Apgyvendinimo platforma „Airbnb“ Kaune kompensuoja viešbučių trūkumą | Kas vyksta Kaune

Apgyvendinimo platforma „Airbnb“ Kaune kompensuoja viešbučių trūkumą

Ignas Šalnaitis 2017/07/30 07:54
Organizatorių nuotr.

Keliaujant nuomotis gyvenamąjį plotą iš privačių asmenų ir patogu, ir smagu, ir gerokai patogiau, nei apsistoti viešbučiuose. Tokiu būdu galima apsigyventi kelioms dienoms ir Kaune, o platformos „Airbnb“ privalumai tampa akivaizdūs, kai uždarė Vilniaus oro uostą ir skelbiama, kad visi viešbučiai Kaune – perpildyti. Domimės, kas vyksta Kauno „Airbnb“ bendruomenėje.

Sutinku pažįstamą, tik grįžusį iš Nicos: „Kainos ten kaip Palangoje, o Viduržemio jūra turi savų privalumų“. Klausiu, kur apsistojo, o ji net nemirktelėjęs atsako: „Aišku, kad per „Airbnb“. Akivaizdu, kad vis daugiau savarankiškų keliautojų renkasi būtent šį nakvynės būdą, ne išimtis ir besilankantieji Kaune.

Svečią iš Irano įtarė terorizmu

Vienas iš kambarį Kauno senamiestyje siūlančių asmenų pats yra apkeliavęs daugybę pasaulio vietų ir nors mieliau renkasi gyvenimą viešbučiuose, tačiau dar 2015 metų žiemą sugalvojo, jog nori pabandyti „Airbnb“ modelį pritaikyti Kaune. „Žinojau, kas tai per platforma, bet pamenu tiesiog antrą valandą nakties užsiregistravau sistemoje ir jau po pusvalandžio turėjau pirmuosius užsakymus. Buvau nustebintas, o su ta pirmąja viešnia netgi bendravome ir vėliau“, – pasakoja Vitalijus.

Jis prisimena ir vieną atvejį, kai svečias iš Irano pareiškė pageidavimą apsistoti dviems mėnesiams ir jam nejučia į galvą atėjo mintis, kad šis žmogus gali būti teroristas. Dabar šią istoriją Vitalijus prisimena su šypsena ir su jaunuoliu, kuris į Lietuvą buvo atvykęs gilinti savo aviacijos žinių, netgi pajuokaudavo šia visam pasauliui skausminga tema. „Taip, juodas humoras, bet kai svečias apsivilkdavo savo kareivišką striukę, aš jo prašydavau nesisprogdinti. Jis tai tikrai suprasdavo kaip juoką ir atitinkamai reaguodavo atsakydamas, kad Lietuvoje tikrai to nedarys“. – pasakojo buto Kauno senamiestyje savininkas.

[galerija kiek=”4″]

Savo butus išnuomoja emigrantai

Pasirodo, jog vieni dažniausių „Airbnb“ platformos vartotojų Kaune yra asmenys, kurie į Lietuvą vienu ar kitu reikalu grįžta iš emigracijos. Tai gali būti Naujųjų metų sutikimas ar tiesiog trumpos atostogos, kai lankomi draugai, tvarkomi reikalai, lankomi gydytojai. Galima pastebėti tendenciją, jog gyvenamąjį plotą taip pat siūlo žmonės, kurie daug keliauja arba netgi gyvena užsienyje.

„Nuomoju butą per „Airbnb“ beveik metus. Taip susiklostė, kad pati nemažai laiko praleidžiu ne Lietuvoje, tad dažnai butas būna laisvas, dėl to ir nusprendžiau naudotis „Airbnb“ platforma. Bet tais atvejais, kai būnu Lietuvoje, noriu gyventi savo namuose, už tai atsisakiau minties išnuomoti butą ilgalaikiam periodui“. – pasakoja Monika.

Mergina „Airbnb“ sistemoje jau turi „super šeimininko“ (angl. „superhost“) statusą ir sako, jog geriausias klientas yra tas, kuris jos butu rūpinasi, kaip savo namais. Šiuo klausimu paantrina ir Simona, kuri atstovauja šiuo metu išvykusiam kito buto Kauno senamiestyje šeimininkui. Ji priduria, kad optimaliausia, kai svečiai apsistoja ilgiau nei 3 dienas. Anot Monikos, Kaune dažniausiai vieši mišrios poros, o dar butą dažnai nuomojasi žmonės, atvykstantys aplankyti pagal studentų mainų programas čia studijuojančių studentų. Merginų teigimu, Kaune dažniausiai apsistoja turistai iš Europos, tačiau pasitaiko svečių ir iš Pietų Amerikos, Kanados ar Japonijos.

Priimdami svečius butų šeimininkai suteikia visą reikiamą informaciją iš anksto, o į Kauną atvykusius žmones nukreipia nebent į Turizmo informacijos centrą, nes nei vienas iš kalbintų pašnekovų tiesiogiai nebendradarbiauja su vietos verslininkais, teikiančiais maitinimo ar kitas, keliautojams aktualias, paslaugas. „Dažniau tenka pasakoti apie nuomojamo buto įrangą arba, į kurią pusę buto langai, ką vertėtų pamatyti Lietuvoje arba, kaip nuvykti iš vieno taško į kitą, kaip rasti artimiausią parduotuvę.“, – sako Simona, o visi priimantieji asmenys tvirtina, jog rekomenduoja tik tas vietas, kurias ir patys mėgsta labiausiai.

Trintuvą ar plaktuvą?

Ieškodamas pašnekovų tiesiog rašiau tiems, kurie siūlo apsigyventi Kaune. Bandžiau išvengti juridinių asmenų, o taip pat buvo šiek tiek apmaudu, kad su manimi dėl asmeninių priežasčių atsisakė kalbėti viena iš „super savininko“ statusą turinčių kauniečių, savo apartamentuose ne tik svetingai primanti atvykėlius iš viso pasaulio, bet ir plėtojanti Maroko kultūrą Kaune, į šią veiklą žiūrinti kūrybiškai ir meniškai.

Galbūt pakalbėsime ateityje, o šios paieškos taip pat davė unikalių patirčių. Jau minėtas Vitalijus buvo itin nuotaikingas pašnekovas, kuris tiesiog gyvena savo gyvenimo ritmu ir todėl pats keliaudamas visad mieliau renkasi gyvenimą viešbučiuose. Vienas pagrindinių argumentų – nenoras taikytis prie atvykimo laiko. Taip, turbūt visi, kas esame naudojęsi „airbnb“ paslaugomis, žinome, jog atvykimas pas privatų asmenį reiškia tam tikros jo rutinos pakeitimą, tad reikia nurodyti bent jau preliminarų laiką, kada pasiimsime raktus ir susipažinsime su laikinaisiais namais.

Mažiausiai kontakto – Japonijoje

Dalindamasis patirtimi apie aplankytus kraštus ir patirtis su „airbnb“, pašnekovas įvardina Japoniją kaip šalį, kurioje tiesioginio bendravimo yra mažiausiai. „Nueini, suspaudai kodą, pasiimi iš pašto dėžutės raktą, gyveni, po to ten pat raktą palieki ir viskas. Nebent sutinki žmogų, kuris ateina valyti buto“, – potyriais dalinasi Vitalijus ir taip mūsų pokalbis pakrypsta būtent apie tvarką nuomojamame kambaryje. „Jei ne svečiai, aš turbūt tvarkyčiausi žymiai rečiau. Ypač, kai svečiai praneša, kad atvyksta tą pačią dieną. Jie yra mano stimulas tvarkytis“, – juokiasi pašnekovas ir tikina, kad svečiai jam net „padeda“ apsirūpinti ir buities rakandais ir visai nesvarbu, kad vietoj pageidauto trintuvo jis vieną kartą nupirko plaktuvą. „Airbnb“ platformoje paskaičius atsiliepimus apie šį savininką galima susidaryti nuomonę, jog jis yra labai šilta ir bendraujanti asmenybė, o nesklandumų dėl netvarkos ar reikiamų įrankių tikrai nekyla.

Pakalbio pabaigoje vyriškis prisimena dar vieną aspektą, apie kurį dažnas turbūt nesusimąstytume: „Pas mane bent keturis kartus jau buvo atvažiavę užsieniečiai, kurie Lietuvoje darosi plastines operacijas. Tokie svečiai apsistoja bent savaitę, nes, matyt, nenori važiuoti namo, tai reali praktika, tam tikras medicininis turizmas.“

Užkariavo viso pasaulio simpatijas svetingumu

Bendroji statistika apie „Airbnb“ platformą pasaulyje skelbia, kad patys populiariausi miestai, kuriuose keliautojai renkasi tokį nakvynės būdą, yra meilės miestu tituluojamas Paryžius ir dar du kosmopolitiniai milžinai – Londonas ir Niujorkas. Kaip skelbia Raconteur.net, didžioji dalis keliautojų „Airbnb“ renkasi, nes tai pigesnis būdas gyventi norimoje vietoje. Kitos priežastys – galimybės apsistoti unikaliuose apartamentuose, naujos patirtys ir lengvas būdas rezervuoti gyvenamąjį plotą. Dažniausiai svečiai apsistoja 3-5 nakvynėms.

Taip, tai išties geras būdas sutaupyti, tačiau čia galima prisiminti banalią tiesą, jog patys geriausi pasaulyje dalykai yra nemokami ar tiesiog neįkainojami. Tokios yra „Airbnb“ patirtys – unikali galimybė bent šiek tiek prisiliesti prie to, kuo gyvena vietiniai arba, kaip gailme spręsti pagal pašnekovus, kaip gyvena žmonės, peržengę miestų, šalių ar net žemynų ribas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA