Kada reikia pradėti ruoštis santuokai, jei tuokiesi su užsieniečiu? | Kas vyksta Kaune

Kada reikia pradėti ruoštis santuokai, jei tuokiesi su užsieniečiu?

Asociatyvi/DELFI nuotr.

Kauniečiai domisi, ar skiriasi tvarka norint sudaryti civilinę santuoką lietuviui(ei) su užsienio pilietybę turinčiu asmeniu.

Portalas „Kas vyksta Kaune” pakalbino Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos pavaduotoją Vainetą Munderzbakienę ir išsiaiškino situaciją. Pasirodo, kad tvarka beveik nesiskiria, tad keblumų kilti, norint susituokti Lietuvos ir užsienio piliečio(-ės) porai – neturėtų. Prašymą pateikti reikia likus bent mėnesiui iki santuokos registracijos datos.

Kaunietės motrys tuokiasi su turkais, o kauniečiai vyrai – su rusėmis

Specialistė atskleidė, kad kalbant apie tuoktuves su užsieniečiais, Kaune pastebimos šios tendencijos: lietuvaitės dažniausiai tuokiasi su Turkijos, Pakistano, Vokietijos, Nigerijos, Izraelio, Italijos piliečiais.

Lietuvių vyrų dažniausios santuokos yra su Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos pilietėmis.

Retesnės šalys, su kurių užsienio piliečiais tuokiasi kauniečiai(-ės) yra Liuksemburgas, Šveicarija, Ruanda bei Meksika.

Tvarka beveik vienoda

Norint susituokti, nepriklausomai nuo to ar tuokiasi du Lietuvos Respublikos piliečiai ar LR pilietis su užsieniečiu, santuokai įregistruoti, turi būti pateikiami: prašymas gyvai, asmeniškai; asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas; taip pat norinčių susituokti asmenų gimimo liudijimai. Jei asmuo išsiskyręs reikia ir ištuokos liudijimo. Jei asmuo našlys(-ė) reikia buvusio sutuoktinio mirties liudijimo (jei šių duomenų nėra Gyventojų registre).

Jei norintis susituokti asmuo yra užsienio valstybės pilietis, paduodamas prašymą įregistruoti santuoką papildomai privalo pateikti savo kilmės valstybės kompetentingos institucijos išduotą dokumentą, patvirtinantį, kad pagal jo kilmės valstybės teisę santuokai nėra kliūčių.

„Skirtumas yra tik tame, kad užsienio pilietis papildomai pateikia pažymą, kad nėra kliūčių sudaryti santuokai, ir dokumentai privalo būti valstybine lietuvių kalba, t. y. reikalingi vertimai”, – aiškino V. Munderzbakienė.

Civilinės metrikacijos įstaigoje registruojant santuoką mokamas 20 eurų mokestis, jei tuokiamasi pačių pasirinktoje vietoje, imamas 60 eurų mokestis. Santuoka registruojama praėjus ne mažiau kaip 1 mėn. nuo prašymo pateikimo dienos.

Formalumus sutvarko per 1-2 kartus

Specialistė aiškino, kad užsienietis, priklausomai nuo to kiek jis laiko planuoja praleisti Lietuvoje, formalumus gali susitvarkyti per kartą ar per du. Pirmą kartą atvykęs į civilinės metrikacijos skyrių užpildo prašymą, pateikia dokumentus ir susiderina santuokos datą.

„Pažyma, kurios reikalaujama iš užsienio piliečių, tėra apsidraudimas, kad yra laisvas tuoktis ir neturi užsienio valstybėje kitos šeimos”, – teigė Civilinės metrikacijos specialistė.

Daugiau informacijos apie civilinę metrikaciją rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA