Kokių vardų Kaune neduoti, jei nenorite, kad pašaukus – atsisuktų dar dešimt | Kas vyksta Kaune

Kokių vardų Kaune neduoti, jei nenorite, kad pašaukus – atsisuktų dar dešimt

R. Tenio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune” domisi, kokie vardai populiariausi Kaune, tai pravers būsimiems tėvams, kurie suka galvą, kokį retesnį vardą išrinkti savo naujagimiui.

Kaip jau skelbėme anksčiau, per pirmąjį 2017 m. pusmetį dažniausiai Lietuvoje teikti šie vardai: mergaitės vadintos Emilijomis, o berniukai – Matais. Šie vardai populiariausi jau trejus metus. Beje, Kaune berniukams šįmet irgi dažniausiai duodamas Mato vardas, tačiau mergaitėms teikiamas Emilijos vardas tik 7-oje vietoje, Kaune pirmauja – Austėja.

Vardas – indentifikavimo ženklas

Vilniaus universiteto profesorė Grasilda Blažienė teigia, kad vardas yra labai svarbus žmogui. „Vardas – tai savotiškas identifikavimo ženklas”, – teigė pašnekovė. Ji pastebėjo, kad jaunos šeimos pavadina savo vaikus lietuviškais vardais, tarkim, Ugnė ir pan. Taip pat dar gaji tendencija, kai daugelis šeimų perduoda vardus iš kartos į kartą, bent antros kartos palikuonims. Beje, seniau, anot pašnekovės, kilmingieji rinkdavosi dažniausiai svetimos kilmės vardus (neturint galvoje kunigaikščių vardų), o eiliniai gyventojai buvo įvardijami krikščioniškais vardais, taip pat lietuviškos kilmės.

Renkant vardą, profesorė nerekomenduotų vaiko vadinti tokiu vardu, kuris kelia neigiamas emocijas, yra čaižus, sunkiai tariamas.

Išrinkus vardą, rekomenduojama prisiminti ir vardines, nors ši tradicija ir nyksta, tačiau populiarieji vardai dar ją išsaugo: Lietuvoje masiškai švenčiamos Oninės, Joninės, Jurginės ir kitų populiarių vardų, šventės.

Kokie vardai populiariausi Kaune?

Portalas „Kas vyksta Kaune” apie vardų populiarumą Kaune pasiteiravo Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Vainetos Munderzbakienės.

Ji informavo, kad Kaune 2017 m. populiariausias mergaitėms duodamas vardas – Austėja, o berniukams – Matas.

Skelbiame šių metų dažniausių vardų dešimtukus.

Populiariausi mergaitėms duoti vardai Kaune: 1. Austėja, 2. Ieva, 3. Gabrielė, 4. Ema, 5. Luknė, 6. Amelija, 7. Emilija, 8. Adelė, 9. Kamilė, 10. Lėja.

Populiariausi berniukams duoti vardai Kaune: 1. Matas, 2. Nojus, 3. Domas, 4. Jonas, 5. Jokūbas ir Kajus, 6. Augustas, 7. Herkus, 8. Dominykas, 9. Dovydas, 10. Gustas.

Kokie vardai Kaune rečiausi?

Savivaldybės atstovė informavo, kad Kaune pasitaiko ir retų vardų, berniukų būtų šie: Eldaras, Dijus, Zahar, Viesulas, Vijus, Tidas, Rizvan, Norvydas, Otanas, Klajus.

Retesni vardai, kuriais vadinamos mergaitės: Olatokunbo, Idilė, Dilara, Alija, Vigailė, Upyna.

Dar neapsisprendusiems tėvams specialistė rekomendavo nesuteikti vaikui mažybinių vardų formų (Jonukas, Gretutė, Saulutė), mat toks vardas lydės ir jau suaugus, ir gilioje senatvėje, kai mažybiniu vardu šaukti žmogų atrodys kiek neįprasta.

Ar jūsų vardas populiarus?

Renkant vardą, visada pravartu pasitikrinti jo dažnumą Valstybinės lietuvių kalbos komisijos puslapyje čia. Tiesa, čia skelbiamas vardų dažnumas Lietuvoje periodu: 1889-2013 m. (taigi, parodo, kiek kartų pavadinta per daugiau, nei 120 metų), taip pat galima patikrinti ar konkrečiame mieste tas vardas dažnas. Įdomumo dėlei, kviečiame pasitikrinti, ar jūsų pačių vardas retas, ar dažnas, tereikia įvesti vardą ir nustatyti kuriais metais norite patikrinti vardo dažnumą.

Svetainėje galite sužinoti vardo kilmę bei kaip taisyklingai vardą kirčiuoti.

Šios vardų sistemos atstovė Aistė Pangonytė teigė, kad sistemoje gali būti paklaida, tad norint sužinoti itin tikslius duomenis – reikia kreiptis į VĮ Registrų centro Gyventojų registro departamentą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA