Šilainių bibliotekoje kauniečiams – proga pasinerti į virtualią realybę | Kas vyksta Kaune

Šilainių bibliotekoje kauniečiams – proga pasinerti į virtualią realybę

Emilija Žvirgždaitė 2017/08/05 15:08
Organizatorių nuotr.

Šią savaitę kauniečiai buvo kviečiami išbandyti nekasdienę pramogą – virtualiosios realybės akinius – norinčius šiltai pasitinka Šilainių biblioteka, įsikūrusi Baltų pr. 81.

Vos prieš pora metų į naujas patalpas persikėlusios Šilainių bibliotekos vedėja, Ilona Paškevičiūtė, šiltai pasitinka ir prieš pokalbį pasiūlo išbandyti virtualiosios realybės akinius. Į virtualią realybę biblioteka skaitytojus perkelia jau antrus metus iš eilės. Čia kalbantis nuolatos sukiojasi ne tik vaikai, bet ir juos atlydėję suaugusieji, kuriems ši pramoga – taip pat dar neišbandyta.

Paklausus, kaip kilo idėja į biblioteką įsileisti technologijas, kurios, iš pirmo žvilgsnio, tolina mažuosius skaitytojus nuo knygų skaitymo, bibliotekos vedėja I. Paškevičiūtė paaiškina, kad biblioteka, kaip ir jos skaitytojai, žengia pirmyn.

-Bibliotekos šiomis dienomis supranta, kas domina skaitytojus, galvoja, kaip juos pritraukti, sudominti. Žinoma, gerai, kad yra išlikusių ir butuose įkurtų bibliotekų, ir kad jos laikosi, turi skaitytojų. Tačiau tokioms idėjoms įgyvendinti tikrai reikia ir tinkamų patalpų, užtektinai erdvės, ir pačių bibliotekų rodomos iniciatyvos. Todėl džiaugiamės naujajame lofte skaičiuodami jau trečiuosius metus ir turėdami galimybes modernėti kartu su skaitytojais, organizuoti čia renginius, edukacines stovyklas vaikams, netgi menininkų darbus čia eksponuojame,- rodo Ilona į paveikslus, puošiančius bibliotekos sienas.

Čia būnant, pradeda atrodyti, kad pavojus apie nebeskaitantį jaunimą – iš piršto laužtos. Didžioji dalis ateinančių lankytojų – būtent vaikai. Ir ne visi bėga vien virtualiosios realybės pamatyti, dėmesio skiria ir knygoms.

Bibliotekos vedėja sutinka, kad šis mitas visuomenėje gajus ir bibliotekininkams jis net skaudus. Skaitytojų, ypač jaunimo, srautas, tikrai yra juntamas, per dieną bibliotekoje pasiimamų ir grąžinamų knygų srautai siekia šimtus, ir tai – tik vieno rajono bibliotekos skaičiai.

,,Dabar juk vasaros skaitinių sezonas, vaikai tikrai ateina dar ir dažniau, pasiimti programinių kūrinių, kuriuos sunku rasti knygynuose ar mokyklų bibliotekoms užsidarius. Kas išties keičiasi, tai tėvų ir vaikų atėjimo į biblioteką tendencija: jei seniau vaikus į bibliotekas vesdavo tėvai, tai dabar yra atvirkščiai: vaikai tėvams papasakoja, ką matė bibliotekoje, kokiame renginyje sudalyvavo, o tuomet ir suaugusieji ateina apsidairyti, pradeda ir knygų ieškoti”,- patirtimi dalinasi pašnekovė.

Jai iškart antrina netoliese sėdinti skaitytoja Irma, kuri sako, kad jos patirtis tokia pati: bibliotekoje su vyru pradėjusi lankytis būtent po vaikų pasakojimų apie tai, ką mažieji čia pamatė. Šiandien Irma taip pat pirmą kartą išbandė ir virtualios realybės akinius.

Išbandyti virtualios realybės akinius – išties įspūdinga. Čia galima pažaisti žaidimą, pavyzdžiui, kalnuose mėtyti pagalį šunims-robotams. Valdyti virtualiosios realybės akinius bibliotekos lankytojams padeda VDU vasaros praktikos studentas iš Honkongo Wai Fung. Vaikams, kuriems dar nėra tekę lankytis kalnuose tai gali būti ir puikus pasaulio pažinimo pavyzdys. To, anot I. Paškevičiūtės, ir norėtųsi siekti ateityje.

,,Šie virtualūs žaidimai yra pirmieji bandymai šiai brangiai įrangai išbandyti. Investuojant į ją, norisi ją panaudoti edukaciniams tikslams: rengti pasaulio pažinimo pamokas, kurių metu virtualioje realybėje vaikai galėtų nardyti po vandenyną ir stebėti jo gyventojus. Planų turime daug, visad noriai bendradarbiaujame su mokyklomis. Visgi ir mokyklos dabar – labai pažengę: bene kiekviena klasė turi projektorių, tad bibliotekoms tuo nustebinti jau sunku. O štai virtualioji realybė – tikrai puikus pavyzdys”- pasakoja Šilainių bibliotekos vedėja.

Įspūdžių kupina, pati pasikalbėti ateina ir mažoji skaitytoja, devynerių metų Auksė, kuriai virtualioji realybė šiandien taip pat buvo naujas išbandymas. ,,Labai patiko, norėčiau ir namuose tokius akinius turėti, tik tėčiui tektų fotelius kambaryje perstumdyti, kad turėčiau daugiau vietos žaisti”- susižavėjusi pasakoja Auksė, ką tik išbandžiusi tris skirtingus žaidimus virtualioje realybėje.

Virtualiosios realybės pasižiūrėti skaitytojai dar kurį laiką bus kviečiami. Akinius išbandyti galima darbo dienomis, 12-15 val.

Be virtualiosios realybės projekto, įdomi ir kita vykdoma iniciatyva – Paplūdimio biblioteka, kur kiekviena šeštadienį, esant geroms oro sąlygoms, knygų mėgėjai kviečiami susitikti ir skaityti prie Lampėdžių ežero, kur tam yra parengta erdvė. Šią savaitę knygą Paplūdimio bibliotekoje buvo galima paskaityti ir darbo dienomis, mat tam buvo palankios oro sąlygos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA