekių kainas“, – Lietuvos radijui sakė N.Alejeva.

Statistikos departamento atstovės teigimu, lyginant šių metų birželį su 2014 metų birželiu, paslaugos pabrango 13 proc.

„Galėčiau išskirti, kad iš visų prekių ir paslaugų grupių labiausiai per trejus metus pabrango viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos“, – teigė N.Alejeva, pasak kurios, per trejus metus šių paslaugų kainos išaugo net 20 proc. Taip pat 14 proc. pabrango poilsio ir kultūros grupės prekės ir paslaugos. Kitos įvairios prekės ir paslaugos pabrango 11 proc., o alkoholiniai gėrimai ir tabakas pabrango net 19 proc., bet tam didžiausios įtakos turėjo akcizų didinimas.

Nors viešbučių ir restoranų paslaugų kainos per pastaruosius trejus metus augo sparčiausiai, N.Alejevos teigimu, jos vis dar nepasiekė ES vidurkio: „Restoranų ir viešbučių kainų lygis siekia 65 proc. ES vidurkio. Jis mažesnis nei mūsų kaimyninėse šalyse: Estijoje – 80 proc., Latvijoje – beveik 82 proc., Lenkijoje – 80 proc. Tai reiškia, kad restoranų ir viešbučių paslaugų lygis dar gerokai atsilieka nuo ES vidurkio.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA