Kauno merą V.Matijošaitį mato šių prezidento rinkimų favoritu | Kas vyksta Kaune

Kauno merą V.Matijošaitį mato šių prezidento rinkimų favoritu

Asociatyvi / LR Prezidentūros nuotr.

Ketvirtadienio „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ (vedėjas Aurimas Perednis) kalbėta tema: „Iš ko rinksim prezidentą 2019 metais?“. 

Laidoje dalyvavo dienraščio „Lietuvos rytas” apžvalgininkas Vytautas Bruveris ir Delfi.lt žurnalistė Jurga Tvaskienė. Laidos metu, apžvalgininkas V. Bruveris teigė, kad Kauno meras Visvaldas Matijošaitis yra ateinančių Lietuvos prezidento rinkimų favoritas.

Tarp galimų LR prezidento rinkimų kandidatų spaudoje minimos diplomato Vygaudo Ušacko, Vilijos Blinkevičiūtės, Žygimanto Pavilionio, Ingridos Šimonytės, Sauliaus Skvernelio, Andriaus Tapino, Petro Auštrevičiaus ir kitų galimų kandidatų pavardės.

Rinkėjai

„Naują Lietuvos prezidentą rinks ne veržlūs, turintys motyvaciją, išsilavinę ir pakankamai pajamų gaunantys rinkėjai, o tie, kurių pajamos kuklios, vyresnio amžiaus, neemigravęs žmonės”, – portalui LRT sakė sociologas, „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys, cituotas laidoje.

Kita laidos pašnekovė, Delfi.lt žurnalistė J. Tvaskienė mano, kad prezidentas Lietuvoje turi mažai galių ir daugiausiai užsienio politikoje, bet įvaizdį jis gali suformuoti. „Visuomenė turbūt tikisi, kad kitas šalies vadovas bus panašus į Dalią Grybauskaitę: tautos tėvas, tautos motina ar kažkas panašaus”, – teigė pašnekovė.  Jos manymu, Vilniaus, Kauno ir su didelėmis išlygomis Klaipėdos publika palaikys jaunuosius konservatorius, dalis jaunuosius socialdemokratus.

Atsižvelgiant į tai, kas rinks naują šalies prezidentą pagal anksčiau cituotą sociologą V. Gaidį, politikos apžvalgininkas V. Bruveris pateikė prezidento rinkimų favoritą. „Manau, sekantis Lietuvos prezidentas nebus lakuotas, belytis, bekūnis, bekvapis eurobiurokratas ar intelektualus dešiniojo feisbuko hipsteris. Kitas Lietuvos prezidentas bus tautos žmogus su auliniais batais, suteptais gimtojoje žemėje.“

Jo manymu, kandidatai I. Šimonytė, V. Ušackas, jo pavadinti „lakuotais biurokratais“ daugiausiai nueis iki antrojo rinkimų turo, o pasisekti turėtų dabartiniam Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui. Apžvalgininko manymu, iš senųjų partijų, favoritą gali pasiūlyti socdemai ir konservatoriai.

V. Bruveris: rinkimų favoritas – V. Matijošaitis

„Manau, kad kitą prezidentą, nepolitologiškai, metaforiškai kalbant, statys „Vieningas Kaunas“, vadinamieji rinkimų komitetai, kurie per pastaruosius savivaldos rinkimus labai gerai pasirodė. Pagrindinė tendencija: „politinis trendas“ tęsis ir dar labiau stiprės. Sutinku, kad partijos bus nustumtos į šoną. Visi iš tradicinių partijų, tiek kairės, tiek dešinės, atėję naiviai tikisi, kad žlugus „valstiečiams“, susikompromitavus galutinai, o tai, kad jie žlugs ir susikompromituos jokių abejonių nėra, tai jau vyksta. Taigi, visi tie, kurie naiviai tikisi, kad švytuoklė grįš į kitą pusę ir vėl ateis vadinamasis tradicinių partijų renesansas – jie klysta. Į šią nišą ateis tokie patys, tik dar paprastesni, brutalesni ir primityvesni. Manau, akivaizdu, kas prie slenksčio stovi, manau dabartinė publika, kurios lyderis akivaizdus – ponas Matijošaitis. Jeigu jis pats eis į prezidento rinkimus, manau, bus be abejo jų favoritas, o jei pats neis, kas greičiausiai tikėtina, tai bus kažkas iš tos srities, publikos: gal koks žymus sportininkas, žymus veikėjas. Tai bus figūra, kuri aiškiai eis ant antipartinės, antisisteminės, antielito, antivilniaus bangos. Tik dar grubesnis, brutalesnis, nei atėjo į valdžią šita publika, kuri yra dabar”, – teigė politikos apžvalgininkas V. Bruveris. Jis pastebėjo, kad vieno aiškaus lyderio šiuo metu nėra.

Kandidatuoti nežada

Kaip portalas „Kas vyksta Kaune“ skelbė anksčiau, Kauno meras viešai jau anksčiau išsakė poziciją, kad LR prezidento rinkimuose nedalyvaus. „Aš tikrai nekandidatuosiu prezidento rinkimuose“, – sausio mėnesį teigė V. Matijošaitis.

Visą „Žinių radijo“ laidos įrašą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA