Smūgis darbdaviams: priimtas įstatymas pakeis apie 140 tūkstančių darbuotojų gyvenimus | Kas vyksta Kaune

Smūgis darbdaviams: priimtas įstatymas pakeis apie 140 tūkstančių darbuotojų gyvenimus

delfi.lt 2017/08/02 17:16
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį ministrų kabinetas pritarė įstatymo projektui, kurį priėmus socialinio draudimo įmokos bus mokamos nuo sumos, nemažesnės kaip minimali mėnesinė alga – t. y. 380 Eur.

Kitaip tariant, net jei darbuotojas dirba ne visą darbo dieną ir gauna mažesnį atlyginimą, „Sodros“ įmokos vis tiek būtų mokamos nuo MMA.

Tiesa, yra numatytos išimtys. Tiek įmokų mokėti nereikės, jeigu darbuotojas jau bus draudžiamas kito darbdavio, gaus senatvės arba netekto darbingumo pensiją arba bus jaunesnis nei 29 metų.

„Taip siekiama užtikrinti ne visą darbo laiką dirbančių asmenų socialinio draudimo garantijas ir užkirsti kelia piktnaudžiavimui“, – rašoma dokumento lydraštyje.

Čia taip pat nurodoma, kad ne visą dieną dirbančių darbuotojų turintiems darbdaviams išlaidos „Sodrai“ vidutiniškai padidės po 71 Eur už kiekvieną darbuotoją.

Įstatymo projekto autorius socialdemokratas Algirdas Sysas, panašų projektą teikė ir anksčiau. Tačiau tuometinė jo partiečio Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė tam nepritarė.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu iki MMA uždirba apie 140 tūkst. darbuotojų. Teoriškai visi jie dirba ne visą dieną. Tiek uždirbdami per metus jie sukaupia proporcingai mažiau pensijų ir kito draudimo stažo. Taigi, ateityje išmokos jiems bus mažesnės.

Kita vertus, priėmus tokį projektą, menkas algas mokantys darbdaviai gali patirti nemažai papildomų išlaidų – per metus „Sodrai“ jie papildomai turėtų sumokėti apie 120 mln. Eur įmokų.

Pačiame projekte numatyta, kad įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2018 m. sausio 1 d.

Estijoje jau daugelį metų galioja panaši tvarka, kai už visus darbuotojus socialinio draudimo mokestis mokamas nuo sumos, nemažesnės už minimalią algą. Latvijoje irgi buvo planuota tai padaryti, bet nesėkmingai – dėl kilusio pasipriešinimo Vyriausybė atsisakė tokių planų.

Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turės priimti Seimas ir pasirašyti prezidentė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA