Kapitalinis remontas Miško gatvėje: laukia pasikeitimai | Kas vyksta Kaune

Kapitalinis remontas Miško gatvėje: laukia pasikeitimai

Kaunas.lt nuotr.

Prieš keletą savaičių Miško gatvėje prasidėjęs šaligatvio remontas atskleidė sudėtingą ten augančių medžių būklę. Pavojų kauniečiams keliančias 80 ligotų ir senų liepų šį rudenį pakeis 100 naujų, specialiai miesto sąlygomis pritaikytų augti žalialapių, praneša Kauno miesto savivaldybė.

Pasak Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, pradėjus ardyti susidėvėjusias šaligatvio plyteles į ją kreipėsi Miško gatvės gyventojai, prašydami kompleksiškai atnaujinti ne tik gatvę, bet ir apie 50 metų skaičiuojančius medžius. Gyventojai prašymuose nurodyta, kad didelių vėjų metu lūžta liepų šakos, kurios apgadina automobilius, be to lūžtantys medžiai gali ne tik sugadinti turtą, bet ir sužaloti žmones.

„Gavę kauniečių prašymą kreipėmės į Kauno botanikos sodo specialistus, kad šie įvertintų medžių būklę. Žinovai nuvykę apžiūrėti medžių patvirtino, jog liepų šaknys išsiraizgiusios per arti paviršiaus ir vykdant darbus nepavyks jų nepažeisti: šaknys bus atkastos, kai kurios nukirstos. Pažeidus kai kurias paviršines šaknis pučiant stipriam vėjui kyla reali grėsmė, jog medis neatlaikys ir nuvirs. Tokį atvejį mes turėjome prieš keletą metų, kuomet užvirtusi liepa suknežino automobilį“, – teigė R. Savickienė.

Mokslininkai pabrėžė, kad dėl apšvietimo stulpų ir elektros laidų stipriai apgenėti medžiai su iškeltomis lajomis praranda tvirtumą. Silpnos šaknys per smarkesnę vėtrą gali paprasčiausiai neatlaikyti medžio svorio.

Vietoj 80 pasodins 100

„Norime, kad mieste augantys medžiai būtų sveiki ir gyvybingi, todėl vadovaujantis dendrologų rekomendacijomis, numatyta sodinti sveikus ir miesto mikroklimatui tinkamus medelius, kurie pritaikyti miesto gatvių apželdinimui. Jų laja kompaktiškesnė, siauresnė, todėl juos reikia mažiau genėti ir jie yra atsparesni nepalankioms miesto sąlygoms – sausrai, dulkėms, oro ir dirvožemio taršai“, – teigė R. Savickienė.

Atsižvelgus į specialistų rekomendacijas, senos liepos šį rudenį bus pakeistos naujomis mažalapėmis liepomis, pritaikytomis augti esant sudėtingoms sąlygoms. Miško gatvėje šiuo metu augančias 80 senųjų liepų rudenį pakeis 100 naujų.

Kompleksinis tvarkymas

„Norime kompleksiškai sutvarkyti visą gatvės erdvę, pradedant važiuojamąja dalimi, šaligatviais, apšvietimu ir baigiant medžiais, kad į gatvę kelininkams nereikėtų sugrįžti bent pora dešimtmečių“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas.

Medžių būklė taip pat bus tiriama V. Putvinskio, Gedimino ir Zanavykų gatvėse. Esant reikalui seni medžiai bus pakeičiami naujais. Liepos rudenį taip pat bus sodinamos ir su Miško gatve besiribojančiame Vytauto prospekte, vos tik čia pasibaigs šaligatvių remontas. Čia vietoje 170 sužaliuos 250 naujų liepaičių. Nauji medžiai rudeniop papuoš ir A. Mackevičiaus, Panerių ir Partizanų gatves.

Pavasarinio medžių sodinimo metu mažai priežiūros reikalaujančios ir karščiui atsparios liepos pasodintos Šiaurės, V. Krėvės bei Pramonės prospektuose, taip pat Birštono ir Maironio gatvėse. Iki 2017 metų pabaigos Kaune planuojama pasodinti 1500 naujų medžių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA