Buvusi ministrė įsidarbindama prižiūrėtame centre pažeidė įstatymus | Kas vyksta Kaune

Buvusi ministrė įsidarbindama prižiūrėtame centre pažeidė įstatymus

BNS 2017/08/02 11:26
Archyvas / Ministerijos nuotr.

Buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė supainiojo interesus rūpindamasi Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) patalpomis ir vėliau šiame centre įsidarbindama, trečiadienį konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Pati A.Pitrėnienė sakė, kad sprendimas yra neteisingas ir jį žada skųsti teismui.

Kaip skelbta, pernai buvusios „darbietės“ A.Pitrėnienės teikimu Vyriausybė panaudos teisėmis KMPMC skyrė beveik tūkstančio kvadratinių metrų ploto patalpas Palangoje. Praėjus keliems mėnesiams Seimo po rinkimų, po kurių ji baigė eiti ministrės pareigas, A.Pitrėnienė įsidarbino mokymo centro Kurorto verslo skyriaus sektoriaus vadove ir dirbo šiose patalpose.

VTEK nustatė, kad paskutinius metus iki baigiant darbą ministerijoje ji priėmė sprendimus dėl centro, įskaitant dėl patalpų nuomos, o netekusi ministrės pareigų ji po dviejų mėnesių įsidarbino centro padalinyje Palangoje. VTEK turi rašytinių įrodymų, kad A.Pitrėnienė į pareigas prašėsi būti priimama pati.

Eksministrė komisijai trečiadienį aiškino, kad įsidarbindama KMPMC nesiekė sau naudos. Ji teigė, kad į centro vadovę klausdama, ar yra darbo, kreipėsi kai buvo neperrinkta į Seimą, o Valstybės tarnybos departamentas jai, anksčiau dirbusiai švietimo srityje, pasiūlė su švietimu nesusijusias mero sekretorės pareigas Skuodo rajono savivaldybėje.

Jos teigimu, nors pareigybė vadinasi sektoriaus vadovė, ji vadovavo „tik ugdymo procesui“. Politikė taip pat nurodė, kad dėl įsidarbinimo centre konsultavosi su teisininkais, ar šis veiksmas nepažeistų įstatymų.
„Gavau atsakymą, kad tikrai ne“, – sakė A.Pitrėnienė

„Man atrodė, kad valstybė yra į mane per daug investavusi, kad aš savo gebėjimo dirbti švietime negalėčiau atlikti (…). Dėl parašų ant dokumentų – kito kelio nebuvo, tokį sprendimą man pasiūlė komisija“, – pridūrė ji, VTEK nariams aiškindama, kodėl pasirašė panaudos sutartį dėl patalpų.

Ji pripažįsta, kad KMPMC galėjo ir neskirti patalpų Palangoje, bet pasielgė priešingai, nes „patalpos buvo skiriamos mokinių apgyvendinimui, ne privatizavimui, ne viešbučiui“.

„Jeigu jau kalbame apie kažkokias skolas, tai ne ta pareigybė, kad „skolą“ atiduoti“, – tikino ji, paklausta, ar įdarbindama centre taip negrąžino ministrei skolos už prestižiniame pajūrio kurorte skirtą pastatą.

Buvusi ministrė taip pat gailėjosi, jog atsisakė pareigų centre.

„Manau, kad vaikai daug ko neteko, nes mano patirtis ir noras dirbti, rezultatas, man buvo labai svarbu. Iki rugsėjo, manau, tikrai būčiau galėjusi padaryti gero profesinės mokyklos vaikams“, – tikino ji.

BNS buvusi ministrė teigė, kad šiuo metu yra bedarbė, užsiregistravusi Darbo biržoje. Bedarbio pašalpa ir vyro, dirbančio mokykloje, alga, anot jos – vienintelės šeimos pajamos.

VTEK sprendimas jai atima galimybes metus įsidarbinti valstybės tarnyboje.

„Būsiu priversta, be abejo, kreiptis į teismą, kadangi nesutinku kategoriškai su sprendimu“, – komisijai sakė A.Pitrėnienė.

A.Pitrėnienė su L.Anužiene teigia nebendraujanti

A.Pitrėnienė pasitraukė iš pareigų profesinio mokymo centre pasitraukė žiniasklaidai paviešinus minėtus faktus.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) inicijuoto audito metu mokymo centre nustatyta įvairių pažeidimų: ministerijai užkliuvo centro direktorės Laimutės Anužienės ir jos artimųjų gautas autorinis atlygis, be ministerijos, kaip turto panaudos davėjos, sutikimo, suremontuotos centro patalpos Kaune padidinant jų plotą, pažeidžiant teisės aktus L.Anužienės išsinuomotas prabangus automobilis.

15min.lt taip pat skelbė, kad A.Pitrėnienės vadovavimo metu KMPMC ministerijai pateikė prašymą dėl 10,3 mln. eurų ES paramos – pusė sumos numatyta pritaikyti patalpų Vilniaus centre, kuriose šiuo metu veikia Juozo Tallat-Kelpšos konservatorija, pritaikymui KMPMC reikmėms. Sutartis su centru nebuvo pasirašyta

Tyrimą dėl galimo sukčiavimo stambiu mastu, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo KMPMC atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Galimus pažeidimus šiame centre aiškinasi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Žiniasklaidoje skelbta, kad, be kita ko, centro diplomai būdavo išduoti studentams, kurie realiai jame nesimokė, taip pat iškelta abejonių dėl to, kad L.Anužienė galbūt gyvena mokymo centro veiklai skirtose ir Europos Sąjungos fondų ar valstybės biudžeto lėšomis suremontuotose patalpose.

A.Pitrėnienė tikino, kad ankstesni auditai jokių pažeidimų nenustatė, tad ji neturėjo pagrindo abejoti įstaigos veikla.

L.Anužienė nuo gegužės pradžios serga – KMPMC savo ruožtu informuoja, kad vadovė gydosi po gegužės mėnesį patirto insulto. Ją A.Pitrėnienė sako pažinojusi dar iki ateidama vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai, bet dabar nebendraujanti.

„Nesame išskirtinės bičiulės, buvo ji mokyklos vadovė, paskui – mano darbdavė. Dėl to, kad ji serga – aš galvoju, aš esu dar velniškai stipri moteriškė. Nieko, nesusirgau, ir be vaistų dar esu šiandien“, – aiškino ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA