Kaunietė: Kalniečių parke rekonstrukcija apstojo, parke telkiasi benamiai | Kas vyksta Kaune

Kaunietė: Kalniečių parke rekonstrukcija apstojo, parke telkiasi benamiai

R. Tenio nuotr.

Netoli Kalniečių parko gyvenanti kaunietė Violeta kreipėsi į portalą „Kas vyksta Kaune“, ji teigė, kad Kalniečių parke apstojo rekonstrukcijos darbai, tvoros nuimtos, žmonės laisvai vaikšto statybų vietoje, parke pradėjo telktis ne visad draugiškai nusiteikę benamiai. Anot moters, jie, netoli parko įėjimo iš P. Lukšio gatvės pusės, įsirengė stovyklą ir savo elgesiu gali kelti pavojų aplinkiniams.

Vardino grėsmes

Gyventoja vardino kilusias grėsmes, kurios pasitinka prie parko ar į jį įžengus. Anot moters, pagrindinės problemos yra šios: parke besitelkiantys asocialiūs, agresyvūs asmenys; rečiau išvežamos šiukšlės; žemėmis užverstas S. Žukausko g. šaligatvis, kur sunku praeiti.

„Gyvenu prieš parką, matau per langus, kad jau apie mėnesį ten jokie statybų darbai nevyksta, viskas išrausta. Net ir tvoros jau nuimtos, tad žmonės laisvai vaikšto. Ir viskas būtų gerai, jei ne atsiradusi nemaža benamių kompanija, kuri ten įsirengė stovyklą. Šie asmenys miega, gulinėja susibūrę į gaują, nesiprausę, veidai ištinę, aplink šiukšlės, asmenys nekelia pasitikėjimo, norisi vengti šios vietos. Nežinau, ar tokia parko rekonstrukcija vertinga, nes kol teiksis sutvarkyti takus, pilnas tvenkinys ir žolė aplink bus pilna šukių, švirkštų ir kitų „gėrybių“. O tokius apsigyvenusius piliečius bus sunku išvaryti. Jau ir taip su tuo čia didelė problema: šalia „Iki“ parduotuvės visa kolonija gyvena. Bet tie, kur apsistojo parke – jaunesni ir piktesni, vartoja alkoholį.

Benamiai agresyvūs, o vienas turi šunį – Sibiro haskio mišrūną, kurį vedžioja pririšęs virve, bet pats būdamas neblaivus, tą šunį nelabai ir išlaiko,  taigi, iki nelaimės – vienas žingsnis: prabėgs garsiau kalbantis vaikas ar moralizuoti mėgstanti senjorė. Be to, ne kartą mačiau kaip šunį muša.

Parke pilna šiukšlių, kurių niekas neveža jau nuo vasaros pradžios. Smirda. Kita problema – šaligatvis: nuo S. Žukausko gatvės pusės šaligatvis pilnai užverstas žemėmis, ir jei ten eini, turi arba pereiti į kitą gatvės pusę, ne per perėją, arba eiti važiuojamąja dalimi (bent jau su vežimuku per žemes tikrai neperšoksi). Tai irgi žingsnis iki nelaimės”, – situaciją dėstė kaunietė Violeta.

Jos teigimu, nors parkas rekonstruojamas, tačiau yra apleistas miesto tvarkymo įmonių ir policijos.

Žada užbaigti rudenį

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėju Aloyzu Pakalniškiu. Jis tikino, kad Kalniečių parko rekonstrukcija nesustojo. „Šiuo metu yra užsakyti ir gaminami parko aikštelių įrenginiai ir susitarta dėl takų asfaltavimo bei aikštelių dangos įrengimo. Nuo rugpjūčio vidurio darbai visu spartumu turėtų pajudėti į priekį. Darbų atlikimo termino pabaiga – rugsėjo 15 d. su galimybe pratęsti bet ne ilgiau kaip 3 mėnesiams. Tikimės, jog pratęsimo neprireiks ir darbai bus užbaigti laiku”, – teigė A. Pakalniškis.

Pasiteiravus apie statybvietėje laisvai vaikščiojančius žmones ir jų saugumą, A. Pakalniškis nurodė, kad statybvietė (Kalniečių parkas) perdavimo aktu yra perduota rangovui UAB „Avona“, kuri yra atsakinga už žmonių saugumą statybvietėje.

„Parke vykdomi žemės darbai (mažaaukštė statyba), parku tikrai praeina vienas kitas lankytojas, svarbu, kad žmonės elgtųsi atsargiai. Rangovą dar kartą informuosime, jog turi laikytis darbo kultūros ir užtikrinti praeivių saugumą”, – teigė savivaldybės atstovas.

Įmonės „Avona“ atstovas Česlovas teigė, kad iki rugsėjo 15 d. darbai bus baigti nepilnai, nes atsirado papildomų darbų, be to, dėl lietingų orų kurį laiką negalėjo įvažiuoti į statybvietę. „Ežerai plaukė, statyba užsitęsė dėl klimatinių sąlygų.”

Rangovas: tvoras savavališkai nuima patys gyventojai

Įmonės „Avona“ atstovas Česlovas pastebėjo, kad parkas didelis – užima 21,1 ha, o darbuotojai susitelkę į savo darbą, kuris nebuvo sustojęs, ir negali spėti sužiūrėti viešosios tvarkos pažeidėjų. „Žmonės patys sulaužo tvoras, nuima ir vaikšto. Prašėme policijos pagalbos, informavome Kauno miesto savivaldybę. Dar kartą žmones informuojame, kad Kalniečių parke vyksta statybos darbai: įrenginėjamos trasos bei kt., ir šioje zonoje griežtai draudžiama vaikščioti! Darbų vietoje yra stendas su užrašu: „Pavojinga vaikščioti, darbų zona”, teritorija aptverta, tačiau žmonės to nepaiso, numeta tvoras, nepaiso ženklų ir eina. Kaip mes galime juos apsaugoti, jei patys elgiasi savavališkai?”, – kalbėjo įmonės atstovas Česlovas.

Pasiteiravus apie parke besitelkiančius asocialius asmenis, įmonės „Avona” atstovas Česlovas teigė, kad pats benamių jis ten nei karto nematė. „Tikrai ten benamių nemačiau, žinoma, gali būti, kad koks ir ateina ant žolės, tačiau pats nemačiau nei vieno benamio. Net keista, kad kiti matė. Mes dirbame savo darbą ir benamiai mums nerūpi, netrukdo. Be to, ką mes vadiname benamiu? Dabar daugkas gali taip atrodyti: tarkim pečių neprisidengusi moteris ar vyras su suplėšytais džinsais, tokiu atveju, gal tai ne benamiai, o hipiai? Darkart sakau, kad pats benamių statybvietėje nemačiau”, – teigė pašnekovas.

Jis informavo, kad darbai Kalniečių parke nebuvo sustoję, o atlikinėti mažiau matomi, vyko drenažo darbai, pasiruošimas asfaltavimui. Šiuo metu ruošiamasi asfaltavimui, kuris planuojamas pradėti ateinančią savaitę, taip pat bus pradėta montuoti sportinė įranga.

Suoliukai parke bus montuojami pačioje darbų pabaigoje.

Ragina pranešti policijai

Pasiteiravus apie benamių problemą, A. Pakalniškis tikino, kad savivaldybei tai žinoma, o gyventojai, pamatę įtartinus asmenis privalo kreiptis į policiją.

Tuo tarpu Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai informavo, kad jie nėra gavę pranešimų dėl Kalniečių parke besibūriuojančių ar ten apsistojusių benamių. „Praėjusią savaitę ten lankęsi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus pareigūnai parke įsikūrusių benamių taip pat neužfiksavo. Tačiau tiek Žaliakalnio policijos komisariato, tiek ir Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus pareigūnai artimiausiu metu papildomai patikrins minėtas vietas”, – teigė policijos atstovai.

Kalbant apie šiukšlių išvežimo klausimą, jis patikino, kad šiukšlės išvežamos reguliariai. „Kalniečių parke vyksta rekonstrukcija, tai reiškia, jog parkas virtęs viena didele statybų aikštele. Šiukšlės paprastai išvežamos du kartus per savaitę, tačiau dėl vykstančių darbų, neatmetame galimybės, jog šiukšlių koncentracija parke galėjo šiek tiek padidėti”, – sakė A. Pakalniškis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA