Skaitytojas nustebo: kapavietės teritorijos tvarkymui – specialus leidimas | Kas vyksta Kaune

Skaitytojas nustebo: kapavietės teritorijos tvarkymui – specialus leidimas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Artimųjų kapavietes bene kiekvienas puoselėja itin kruopščiai ir atsakingai. Žinoma, kaip ir bet kokia interjerą ar eksterjerą puošianti detalė, taip ir pasirinktas akcentas ant kapo kainuoja nepigiai. O ką daryti tokiais atvejais, kai, tarkime, šeimos kapo teritorijoje nutinka nenumatytas dalykas? Štai, pavyzdžiui, skaitytojas pranešė apie atsiklijavusį nuo pamato paminklą, kurio remontui reikia specialaus mokamo leidimo.

„Noriu pasiteirauti apie iki šiol negirdėtą naujovę Kauno kapinėse. Sužinojau, kad, jei, tarkime, nuo pamato atsiklijuoja antkapis, norint jį priklijuoti, reikalingas leidimas”, – sako portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojas.

Pasak jo, toks leidimas esą kainuoja 37 eurus. O jo įsigijimą koordinuoja Kauno SĮ „Kapinių priežiūra”. Kaunietis tikina, jog esą ketinant bet ką suremontuoti kapavietės teritorijoje, būtinas specialus leidimas.

„Bet, juk kapavietė priklauso man, būtų įdomu išgirsti, kodėl žmonės turi mokėti pinigus, norėdami susitvarkyti asmenines kapavietes..? Atrodo, kad, netrukus teks mokėti ir už orą, kuriuo kvėpuojame”, – stebisi skaitytojas.

Kokiems darbams atlikti kapavietėje reikalingas mokamas leidimas?

Portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai apie kauniečiui iškilusią problemą teiravosi Kauno „Kapinių priežiūra” direktoriaus Ričardo Čėsnos. „Tarybos sprendimu yra patvirtinta, jog naujos statybos darbams – tvorelės, paminklo statybai bei kitiems didesniems veiksmams atlikti reikalingas leidimas. Patvirtinti ir jo įkainiai. Tačiau, jeigu, atsitiko taip, jog kapavietėje reikalingas tik nežymus pataisymas, tarkime, priklijavimas, leidimo įsigyti tikrai nereikėtų. Tai priklauso nuo konkrečios situacijos”, – komentavo jis.

Kitaip tariant, Kauno „Kapinių priežiūros” direktoriaus teigimu, didžioji dalis to, ar bus reikalingas leidimas priklauso nuo norimų vykdyti darbų sudėtingumo. Pavyzdžiui, jei neapsieinama be paminklininkų atvažiavimo į kapines, tuomet leidimą, kainuojantį 37 eurus, būtina turėti. „Žmogus įsigijęs minėtą leidimą, įgauna teisę tris kartus į kapines kviesti atvykti paminklininkus tam, kad šie spėtų padaryti numatytus darbus. Jie kartu su savimi atsiveža reikiamus įrankius, pjausto, frezuoja, klijuoja, betonuoja. Tokiu atveju leidimas tikrai bus reikalingas”, – tvirtina R. Čėsna.

Pasak jo, įvažiuoti į kapinių teritoriją, vežant atitinkamus dirbinius – paminklus, tvoreles, įrankius, priemones ir panašiai, išties nėra itin didelių galimybių, nes tam būtų reikalingas prie vartų budintis žmogus, kuris, esant reikalui, atidarytų ir uždarytų vartus kaskart įvažiuojant bei išvažiuojant. „Atsižvelgiant į tai, įvažiavimus į kapinių teritoriją apribojome, nes kapinių takai nėra pritaikyti nuolatiniam transporto priemonių judėjimui”, – teigia įmonės direktorius.

Ar tai reiškia, kad tokiu atveju, jei žmogus nekviečia į pagalbą paminklininkų ir kapavietę ištikusią bėdą susitvarko pats, leidimas nereikalingas?

R. Čėsnos teigimu, viskas priklauso nuo statybos darbų lygio. Esą, jei žmogus į kapines ims vežtis cementą, frezą ir darbuosis pats, tai taip pat priskiriama statybos darbų kategorijai.

„Būtinybė įsigyti leidimą nesvarsto klausimo, kam taikomas šis įkainis, svarbiausia, už kokius darbus jis taikomas. Pasikartosiu, jei tai – naujo paminklo statymas ar esamo restauravimas ir panašiai, toks 37 eurų įkainis, už kurį suteikiamas leidimas, yra reiklalingas. Patys žmonės kapinių teritorijos nesusitvarko. Darbus atlieka „Kapinių priežiūros” atstovai. Taip pat žmonės naudoja vandenį, už kurio sąnaudas mes mokame. Viską ekonomiškai apskaičiavome ir pagrįstai įteisinome minėtą įkainį”, – teigė „Kapinių priežiūros” direktorius.

O kokiems darbams atlikti leidimas, vis dėlto, nereikalingas?, – pasiteiravome. „Jei žmogus nori priklijuoti prie antkapio nukritusią detalę, atsiveža maišą žemių savo kapavietės teritorijai sutvarkyti, leidimų niekas nepareikalaus. Kaip jau minėta anksčiau, jei tai – ne statybos darbai, sukeliantys triukšmą, dulkes, naudojamasi vandeniu, atsiranda statybinės šiukšlės. Tokiu atveju, leidimas būtinas”, – kalbėjo R. Čėsna.

Kaip manote, ar teisingas sprendimas – leisti atlikti kai kuriuos darbus kapinėse tik įsigijus leidimą?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA