Romainių gyventojai nesutaria, kas turi tinkamai uždengti šulinius | Kas vyksta Kaune

Romainių gyventojai nesutaria, kas turi tinkamai uždengti šulinius

R. Tenio nuotr.

Kaunietis Sabastijonas Tamašauskas kreipėsi į portalą „Kas vyksta Kaune“, jis susirūpinęs netinkamai dengtais vandentiekio, buitinių nuotėkų ir lietaus tinklų šuliniais, kurie yra E. Volterio gatvėje, Romainiuose.

Problema – blogai apdengti šuliniai

Probleminiai šuliniai yra E. Volterio g. ties nr. 133-143 atkarpoje. Vyras pasakoja, kad kai kurie jie atviri ir pavojingi (ruožas neapšviestas), dalis užkasta žvyru, kiti pridengti gelžbetoninėmis plytomis. Minėtoje vietoje yra apie 10 šulinių. Portalui „Kas vyksta Kaune” liepos 25 d. nuvykus į vietą buvo matyti, kad dalis šulinių yra šalia važiuojamosios kelio dalies, kiti pievoje, matyti, kad dalis jų su vandeniu, kiti sausi; taip pat skirtingai dengti: vieni su lentomis, kiti su gelžbetoniu ir pažymėti stop juosta, pagaliais, kiti apjuosti skarda iš šonų.

Portalas pakalbino abi konfliktuojančias puses: be jau minėto S. Tamašausko, išgirdome kvartalo sklypų ir komunikacijų (kur stovi minėti šuliniai) pardavėjo Egidijaus Vaitkevičiaus poziciją; taip pat specialistus: Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėją Aloyzą Pakalniškį bei UAB „Kauno vandenys“ Tinklų skyriaus viršininką Vytautą Rudį.

Konfliktuojančios pusės meta kaltinimus viena kitai ir teigia, kad problemą spręsti turi anie bei baksnoja vieni į kitus; specialistai teigia, kad tinkamai šulinius uždengti privalo sklypų savininkai, kurių teritorijoje yra šuliniai.

Savivaldybės teigimu, minėta atkarpa priklauso sklypų pardavėjui (žemių savininkui) Egidijui Vaitkevičiui ir kitiems partneriams G. Š., E. Š., S. K. ir R. P.

Kaltina vieni kitus

S. Tamašauskas sako, kad gatvė prieš kelerius metus gyventojų buvo tvarkyta ir problemų nekėlė, bet naujų gyventojų prisijunginėjimas prie šulinių ir nesutvarkymas po prisijungimo, esą, padarė gatvės būklę „tragišką“.

Kauno savivaldybė informavo, kad E. Volterio gatvė buvo įrengta 2005-2007 m., komunikacijų savininkų lėšomis, tad, esą natūralu, kad namus statantys gyventojai privalėjo pasitvarkyti savo reikmėms naudojamą gatvę.

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipęsis kaunietis S. Tamašauskas teigė, kad minėtoje gatvės atkarpoje gadinasi transporto priemonės, probleminiai šuliniai kelia pavojų pėstiesiems, ypač vaikams. Jis pasakojo, kad problema susidaro, nes esą naujakuriai, kuriems sklypus pardavė E. Vaitkevičius, su sunkiasvorėmis mašinomis tvarko savo aplinką ir remonto mašinos vykdamos keliu, sugadina šulinių dangčius. Problema anot kauniečio, tęsiasi apie 9 metus bei liečia ne tik minėtoje atkarpoje, bet ir tik toliau gyvenančius E. Volterio gatvės gyventojus, viso apie 12 namų. Reikalavimas – tinkamai uždengti šulinius ir priduoti „Kauno vandenims“.

„Šulinių nedengia visai šalia kelio. E. Vaitkevičius sakė, kad žmonės nusipirks sklypus ir užsidengs šulinius, bet laukiame jau ne vienerius metus ir problema nesprendžiama. Jis parduoda sklypus, jis ir turi tvarkyti”, – sakė S. Tamašauskas ir tęsė: „Naktį motociklas gali įlėkti su priekiniu ratu, vaikai sukristi. Uždėta gelžbetoniniais dangčiais ar antgaliais, bet juk reikia dėti tvirtus, ketinius (špižinius), kurie atlaiko iki 40 tonų svorį, o ne gelžbetoninius, kurie nuo menko svorio įlūžta, ar medinius – kuriuos vaikai gali lengvai atkelti”, – sakė S. Tamašauskas.

Tuo tarpu E. Vaitkevičius pateikė kitą situacijos aiškinimą, jis kaltino patį S. Tamašauską ir kitus gyventojus, gyvenančius toliau minėtos atkarpos ir kasdien pravažiuojančius šiuo keliu. Anot jo, tai jie, veždami statybines medžiagas su sunkiasvorėmis mašinomis statyti savo namus, ir pažeidė šulinių dangčius. S. Tamašauskas tai vadino melu.

„Teisybės nulis. Atvirų šulinių ten nėra, šuliniai uždengti gelžbetoniniais dangčiais, pats ten gyvenu, pravažiuoju kasdien. Šuliniai, kurie stovi ant gatvės – pažymėti STOP juosta ir pastatytais stulpeliais, nes ten dar nebaigti kelio darbai, neaišku koks bus kelias, kelio amplitudės, projektas ir pan. Šulinių problema tęsiasi jau 6 m. Ne kartą kalbėta su kitų, toliau gyvenančių sklypų savininkais, vienas jų – S. Tamašauskas, jie statėsi namus ir šulinius laužė ne kartą. Aš keičiau tuos gelžbetoninius dangčius sulaužytus, ko jie nenori pripažinti, nes motyvuoja, kad tai mano kvartalo gyventojai pasijunginėjo komunikacijas ir sulaužė šulinius, bet tai netiesa. Toje kelio atkarpoje yra 6 sklypai, iš jų pastatytas 1 blokuotas namas, prie namo visi šuliniai uždengti, sudėti dangčiai. Tai anų gyventojų važiuodama sunkioji technika link savo statybviečių ir veždama žvyrą ar plytas, laužo mūsų, kartu su bendrasavininkiais, įrengtas komunikacijas. Iš to kyla konfliktas. Mes norime, kad jie atstatytų pažeistus šulinių dangčius, o jie nori, kad mes tą padarytume”, – teigė E. Vaitkevičius.

Jis neigė S. Tamašausko žodžius, kad anie gyventojai suremontavo gatvę ir šulinius už savo lėšas ir teigė, kad tai jo sklypo gyventojai už savo lėšas tą padarė.

„Mes, 4 savininkai, įrenginėjome komunikacijas, darbus atlikinėjo UAB „Kaduva“ (dabar bankrutavusi), jie dalinai pridavė vandens tinklams, gavo pažymą, kad netinkami eksploatacijai ar pan., visi šulinių dangčiai buvo uždėti gelžbetoniu, nes kelio nebuvo, tik miško keliukas pravažiavimui, bendromis jėgoms privežėme gruzo, o prieš 3-4 m. ten S. Tamašauskas užvežė žvyro, palygino, sau padarė užvažiavimą. Paskui toliau gyvenantys E. Volterio g. gyventojai veždami statybines medžiagas tuos šulinius suniokojo, tuomet ten statėsi 4-5 namai, į kuriuos vežė. Beje, mes patys jokių statybos darbų dabar neatlikinėjame, darbai buvo atlikinėti prieš 1 m. laiko, o šiemet užbaigtas namas, kuriame pats gyvenu”, – dėstė E. Vaitkevičius.

Pasiteiravus, kas išspręstų šią problemą, E. Vaitkevičius teigė: „Jei tie toliau gyvenantys gyventojai sulaužo, tai turėtų bent tartis, kad kartu padarom, o ne versti viską ant vieno žmogaus ar kelių, kad jie kalti. Vienas šulinys jei yra pas mane aš jį galiu uždengti, daugiau nieko netvarkysiu”, – sakė E. Vaitkevičius.

Kreipėsi į atsakingas institucijas

S. Tamašauskas teigia, kad kreipėsi į E. Vaitkevičių, Kauno savivaldybę, Šilainių seniūniją, UAB „Kauno vandenys“, bet rezultato tai nedavė – šuliniai netvarkomi.

Po skundu savivaldybei balandžio pabaigoje buvo pasirašę 6 gyventojai. Savivaldybės duomenimis, minėtos atkarpos sklypų savininkai 7, tarp jų ir E. Vaitkevičius.

Savivaldybė: turi tvarkyti tinklų savininkas

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A. Pakalniškis teigė, kad už tinkamą šulinių uždengimą atsakingi tinklų ir kvartalo vystytojai. „Atsakingi kvartalo vystytojai – keli savininkai, tarp jų ir E.Vaitkevičius, kurie privalo pilnai sutvarkyti tinklus ir juos priduoti UAB „Kauno vandenys“, o ne tik pardavinėti sklypus”, – sakė A. Pakalniškis.

Anot jo, UAB „Kauno vandenys“ visiems išdavė technines sąlygas prie vandentiekio, lietaus nuotėkų ir buitinių nuotėkų prisijungimo. „Visi savininkai pradėjo kvartalo projektavimo ir komunikacijų įrengimo darbus. Minimos kelio atkarpos tarp 133-143 savininkas įrengė tinklus su šuliniais ir uždengė gelžbetoniniais dangčiais, kuriuos vėliau važiuodamos sunkiasvorės mašinos sulaužė. Kol aplinkiniuose sklypuose vyksta statybos, tinklų savininkas šulinius pridengė mediniais skydais”, – aiškino A. Pakalniškis.

Jis teigė, kad gegužės mėnesį buvo sukviesta komisija dalyvaujant tinklų savininkui E. Vaitkevičiui, pareiškėjui S. Tamašauskui, UAB „Kauno vandenys“ atstovams Valdui Kavaliauskui ir kitiems bei Miesto tvarkymo skyriaus vedėjui A.Pakalniškiui bei R.Rutavičiui, kur buvo nuspręsta įpareigoti tinklų savininką E. Vaitkevičių sutikrinti visus šulinių dangčius ir sulūžusius pakeisti kitais.

„Ant kelio posūkio esančius sulaužytus 2 šulinių dangčius pažadėjo uždėti UAB „Kauno vandenys“-  kitą dieną bendrovė pažadą įvykdė, tačiau po savaitės pastebėta, kad 1 dangtis jau buvo pavogtas”, – teigė A. Pakalniškis.

„Kauno vandenys“: atsakingas savininkas

UAB „Kauno vandenys” Tinklų skyriaus viršininkas Vytautas Rudys aiškino, kad minėta problema bendrovei ,,Kauno vandenys“ yra žinoma.

„Šių tinklų savininkas E. Vaitkevičius įspėtas raštu apie prievolę susitvarkyti nepriduotus tinklus, kurie kelia grėsmę gretimų valdų gyventojams. Šis klausimas taip pat yra žinomas ir Miesto tvarkymo skyriui, dėl šio atvejo buvo sudaryta ir komisija. Nurodytos komunikacijos nebus priimtos bendrovės „Kauno vandenys“ eksploatacijai, kol nebus sutvarkyta iki tinkamos būklės”, – sakė V. Rudys.

Jis pabrėžė, kad už padarytą žalą dėl netvarkingų tinklų ir įrenginių yra atsakingas savininkas.

Tvarkymas brangiai nekainuotų

Savivaldybės atstovo teigimu, apie 10 šulinių sutvarkymas brangiai nekainuotų, kadangi galima būtų panaudoti ir senus panaudotus dangčius arba tvirtus gelžbetoninius dangčius.

„Reikia savininkams tik noro ir aišku, kad jų niekas nelaužytų ir nevogtų”, – sakė A. Pakalniškis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA