„Al Jazeera“ rodytas filmas apie Lietuvos šauktinius bus pristatytas prieš svarbias pratybas | Kas vyksta Kaune

„Al Jazeera“ rodytas filmas apie Lietuvos šauktinius bus pristatytas prieš svarbias pratybas

Organizatorių nuotr.

Vienos didžiausių pasaulyje televizijos „Al Jazeera English“ transliuotas dokumentinis filmas apie Lietuvos šauktinius savanorius bus pristatytas prieš Rusijos ir Baltarusijos vykdomas didelio masto pratybas „Zapad 2017“.

Londone gyvenančios režisierės ir žurnalistės Neringos Medutytės sukurto dokumentinio filmo „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ (angl. „Waiting For Invasion“) filmo premjera Lietuvoje įvyks rugsėjo 8 dieną.

„Lietuvoje gyvenantys žmonės nuolat apsupti naujienų apie Rusijos veiksmus. Tokiose šalyse kaip Jungtinėje Karalystėje ar Jungtinėse Amerikos Valstijose mūsų šalies balsas ir problemos yra negirdimos ir dingsta informacijos sraute. Todėl Rusijai pradėjus rodyti pirmuosius agresijos ženklus ir Prezidentei paskelbus privalomąją pradinę karo tarnybą ši žinia mane sukrėtė. Atrodė, kad Lietuva ruošiasi karui. Taigi šį filmą visų pirma ir sukūriau tam, kad pasauliui pristatyčiau, su kokiais politiniais iššūkiais susiduria Lietuva dabar ir kokią įtaką tam padarė beveik 50 metų trukusi okupacija. Filme matome naują kartą kupiną išskirtinio ryžto, bet vis dar persekiojamą praeities istorijos “, – teigia filmo režisierė N. Medutytė.

Pagrindiniai filmo herojai – du pirmieji Lietuvos kariuomenės šauktiniai savanoriai, devynis mėnesius tarnavę Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione. N. Medutytė su kolegomis britais iš arti stebėjo karių profesinius ir asmeninius iššūkius kariuomenėje – kareivinėse ir pratybose – lankėsi šauktinių savanorių šeimose, Lietuvos istoriją prisiminė su filmo herojų tėvais ir seneliais. Filme pateikiama istorinės medžiagos apie okupaciją ir jos padarytą žalą, kurią, anot režisierės, didieji pasaulio kanalai dažnai ignoruoja vien dėl politinio korektiškumo, tačiau „Al Jazeera“ N. Medutytės pateikti faktai buvo be galo svarbūs.

Filme taip pat kalbinta Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, įamžintas NATO pajėgų Integravimo vieneto Lietuvoje atidarymas kartu su itin Lietuvai reikšmingu NATO generalinio sekretoriaus Jensas Stoltenbergo vizitu.

„Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ buvo montuojamas Londone, montažo režisieriaus Yanno Heckmanno, kurio ankstesnis filmas „Operatorė“ (angl. „Operator“) gavo BAFTA apdovanojimą. Prie filmo dirbo itin patyrusi tarptautinė komanda iš Jungtinės Karalystės, JAV bei Lietuvos. Sukurtos TV ir kino versijos.

„Džiaugiuosi, kad šiam filmui po vienu stogu pavyko sutelkti svarbiausias Lietuvos institucijas ir išskirtines Lietuvos žmonių istorijas bei perteikti jas milžiniškai tarptautinei TV auditorijai“, – sako N. Medutytė.

Filmo prodiuseris James Rogan, nuolat kuriantis tokioms pasaulinės televizijoms kaip BBC, „Channel 4“ pastebi, kad filmas ne tik įtaigus idėjine, bet ir stiprus kinematografine prasme. „Filmas puikiai atskleidžia kaip jaunoji Lietuvos karta, jau nemačiusi sovietinių nusikaltimų, bet semdamasi žinių iš šeimos istorijų, suvokia laisvės kainą. Idėja perteikta puikia kino kalba, tai leidžia mėgautis ne tik filmo istorija ir idėja, bet ir meistrišku režisierės darbu“, – teigia J. Rogan.

Filmas Londone pirmą kartą buvo pristatytas prestižiniame media klube „Frontline Club“, o vasario 15 dieną jį transliavo vienos didžiausių pasaulio žiniasklaidos grupių „Al Jazeera English“ televizijos kanalas. Lietuvos žiūrovai filmą kino teatruose galės žiūrėti nuo rugsėjo 8 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA